Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdka w kuchni: ilość, rozmieszczenie, wysokość montażu, sposób ukrycia

Gość Do

Recommended Posts

a co myslicie o tego typu gniazdkach? znalazlam na necie.... i zastanawiam sie czy zrobic takie czy moze w scianie. a moze jakis mix.... bo np glupio chyba bedzie jak kabel od czajnika bedzie podchodzil az pod same meble wiszace.... bo przeciez on tam bedzie caly czas.

jaka optymalna liczba gniazdek jest nad blatem roboczym, ktory ma ok 2,8m dlugosci, ktory w tej dlugosci ma zlew i plyte indukcyjna.

te gniazdka nie mają bolców, czy to będzie ok?

dzieki

Bez bolca - ABSOLUTNIE NIE

Gdybym to Ja był wykonawcą to sugerowałbym:

- 1 pod zmywarkę

- 1 pod piekarnik

- 1 (siła) pod płytę

dodatkowo

- pod blatem podwójne gniazdka co 1,2-1,5m

- nad blatem podwójne gniazdka co 1,5-2m

- nad szafkami gniazdka, a co najmniej ukryte puszki - tam będziesz wpinać oświetlenie szafkowe i okap

Jeśli planujesz zabudowę typu słupek (zmywarka, mikrofala, piekarnik....) to tyle gniazdek ile urządzeń i mniej więcej na tych wysokościach na jakich znajdą się urządzenia.

Najważniejsze... te wszystkie gniazdka nie mogą wisieć na jednym bezpieczniku.

Jak o tym mówię klientom (klientkom) to się pukają w głowę, a później dochodzą do starej prawdy "w kuchni gniazdek nigdy za wiele".

• Odpowiedzi 154
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A gdy kupi/posiada urządzenie ze starą wtyczką nie obsługującą "nowego bolca" to a jakże włoży wtyczkę bo przecież pasuje.

Więc trzeba zwrócić uwagę co się ma i co się kupuje, ale do tego trzeba mieć świadomość i odrobinę wiedzy. Tymczasem narobiłeś rabanu i wprowadziłeś kogoś w błąd twierdząc, że to są gniazdka baz uziemienia (nie wiem tylko czy z braku wiedzy czy z powody zagapienia się).

Swoją drogą, mam w domu różne sprzęty (zarówno zupełnie naowe jak i całkiem wysłużone) i tylko prymitywny elektryczny opiekacz kupiony jeszcze przez moją teściową w czasie PRLu ma wtyczkę, która nie pasuje do tego standardu. To jednak też nie jest problem, bo w takich prostych sprzętach wymiana kabla na nowy nie jest rzeczą ani trudną ani skomplikowaną a z pewnością przy okazji przyczynić się może do poprawy bezpieczeństwa.

Ja mam zabudowę w słupku i mój wykonawca sugerował zrobienie gniazdek dla lodówki, mikro, piekarnika w jednym miejscu - za mikrofalówką (jest płytsza i wszystko się tam zmieści). U mnie to tym bardziej dobre rozwiązanie, gdyż mikro będzie zwykła, nie pod zabudowę, będzie tylko przykryta zwykłymi frontami. Jest węższa i łatwo ją wyciągnąć, gdybym potrzebowałą się dostać do gniazdka. Mam zabudowanego sbs-a i robienie gniazdek za lodówką uniemożliwiało by mi wyłaczanie lodówki z gniazdka.

Więc trzeba zwrócić uwagę co się ma i co się kupuje, ale do tego trzeba mieć świadomość i odrobinę wiedzy. Tymczasem narobiłeś rabanu i wprowadziłeś kogoś w błąd twierdząc, że to są gniazdka baz uziemienia (nie wiem tylko czy z braku wiedzy czy z powody zagapienia się).

Czy Ty widzisz co czytasz?

Gdzie napisałem, że nie ma uziemienia.

Napisałem "Bez bolca - ABSOLUTNIE NIE".

Dalej piszesz o świadomości technicznej (elektrycznej) domowników.... byś się zdziwił co ludzie robią w swoich instalacjach.

I mówią że jest OK, bo działa.

Przykładem jest choćby następna wypowiedź, gniazdka umieszczone obok źródła ciepła i daje sobie obciąć że jest to gniazdko wielokrotne pociągnięte z jednego bezpiecznika.

Policz moc urządzeń, jakie użytkownik ma wpięte. No, ale dzisiaj działa.

Oczywiscie ja tutaj specjalistką nie jestem, oczywiście elektryk profesjonalista zajmie się instalacją, ile gniazdek będzie potrzeba do sprzetów wbudowanych to będziemy liczyc i jakieś zapasowe się doda. Ale to gniazdko np chciałam dodać jako takie zapasowe, gdzie np. czasem podłącze np. mikser, robot kuchenny, toster etc.... czy jest sens wstawić takie gniazdko? czy te wszystkie wtyczki które mają bolca nie mają takiego żelaza, które jest po zewnetrznej stronie wtyczki, które to by się z tym metalem stykało? czy to chodzi o ten nowy system uziemienia?

dzięki.

@nicol21

jeśli chodzi o takie "wolne" gniazda (czyli pomijam wszystkie okapy, lodówki, piekarniki), to ja przewidziałam sztuk 4 (2x2).

przewiduję dorobić się ekspresu do kawy i elekrycznego czajnika. innych sprzętów nie planuję trzymać na widoku, zresztą tostera nie używam na codzień, a robot kuchenny tym bardziej po każdym użyciu ląduje w szafie. tak więc sądzę, że obliczyłam to sobie całkiem zmyślnie (warto zwrócić uwagę na to gdzie się te gniazda znajdują, tj. jak blisko blatu roboczego).

co do konkretnego wyboru gniazd - nie podoba mi się taka narożna ramka, a podpinanie wszystkiego do wtyczki umieszczonej pod szafką... już widzę, jak okrutnie przeklinam ten dyndający kabel. klasyczne gniazdko umieszczone kilka cm ponad blatem wydaje się lepszym wyborem.

Edytowane przez duś

czy jest sens wstawić takie gniazdko?

Jeśli masz w domu w miarę nowe sprzęty z wtyczkami obsługującymi ten system uziemienia, to tak.

czy te wszystkie wtyczki które mają bolca nie mają takiego żelaza, które jest po zewnetrznej stronie wtyczki, które to by się z tym metalem stykało? czy to chodzi o ten nowy system uziemienia?

dzięki.

Nie wiem, czy zrozumiałam pytanie. Obecnie w sprzętach (może za wyjątkiem niektórych wynalazków made in china), które wymagają uziemienia montuje się wtyczki pasujące do obu systemów jednocześnie. Wystarczy tylko na to zwracać uwagę.

Edytowane przez JoShi

no wiec tak, dla celów czajnika elektrycznego i ekspresu do kawy to chciałabym wstawic zwykłe gniazdko nad blatem, tak żeby własnie nie dyndał mi ten kabel spod szafki. A dla celów tosterów, robotów kuchennych, które uzywane są od czasu do czasu tylko własnie takie podszafkowe - zeby nie szpeciło ścianki zanadto i sie nie kurzyło.

nie wiem czy to ma sens co sobie wymyśliłam....

a co do uziemienia to JoShi chyba o tym samym mówimy, ale innymi słowami. A sprzęt w domu raczej nowy jest wiec to chyba powinno byc to. Potem najwyżej zrobię zdj jakiejs wtyczce :).

ale podejrzewam, że za pare dni bo wybywam ciut z domu.

• 2 months później...
Tu jest bardzo ciekawe gniazdo które chowa się w blacie,REKLAMA DEBIUTANTA ja je kupiłam z mężem tylko że zamontowaliśmy sobie pod spodem w wiszącej szafce robi niezłe wrażenie na moich gościach :p Edytowane przez joliska
Uprzedzałam :)

Tu jest bardzo ciekawe gniazdo które chowa się w blacie... ja je kupiłam z mężem tylko że zamontowaliśmy sobie pod spodem w wiszącej szafce robi niezłe wrażenie na moich gościach :p

A mi się wydaje to rozwiązanie (do zastosowania w kuchni) troszeczkę przerostem formy nad treścią. Mam krajalnicę, ekspres do kawy czy co tam jeszcze i ten gadget ma mi (gospodarzowi kuchni) ułatwić pracę na stanowisku? Nie bardzo. Takie elementy maja zastosowanie tylko w miejscach gdzie od czasu do czasu korzystamy z 230v czy innych mediów (net, telefon, wifi itp.).

Tu jest bardzo ciekawe gniazdo które chowa się w blacie,REKLAMA DEBIUTANTA ja je kupiłam z mężem tylko że zamontowaliśmy sobie pod spodem w wiszącej szafce robi niezłe wrażenie na moich gościach :p

Można powiedzieć że to budżetowa wersja EVOLINE.

W sumie to całkiem ciekawe jest. Tylko jeśli ktoś ma szuflady albo kosze narożne w miejscu gdzie potrzebne jest gniazdko to takie rozwiązanie zdaje się być mało sensowne. Przeciez to jednak wchodzi te kilkanaście cm pod blat....

• 1 month później...