_artur_ 22.10.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 pozwolcie że odświeżę.. gdzie tą wilgotność mierzyć? czujki temperatury mam podłączone.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2014 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 czujki temperatury mam podłączone.. i co pokazują ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.10.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 dane na teraz: zewnętrzna 8.75wlot do reku z GWC 15.31nawiew do pomieszczeń 18.88wywiew z pomieszczeń 19.44wywiew do wyrzutni 17.19 mam czujnik wilgotności nie podłączony - kwestia gdzie go podłączyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.10.2014 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2014 dane na teraz: zewnętrzna 8.75 wlot do reku z GWC 15.31 nawiew do pomieszczeń 18.88 wywiew z pomieszczeń 19.44 wywiew do wyrzutni 17.19 mam czujnik wilgotności nie podłączony - kwestia gdzie go podłączyć.. W tej chwli 4.5st. nawiew 24 st. wywiew za wymiennikiem 23,3 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.10.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 dane na teraz: mam czujnik wilgotności nie podłączony - kwestia gdzie go podłączyć.. W pomieszczeniu reprezentacyjnym. W praktyce wilgotność mierzy się na wywiewach, ale w domu wywiewy są z pomieszczeń mających istotny wpływ na wilgotność powietrza. A nam nie zależy na pomiarze wilgotności łazienki, tylko powietrza w pomieszczeniu w którym spędzamy większość czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.10.2014 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 mam czujnik wilgotności nie podłączony - kwestia gdzie go podłączyć.. Tak najlepiej... to nigdzie. bo tak: - w łazience? a jak korzystamy z drugiej czy z kuchni? -w kuchni ? A jak prysznic działa? -w pokoju? którym i po co? - czujnik zwiększa wentylację... a zimą po co przesuszać pokoje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.10.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 No dobra.. Podłączę np w przechodnim przedpokoju to sie uśredni, i co dalej? Teraz jest 53%. Jak to policzyć ? Dane o wilgotności zewnętrznej też mam ze stacji pogodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.10.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 No dobra.. Podłączę np w przechodnim przedpokoju to sie uśredni, i co dalej? Teraz jest 53%. Jak to policzyć ? Dane o wilgotności zewnętrznej też mam ze stacji pogodowej. To zacznijmy od początku. Po co ten czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.10.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 To zacznijmy od początku. Po co ten czujnik? a czytałeś wątek od początku? dużo tu nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.10.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) a czytałeś wątek od początku? dużo tu nie ma.. Odrobiłem lekcje Pytanie pomocnicze: Jaki wymiennik ciepła posiada twoja centrala. Jeśli jest to wymiennik krzyżowy - plastikowa, bądź aluminiowa przepona To taki wymiennik nie wymienia wilgoci między strumieniami. Nie ma strumienia masy (odzysk wilgoci) nie ma energii. Jest tylko: - wnikanie (płyn ->ścianka) -przewodzenie (przez ściankę) - wnikanie (ścianka -płyn) Mając powierzchnię, różnicę temperatur i współczynniki wnikania i przewodzenia, policzysz sobie chwilowy strumień ciepła. Edytowane 27 Października 2014 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.10.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 przeciwprądowy klingenburg.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 27.10.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 to po co na poprzedniej stronie było tyle pisane o wilgotnosci i to jie w kontekście jej wymiany, i o powierzchni wymiennika nic nie było.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.10.2014 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Nie wiem.Ludzie mają za dużo czasu. Albo też koniecznie chcą mierzyć wartości niemierzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.10.2014 03:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 to po co na poprzedniej stronie było tyle pisane o wilgotnosci i to jie w kontekście jej wymiany, i o powierzchni wymiennika nic nie było.. Pojawiły się papierowe tanie wymienniki w centralach do współpracy z klimatyzacją. Klimatyzacja odprowadza wodę, więc wentylacja nie musi. Gdy taki wymienni jest suchy (temperatury niezbyt mroźne) to źle działa Należy tu uważać na laików ! Zdarza się, że te rekuperatory montowane są bez klimatyzacji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts