Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć na podbitce i styropianie

lukasz123456

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów.

Jestem na etapie wykańczania domu i po ociepleniu domu styropianem, na razie tylko styropian i siatka bez tynku, w szczycie pojawiły się mokre plamy na styropianie. Jak zbadałem temat od środka okazuje się, że podbitka (u mnie podbitka to jest deskowanie dachu - krokwie na wierzchu) jest mokra.

Przesyłam schemat jak mniej więcej wygląda sytuacja i mam dużą prośbę o wskazanie co może być powodem takiej sytuacji i oczywiście za każdą radę jak się pozbyć problemu dziękuję.

Moja teoria jest taka, że ciepłe powietrze ze szczeliny między styropianem a cegłą skrapla się na zimnej podbitce powodując taki efekt. Czy rozwiązaniem a tym przypadku byłoby zatkanie od góry wylotu powietrza z tej szczeliny? czy jak zatkam tą szczelinę to w niej z czasem nie pojawi się grzyb?

Bardzo dużo pytań, ale to dla mnie ważne i bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

poddasze.JPG

czyżby styropian na placki? przy warkoczu wokół arkusza nie powinno być żadnej cyrkulacji powietrza, nic nie powinno wiać, szczeliny zapiankuj dokładnie ale ostrożnie (żeby styropianu nie odepchnęło od ściany) wokół całego obwodu budynku przy dachu ale też poszukaj gdzie to ulatujace powietrze może wlatywać: szczeliny przy oknach, parapetach, na dole elewacji itp, prócz skroplin to tracisz też pewnie spora dawkę efektu ocieplenia przez tą "wentylację"

• 2 weeks później...

wszystkim piszę o tym problemie, oczywiście wszystkie szczeliny powinny być uszczelnione ,ale na kalenicy musi być oddech ,inaczej cała para ze środka domu

czyli oddychanie ,gotowanie ,parowanie ciała ,będzie sie skraplało na dachu u mnie z blachy ,całą zimę zamrażało się na blasze od środka a na wiosnę kapało

na łóżko .Parę lat wystarczy by wszystkie deski zgniły .Konieczne są też wywietrzniki w oknach ,najlepiej z końskim włosiem,które same regulują wypuszczanie pary z domu.

• 4 years później...

Witam,

mam dokładnie taki sam problem w budynku.

Próbuję rozwiązać ten problem od kilku miesięcy i lipa. Może ktoś pomoże?

1. Tynki robiłem w sierpniu

2. Wylewki w pazdzierniku

3. Ocieplenie na początku listopada.

Teraz jest koniec stycznia i wciaz ten problem...

Od momentu ociepleniu budynku, na kleju na siatce wychodzą plamy, najpierw na miejscach stykowych podbitka-ocieplenie, a teraz również na środku ściany.

Grzejemy w budynku kozą 24h/7 od listopada. W budynku jest sucho.

Zacieki wychodzą głównie na ścianie północnej, nawet jak nie pada.

Ostatnio pojawił się zaciek przeciwnej części budynku, gdzie nigdy go nie było, był wielki na ok 30cm w dół od podbitki i szer ok 1.5m (2-3 przekrody miedzy krokwiami). Wykonałem odkrywke. Ściana za styropianem była sucha, styropian od góry, czyli w miejscu styku podbitki i styropianu bardzo delikatnie wilgotny.

Macie jakieś pomysły co dalej?

Kierownik budowy twierdzi, że to wina wody w budynku, ścianach, itp. Pomimo, że grzeję i włączyłem osuszacz powietrza (producent deklaruje 10L/24h) zebrałem 3/4 szklanki wody tylko.

IMAG1395.jpgIMAG1405.jpgIMAG1423.jpgIMAG1426.jpgIMAG1433.jpg