mychaprycha 23.12.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 WitamJako opału używam Ekogroszek I Pieklorz. Zauważyłem że z podajnika wypada niedopalony groszek, a dodatkowo żar cofa się do podajnika (gorąca obudowa podajnika), czujnik kosza odcina pracę kotła dlatego też zmuszony byłem odłączyć tenże czujnik. Posiadam kocioł KWM-SGR 25kW z automatycznym układem nawęglania z palnikiem samoczyszczącym (nie retorta), pompa co typ 25POr60C nastawa na 2-gi bieg, pompa cw typ 25POr40C nastawa na 2-gi bieg, bojler typ WGJ KOMBI 140l, wentylator RMS-120A z przepustnicą, sterownik od tygodnia COBRA PID z ELEKTRO-MIZu, nastawa pieca 55 stopni nastawa cw 50 stopni, nastawa wysokości kopca nic nie zmienia (przy -9 niedopalony groszek a co dopiero przy +9) spalnie zasobnik na tydzień czyli około 160kg ( moim zdaniem trochę za dużo), wcześniej miałem strownik Ognik nastawę miałem 8s podawanie opału, przerwa 50s trochę lepiej się dopalał, może musiałbym zmienić ustawienia fabryczne? Proszę o fachową pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.12.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam. Trzeba zmienić parametry wyjściowe.Żeby to zrobić trzeba nacisnąć i przytrzymać dłużej przycisk - (minus)Wprowadzić kod 3111fabrycznie jest chyba 40/15proszę dać 40/10 i dopiero doregulować wysokością kopca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.12.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Czy to jes Cobra z okolic Leszna ?Coś mi się tak kojarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mychaprycha 24.12.2011 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Dobrze Pan kojarzy to jest ta Cobra z okolic Leszna. Idę wyczyścić piec i wprowadzam zmiany, zobaczymy jak piec się zachowa po zmianach. Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.12.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Dobrze Pan kojarzy to jest ta Cobra z okolic Leszna. Idę wyczyścić piec i wprowadzam zmiany, zobaczymy jak piec się zachowa po zmianach. Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT Witamy. Fajnie że pan dołączył na forum. Było troszkę zamieszania i obowiązków a tak na szybkociężko wszystko przekazać a i zapamiętać. Palnik w pana kotle jest podobny do palnika Sztokera ale chyba trochę krótszy. Proszę pisać jak po zmianach, coś doradzimy, jest nas tu siła Również życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mychaprycha 25.12.2011 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Piec wyczyszczony, ustawienia zmienione rzeczywiście fabrycznie było 15s, wysokość kopca 3, min. moc pieca 3, dmuchawa max 90, min 10, reszta bez zmian i jeszcze bardzo ważna informacja wyłączyłem PID, po 24 godzinach prawdziwa rewelacja żar się nie cofa a z podajnika wypada czyściutki popiół. Jeszcze kilka dni potestuję te ustawienia a później włączę PID i porównam osiągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.12.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 Na Pid powinno być jeszcze lepiej. Nastawy wyjściowe były za wysokie do twojego palnika. Jak pisałem nie było czasu na spokojnie porozmawiać. W razie problemów pisz. Dużo informacji znajdziesz w wątku: Skam-p Premium i sterownik Puma ( piszemy tam też o Cobrze) A także w wątku o kotle Sztoker, masz podobny palnik a te kotły pracują tylko na Cobrach. Chyba nie szkoda przejechanych tyle kilometrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts