mnowak355 23.12.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Witam Mam prośbę o pomoc. Chciałbym wykonać coś takiego jak bardzo prosty pokaz slajdów. Dla utrwalenia nauki słówek w języku niemieckim chciałbym zrobić coś takiego żeby pojawiało mi się niemieckie słowo a po 1-2 sekundzie pojawiało się jego tłumaczenie a następnie po 2 sekundach zmieniało sie słowo. Proszę o podpowiedzi jak można (bo wiem że można) w prosty sposób zrobić taki pokaz np. w Powerpoincie lub czymś innym-czy za każdym razem po wybraniu nowego slajdu trzeba przełączać się na układ i wybierać "slajd tytułowy" czy można to jakoś ustawić żeby sam się taki otwierał. -jak zrobić żeby tłumaczenie słowa pokazywało się po jakimś czasie, czy musi to być nowy slajd czy na jednym można włączyć taką opcję -czy można takie slajdy w prezentacji uruchomić w kolejności losowej a jeśli nie to jak zapamiętać w którym miejscu prezentacja się skończyła żeby następnym razem uruchomić ją od miejsca w którym się skończyła a nie od początku. Pozdrawiam i dziękuję za już otrzymaną pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zzZZzz 27.12.2011 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 a jakiej wersji powerpointa używasz ? 2003/2007/2010 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 27.12.2011 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Przepraszam. 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Jeden slajd na słowo z tłumaczeniem i/lub użycie animacji - opóźnianie pojawiania się tekstu.Zainteresuje się zakładką na górze "Pokaz slajdów" (ale ja mam 2003) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 27.12.2011 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Jeden slajd na słowo z tłumaczeniem i/lub użycie animacji - opóźnianie pojawiania się tekstu. Zainteresuje się zakładką na górze "Pokaz slajdów" (ale ja mam 2003) To wiem, wiem też jak zrobić w jednym slajdzie animacje. Nie wiem jak ustawić wzorzec slajdów tak żeby za każdym razem nie ustawiać animacji od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 A tego to i ja nie wiem Zazwyczaj robię prezentację a porem "przelatuję ją" animacją. Ale może jest lepszy sposób .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 28.12.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 A tego to i ja nie wiem Zazwyczaj robię prezentację a porem "przelatuję ją" animacją. Ale może jest lepszy sposób .. Zrób jeden, ale tak porządnie, estetycznie, z dobrym czasem animacji itp., potem duplikuj slajd, zmień słówko i tłumaczenie i tak dalej. Zrobiłbym tak, aby tłumaczenie i następny pojawiał się po naciśnięciu dowolnego przycisku a nie po zadanym czasie. Będziesz mógł choćby sięgnąć po kawę podczas lekcji. Gotowe programy do takich ćwiczeń w zależności, czy odpowiedziałeś dobrze, czy nie, zadane słówko powtarzają więcej lub mniej razy (na przykład wymagane trzy razy dobra odpowiedź). Ale zrobić to w PP to już dużo dłubania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 28.12.2011 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 No właśnie o to mi chodzi. Mam slajd wykonany tak jak chcę ale nie potrafię go duplikować. Możesz napisać pokrótce jak to zrobić? Czy wystarczy w lewym panelu kliknąć na slajd PPM i pod spodem opcję wklej? I jeszcze jedno czy można losowo odtwarzać slajdy lub uruchomić prezentację od ostatniego slajdu?Pozdraiam I dziękuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik77 28.12.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Kolega ma 2007 wersję, a ja 2010, jak zapisać, żeby on mógł ją zobaczyć na starej wersji?http://city-towers-czyzyny.malopolska.pl/ Edytowane 18 Grudnia 2012 przez chomik77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 No właśnie o to mi chodzi. Mam slajd wykonany tak jak chcę ale nie potrafię go duplikować. Możesz napisać pokrótce jak to zrobić? Czy wystarczy w lewym panelu kliknąć na slajd PPM i pod spodem opcję wklej? I jeszcze jedno czy można losowo odtwarzać slajdy lub uruchomić prezentację od ostatniego slajdu? Pozdraiam I dziękuje za odp. Na górze na listwie masz "duplikuj slajd" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 28.12.2011 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Na górze na listwie masz "duplikuj slajd" Patrzę już dłuższą chwilę ale nie mogę znaleźć tej opcji. Na pewno jest w wersji 2007? Napisz proszę dokładniej gdzie to znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Ctrl+D , ale w 2003 ( w zakładce edycja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 28.12.2011 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 A nie lepiej za pare zlotych kupic specjalny program, ktory pozwala na budowe wlasnych baz slowek, zwrotow, zdan, wyrazen? Ma wbydowany system oceniania, mozliwosci dodawania wymowy, korelacji z popularnymi slownikami oraz pracuje na optymalnym dla kazdego usera algorytmie zapmietywania. Sam ustala czestosc powtorek "starych" slowek (w zaleznosci od wydolnosci mozgowej konkretnego usera) i kazdego dnia pilnuje aby lekcje "odrobic", ewentualnie wlaczyc nowe zadania/slowka. Jak tak patrze ma moja baze slow/zwrotow/idiomow ktora liczy kilka tysiecy, to jakos trudno mi sobie wyobrazic efektywna prace z czyms takim jak PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 28.12.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 jak już tyle napisałeś to napisz jak taki program się nazywa, Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 29.12.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Patrzę już dłuższą chwilę ale nie mogę znaleźć tej opcji. Na pewno jest w wersji 2007? Napisz proszę dokładniej gdzie to znaleźć. NarzedziaGłówne - NowySlajd (strzałaczka do podmenu) - Duplikuj wybrane slajdy. Ctrl-D jest prościej Program o który pytasz to na przykład SuperMemo, przed laty używałem też ETeacher (English Teacher), były też wersje DTeacher, FTeacher itd, w zasadzie to samo, tylko miały ułatwienia do stosownych do języka literkach. Nie wiem, czy to jeszcze istnieje, ale SuperMemo chyba wciąż na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.12.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 jak już tyle napisałeś to napisz jak taki program się nazywa, Proszę Poczytaj i dopasuj do wlasnych preferencji programy typu Spaced Repetition. Na uwage zasluguje Anki (powinien Cie zainteresowac, bo jest free of charge), SuperMemo (program platny), Mnemosyne (free of charge). Zastanow sie do czego jeszcze potrzebujesz takiego programiku. Dla mnie oprocz codziennych powtorek, rozbudowy bazy danych wazna tez jest implementacja zaawansowanych kursow np. business, idiomy, slownika frazowego, buzzwords itp. itd. Istotna jest tez mozliwosc regularnych back-up'ow i mozliwosc "przenoszenia" historii nauki pomiedzy roznymi komputerami (gdy wyjezdzam moj program nie zwalani mnie z lekcji, tylko musze je kontynuowac np. na notebooku). No ... i to by bylo na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 29.12.2011 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Bardzo dziękuję Koleżanki i Koledzy za bardzo rzetelne i rzeczowe odpowiedzi i pomoc. Sprawdzę programy o których piszecie i zobaczę czy bawić się w PP.Kgdyby któreś z was potrzebowało rady z mojej dziadziny zapraszam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?125668-STOLARSTWO-Meble-wn%C4%99trza-mog%C4%99-doradzi%C4%87 Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Powodzenia mnowak- ja okazałam się zbyt tępa na "te inne" programy :) Ale moje dziecko nabija się ze mnie, że ja w PP działam, więc warto to ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chomik77 30.12.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Ja ze swoim problem już sobie poradziłem http://amber-park.malopolska.pl/ Edytowane 18 Grudnia 2012 przez chomik77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts