Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mały domek + ogrzewanie gazowe - jakie koszty?

djhebo

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Domek ma mieć 65 m2 powierzchni całkowitej. Kubarura około 170 m3. Parterówka. Ściany BK 24 + 15 styro. Strop drewniany ocieplony 20cm wełna. 20 m2 będzie ogrzewanie podłogowe + 4 grzejniki + 1 drabinka w łazience. Piec gazowy z ogrzewaniem wody ciepłej. Możecie mi polecić jakiś dobry piec któy nie będzie za mały ani za duży na taką powierzchnie? Gaz ze zbiornika na działce (brak gazociągu w okolicy)

Może mi ktoś w miarę dokładnie napisać odnośnie kosztów wynajmu takiego zbiornika? (Ile płacę przy zakładaniu, ile miesięcznie, jakie koszty gazu)

Może ktoś się orientuje ile mniej więcej miesiecznie, na dobę potrzeba gazu na ogrzanie takiego domku jak opisałem? (pytanie do osob które mają podobne domki)

Pozdrawiam

Cześć wszystkim.

Domek ma mieć 65 m2 powierzchni całkowitej. Kubarura około 170 m3. Parterówka. Ściany BK 24 + 15 styro. Strop drewniany ocieplony 20cm wełna. 20 m2 będzie ogrzewanie podłogowe + 4 grzejniki + 1 drabinka w łazience. Piec gazowy z ogrzewaniem wody ciepłej. Możecie mi polecić jakiś dobry piec któy nie będzie za mały ani za duży na taką powierzchnie? Gaz ze zbiornika na działce (brak gazociągu w okolicy)

Może mi ktoś w miarę dokładnie napisać odnośnie kosztów wynajmu takiego zbiornika? (Ile płacę przy zakładaniu, ile miesięcznie, jakie koszty gazu)

Może ktoś się orientuje ile mniej więcej miesiecznie, na dobę potrzeba gazu na ogrzanie takiego domku jak opisałem? (pytanie do osob które mają podobne domki)

Pozdrawiam

Piec bierz najmniejszy mocowo jaki sie da czyli moc maksymalna 12-14kw. Jeśli juz jestes zdecydowany na ten gaz z butli to nie bierz dzierżawy tylko kup własny zbiornik, bo cie bedą doić na cenach gazu. Na twoim miejscu zrobiłbym podłogówkę wszędzie, dobrze radze, i załóz sobie małą pompę ciepła, będziesz najbardziej zadowolony, a rachunki będziesz miał smieszne.

A mógłbyś podać jakiś przykład pieca? Jaki byłby koszt kupna zbiornika na własność? Czyli jak rozumiem mając własny zbiornik to mogę kupować gaz tam gdzie mi się podoba a jak mam wynajęty to tylko od danego dostawcy od ktorego jest zbiornik?

Z podłogówką wszędzie to też jest dobry pomysł. Kwesta przemyślenia.

Odnośnie pompy ciepła to zabardzo nie wiem jak to działa? Możesz mi wytłumaczyć w miare łopatologicznie? Patrzyłem na allegro ceny pomp to jakiś kosmos jest...

Pozdrawiam

LPG jest słabym pomysłem. Szczególnie dzierżawa butli. Rozważyłbym butle 33 kg ale to w dalszym ciągu wyjdzie słabo. Jeśli jesteś otwarty na inne pomysły to mam kilka ale nie chciałbym Cie przkonywać do rzeczy których nie chcesz bo gaz i ch.... :-)

Panowie piszecie że gaz z butli to jedno z najgorszych rozwiązań tylko nikt nie podaje konkretów. Gazociągu w mojej okolicy nie ma więc innego sposobu posiadania gazu niż własny zbiornik nie ma. Odnośnie dzierżawy zbiornika to jest kwestia rozwiązania i mogę mieć zbiornik na wlasność. Dlaczego to rozwiązanie jest najgorsze? Co jest lepsze? Jakie koszty?

Szukam rozwiązania w miarę wygodnego - nie chce pieca na paliwo stałe, nie chce kominka czyli nie chce robić kotłowni w domu.

Może mi ktoś podać konkrety?

konkret jest taki że koszt kwh energii z gazu z butli kupionej i zainstalowanej przez Ciebie wynosi ok 0,30 zł. (porównywalne z prądem w drugiej tarfie) Tutaj wydatek na dzień dobry to około 6000 zł za kupienie i zainstalowanie butli. Z butli "za darmo" czyli jak przyjedzie firma i postawi to energia kosztuje około 0,45 zł/kwh (trochę tańsze od prądu w pierwszej taryfie i zdecydowanie drozsze od drugiej). Do tego musisz sdoliczyć koszt instalacji c.o., przeglady pieca, przeglady UDT w przypadku posiadania własnej butli.

Dom 65m2 jest mały i ogrzanie go prądem jest bardziej opłacalne ze wzgledu na niskie koszty inwestycji. Ja bym zrobił tak: 20 cm styropianu w podłoge i ściany, 30 cm wełny w sufit. Wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła (tutaj możesz mieć tą instalację za max 6000 zł jeśli zlecisz to firmie lub 2000 zł jeśli zrobisz ją sam). Po tych zabiegach dom będzie zużywał około 30 kwh/m2/rok co daje nam około 2000 kwh / sezon

Jeśli założysz sobie wypasione konwektory elektryczne + ogrzewanie podłogowe to zapłacisz za taką instalacje max 2000 zł. Rachunki za ogrzewanie powinny zamknąc się w kwocie 1000 do 1200 zł/sezon. Lub mniej jeśli zrobisz instalację ogrzewania podłogowego (kable grzewcze) które będą ładować się w taniej taryfie. Wtedy ogrzewanie może kosztowac 60% tej kwoty.

• 9 months później...

Szukam odpowiedniego zestawu do ogrzewania swojego domku. Domek całoroczny ale niewielki, ok 80 m kw. Ocieplony styropianem 15 cm. Na działce mam gaz ziemny, więc w rachubę wchodzi tylko gaz. Kominka żadnego nie mam. Czy może ktos polecic jakis zestaw gazowy? Musi on też podgrzewać wodę i musi być w miarę niewielki bo kociołek będzie wisiał w łazience. Być może zabuduje go szafką. Myślałam o jakimś dwufunkcyjnym, najlepiej z wbudowanym jakims niewielkim zasobnikiem by móc ewentualnie podłączyc do niego cyrkulacje i by zapewniał większy komfort ciepłej wody niż zwykły przepływowy, jak np. Junkers Cerapur Acu http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapuracu_2/cerapuracu_3.aspx

Czy ktoś wie czy sa dostępne jakies niewielkie zasobniki warstwowe o pojemności ok 30-40l do podłaczenia do kotła jednofunkcyjnego, np. Junekrsa Smart 14kW http://www.junkers.com/pl/pl/produkte_1/urzdzeniakondensacyjne/cerapursmart/cerapursmart_1.aspx ? Ktoś mi doradzal takie rozwiązanie ale nie wiem czy ma ono sens i czy jest w ogóle wykonalne bo patrza po allegro i nie znajduje takich małych zasobników.