Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała kuchnia

KiRi81

Recommended Posts

ok :)

Starałam się uwzględnić Twoje preferencje na ile się dało :)

Program nie ma prostych szafek narożnych, więc rzut z góry demaskuje moje oszustwo ;).

Szafki górne celowo zrobiłam inaczej dzielone po jednej i drugiej stronie byś miał porównanie, jak wyglądają jedno i dwudrzwiowe.

Wrzucam jako załączniki, możesz je sobie pobrać i masz :).

Jeśli mimo to wolisz na pocztę, to daj znać.

kiri orzech.jpg

kirio3.jpg

kiri o rzut.jpg

kiri o2.jpg

Przy Twoim wzroście może warto byłoby zrobić zabudową górnych szafek w dwóch rzędach, wtedy miałbyś dodatkowe miejsce do przechowywania, a zabudowa nad lodówka byłaby na jednej linii. Równocześnie biel tych szafek nie dawałaby wrażenia ciężkości i nie przytłaczałaby wnętrza.

Inspiracja:

http://images50.fotosik.pl/1311/1ba9f8aa8fe6c478.jpg

Sporo miejsca można zaoszczędzić kupując piekarnik z funkcją mikrofali - posiadam polecam- jedna szafka więcej:)

Czy otwieranie tej szafki pierwszej od okna nie będzie kolidować z kaloryferem??

Edytowane przez akukuuu

Szafka przy kaloryferze będzie odsunięta na bezpieczną odległość, ale oczywiście jeszcze to potwierdzę przed ostatecznym zamówieniem.

Co do piekarnika i mikrofali, to prawdopodobnie będę brał tylko piekarnik, mikrofalówka (o ile w ogóle kiedyś będzie) trafi do szafki.

Przy okazji - czy nie lepiej mieć lodówkę przy oknie, a piekarnik wgłąb kuchni (zamienić słupki miejscami)? Pewnie kaloryfer troszkę zwiększy mi rachunek za prąd w lodówce, ale nie wiem czy nie poręczniej byłoby móc wyciągać gorące rzeczy z piekarnika od razu na blat. Z drugiej strony częściej ładuje się coś z blatu do lodówki niż do piekarnika... Kiedyś było fajnie - rzucili jedną kuchnię, i taka była. Teraz to same problemy :D

Myślałem już nad podwójnymi szafkami u góry, ale wydaje mi się że praktyczniej mieć jedną wysoką niż dwie połówki. Inna sprawa jest taka, że mam cichą nadzieję że nie będę do końca życia sam korzystał z tej kuchni :) Choć w sumie teraz modelki są dość wysokie :D

Bardzo chętnie poczytałbym opinie odnośnie kolorystyki tych mebli. Ciemne wydają mi się troszkę zbyt ciężkie do tak małej wnęki, ale gdybym miał wszystko na biało to już by była chyba spora przesada. Może jakieś jasno szare? Planuję meble z oklejonego MDF'u, więc chyba da się wybrać jakieś nie-drewnopodobne kolory?

akukuuu, dopiero teraz wgrało mi się Twoje zdjęcie - kolorystyka dokładnie jak w moich planach :) Nie wiem jednak czy aby kontynuować szafki nad piekarnikiem i lodówką nie zamienić drzwiczek niskich z wysokimi. Z drugiej strony ktoś niższy musiałby się mocno natrudzić żeby z nich skorzystać, szafka nad okapem też zaburzyłaby wspólną linię.

Tak czy inaczej, efekt dokładni taki jaki by mi się marzył...

Oooo jaka trafna inspiracja (a ja się tyle męczę ;)) :D

Kiedyś było fajnie - rzucili jedną kuchnię, i taka była. Teraz to same problemy :D

O tak - kiedyś było fajnie ;).

Co do zamiany lodówki z piekarnikiem, to myślę, że jednak lodówka bliżej blatu. Z pewnością masz długie nogi, więc z piekarnika będziesz miał zaledwie pół kroku dalej. Twoja Ukochana z pewnością też, skoro w tej branży będziesz szukał ;).

Wyciągając coś z piekarnika i tak się cofasz, w czasie trasy potrawa zdąży nieco ostygnąć (o jakiś nano-stopień, ale zawsze ;)).

Co do kolorystyki, to może coś nieco jaśniejszego. Mnie podoba się ta, ale wymaga późniejszej konsekwencji w urządzaniu reszty.

http://img217.imageshack.us/img217/811/0a4f2f50c8c17654.jpg

Generalnie kuchnie otwarte na salon powinny być urządzano jako całość z sąsiednim pomieszczeniem- czyli tu salonem. Wydaje mi się, ze u Ciebie akurat ciemno być nie powinno ze względu na bliskość okna. Natomiast wybierając wzór i kolor drewnopodobny na meblach brałabym pod uwagę kolor podłogi jaki będzie w salonie żeby potem nie było zgrzytu. Wybranie kolorów jednolitych ( szary, czarny) ułatwi aranżację, bo nie będziesz musiał brać pod uwagę usłojenia, a prosta baza pozwoli w przyszłości w łatwy sposób zmieniać wnętrze dodatkami.

Połączenie bieli i szarego będzie świetne.

Mnie osobiście bardzo razi w przypadku oklein drewnopodobnych jeżeli usłojenie na poszczególnych szafkach nie tworzy wzoru tylko jest poprzesuwane.

http://images50.fotosik.pl/1312/b814cf2e8c62e1e0med.jpg

juliana Świetna ta kuchnia- to wizualizacja??

Edytowane przez akukuuu

Generalnie kuchnie otwarte na salon powinny być urządzano jako całość z sąsiednim pomieszczeniem- czyli tu salonem. Wydaje mi się, ze u Ciebie akurat ciemno być nie powinno ze względu na bliskość okna. Natomiast wybierając wzór i kolor drewnopodobny na meblach brałabym pod uwagę kolor podłogi jaki będzie w salonie żeby potem nie było zgrzytu.

Tylko nie bijcie...

Ściany i sufity w całym mieszkaniu będą białe. I z tego powodu, dla odmiany, podłogi planuję... białe.

Na ścianach w łazience, wc i kuchni (między szafkami) Artable/Arole Bianco, na podłogi w łazience, wc, przedpokoju i kuchni (ta "fala" na pierwszym szkicu) Amaltea/Purio (obie kolekcje z Paradyża). Reszta podłóg w "białych" panelach Klon Imola firmy Kaindl.

Dlatego właśnie chciałem dla kontrastu wszystkie meble dać w ciemnym kolorze, jak np. wenge. Ale ten szary w kuchni strasznie mi teraz chodzi po głowie...

A dlaczego mamy bić? :)

Zmiana koncepcji pod wpływem myślenia jest czymś naturalnym i zdrowym ;). Jednoznacznie zdeterminowane preferencje w tak dużej różnorodności są podejrzane ;). Piękne masz koncepcje, więc z pewnością cokolwiek wymyślisz jestem spokojna o efekt końcowy :), a szary... to kolor ponadczasowy jak biel, choć dopiero ostatnimi czasy szczególnie doceniany. Stanowi doskonałą bazę i tło - ja celowo w wizualizacji Twojej kuchni ściany zrobiłam szare :). Byłeś już w wątkach szaro-maniaków? Ja zajrzałam i przepadłam :). W moim domu będzie szaro-biało + dąb + cegła :).

Długo byłem przekonany że połączę białe otoczenie z ciemnymi meblami, a że lubię biel i czerń oraz metal to obecnie najbardziej pasuje mi wenge z jakimś satynowanym aluminium. Pomyślałbym o innym drewnie, ale przy moim budżecie będę musiał kupować ogólnodostępne meble - boję się, że jeśli wybiorę sobie jakiś mniej popularny obecnie odcień to będę miał duży problem ze znalezieniem takich mebli.