Fotonik 30.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 oj... kolega jest mocno teoretykiem... Pewnie tak ale nie do końca. A co ty Coulignon myslisz o chowaniu kanałów w skosach dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.12.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 schowałem u siebie. Więc myśle dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fotonik 30.12.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 schowałem u siebie. Więc myśle dobrze. Musiałeś kombinowć z paroizolacją , czy udało Ci się to ominąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 30.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Warstwy patrząc od strony dachu: Wełna 20 cm pomiedzy krokwiami . Potem rury fi 100 pod krokwiami. W tej samej warstwie wełna 10 cm. Stelaż + paroizolacja. Nic nie trzeba kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fotonik 30.12.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Warstwy patrząc od strony dachu: Wełna 20 cm pomiedzy krokwiami . Potem rury fi 100 pod krokwiami. W tej samej warstwie wełna 10 cm. Stelaż + paroizolacja. Nic nie trzeba kombinować. Jest to jakieś wyjście. Jeszcze interesuje mnie gdzie masz centralę. Jest gdzieś podwieszona czy stoi na stropie? Wypytuję bo mam do ocieplenia wysoki strych i też chyba spróbuję schować te przewody(jeszcze się temu tematowi przyjrzę) Centralę chyba wyrzucę na wyższy poziom (strych ma dwa poziomy) będą dłuższe kanały ale nie będę miał tego całego badziewia od nogami. No dobra mam jescze trochę pytań ale to już kiedy indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.12.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 No , no ! Ale się ktoś zaczerwienił. Chyba to temperatura dyskusji wzrosła.... Wiedza teoretyczna nie oznacza braku wiedzy tak samo jak wiedza praktyczna. Moja wypowiedź nie stanowi próby udowadniania czegokolwiek więc słowo "podobno" jest tu jak najbardziej na miejscu. I czemu to stali bywalcy tak się denerwują. Po co to.????? Te termfleksy podobno jednak coś w sobie mają co by nie pisać. Czerwień jest bardzo ładnym kolorem. Jak chcesz coś uwodnić, to nie mów lub nie pisz "podobno". Jako inżynier i chyba projektant powinieneś wykazać się większa wiedzą. A co do termofleksów, nie udowadniaj ich nie przydatności, bo nie masz o WM zielonego pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.12.2011 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Jest to jakieś wyjście. Jeszcze interesuje mnie gdzie masz centralę. Jest gdzieś podwieszona czy stoi na stropie? Wypytuję bo mam do ocieplenia wysoki strych i też chyba spróbuję schować te przewody(jeszcze się temu tematowi przyjrzę) Centralę chyba wyrzucę na wyższy poziom (strych ma dwa poziomy) będą dłuższe kanały ale nie będę miał tego całego badziewia od nogami. No dobra mam jescze trochę pytań ale to już kiedy indziej Mam dom z poddaszem uzytkowym i stryszkiem powstałym w przestrzeni pomiędzy jętkami a kalenicą. I tam mieszka sobie centrala, stojąc na podłodze z OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kain 08.02.2012 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Też uważam, że wszelkie elastyczne kanały nadają sie co najwyżej na przyłącza do skrzynek rozprężnych i to pod warunkiem, że są izolowane, mają szczelny wewnętrzny płaszcz oraz będziemy mieli dostęp w celu ich ewentualnej kontroli czy wymiany. Dlaczego ? to proste: zwykły spirofleks (dość sztywny) jest zwijany z paska blaszki aluminiowej o szczelności nie ma mowy. Inne produkty np, sonoducty, afo itp. są często wykonane jako tłumiące czyli dziurkowane od wewnątrz. W jaki sposób taki kanał nasiąka od środka (na wywiewie) tłumaczyć nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.02.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 spirówka też jest zwijana z paska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.02.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 czyli jednak kanalizacyjne najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.02.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 do spuszczania gówna, a feee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.02.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 no i właściwie nic nie zostało wjaśnione a ja za 3 miesiące będę montował kanały. Stawiałem na zwykłe flexy zatopione w wełnie stropu a tu klops ... dalej nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.02.2012 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Co człowiek to szkoła. Ja dochodzę powoli do wniosku, że jednak zrobię kanały flex pod stropem drewnianym. Owinę zwykłego flexa folią do pakowania stretch, na to wełna 2 cm i znów folia. Ponieważ kanały będą musiały się schodzić do skrzynek rozprężnych, a te chcę (żeby nie obniżać sufitu za mocno) umieścić w stropie to część z nich (główne magistrale) będą szły w ociepleniu. Dlaczego tak?Otóż strop będzie z wiązarów, chodzenie po nim, układanie kanałów a potem manewrowanie wełną to zadanie dla alpinisty-grotołaza, druga rzecz ocieplenie w miejscach przejścia kanałów, w przypadku kładzenia ich w stropie zostało by bardzo zubożone, część kanałów będzie musiała iść w poprzek dolnego pasa wiązarów a więc nad kanałem zamiast 40 byłoby tylko 20cm wełny. Jedyne co przemawia do mnie za montażem ich w warstwie ocieplenia to łatwiejszy dostęp w razie awarii ale to już chyba dmuchanie na zbyt zimne. Ponieważ boje się wykraplania pary wodnej w kanałach w przypadku wprowadzenia gorącego letniego powietrza i słabej sprawności reku (też chuchanie na zimne) oraz przenoszenia dźwięków, dlatego owinę zwykłego flexa wełną. Co powiecie na takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 26.04.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 (edytowane) Co powiecie na takie rozwiązanie? Kanaly mozna po prostu zaizolowac KLIMAFIX, welna jednostronnie pokryta alu. Podobno skrzynki rozprezne powoduja halas spowodowany rozprezaniem powietrza, lepiej umiescic 2 zwykle anemostaty polaczone trojnikiem 45 stopniowym. Mam pewien pomysl poniewaz bede wykonywal WM w domu na wsi (na naprawde CICHEJ wsi) daze do maksymalnej minimalizacji halasu generowanego przez WM. A wiec odrazu za wylotem jak i wlotem do rekuperatora (poddasze) na kanalach 200mm ocynk planuje zastosowac okolo 1,5 m (a moze wiecej?) elestycznego izolowanego przewodu termoflex zagiety o okolo 90 stopni (czy moze wiecej ? a moze grubszy i wykonac 1 petle?) Przy rozdzielaczu parter-pietro zamierzam wykonac 1 petle wygluszajaca i rownowarzaca opory przeplywu na kanale tloczacym i ssacym na poddasze, czy to dobre rozwiazanie?. Zastanawiam sie tez czy kolana w dostepnych miejscach wykonac z rury spiro ktora ma przetloczenia, czy takie kolana beda cichsze od stalowych? Zamierzam kanaly nawiewne do pomieszczen na parterze umiescic w pionach przez pjetro na poddasze dzieki czemu nie ma kolan bezposrednio przy anemostatach nawiewnych ktore to kolana przyczyniaja sie w najwiekszej mierze do emisji halasu (i to zazwyczaj sa to kolana 90 stopniowe czyli wogole niepolecane w tego typu instalacjach), czy takie rozwiazanie bedzie dobre??? natomiast wyciag juz standardowo na parterze z 1 pionem na poddasze z tym ze na wyciagach skrzynki (nazwijmy je sprezne)z 2,3 anemostatami wyciagowymi. Kolektory zbiorcze zamierzam wykonac prostokatne z aerodynamicznym przejsciem na kanaly okragle aby zminimalizowac zawirowania powietrza i opory... REKUPERATOR home made na kupionym wymienniku i wentylatorach, z tym ze do skrzynek z wentylatorami chcialbym wlozyc maty wygluszajace akustyczne takie z gorkami trojkatnymi. Z gory dziekuje za uwagi i ewentualne rady... Edytowane 26 Kwietnia 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 a co ty tak wygrzeczniałeś hę? nawet tą zabawną stopkę zmieniłeś, pouczałeś tu wszystkich Mam dosc uzerania sie z wami i tlumaczenia co i jak bo to jak grochem o sciane... chwaliłeś się "ciężką szkołą architektoniczną" i "kosmicznymi" instalacjami wm o których nikomu się w twoim mniemaniu nie śniło tu na forum, gdzieś zginęły te przechwałki, pokasowałeś? teraz zadajesz proste pytania, co się zmieniło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.04.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Dostał wciry na forum to i spokorniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.04.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Dostał wciry na forum to i spokorniał. Człowiek uczy sie cale zycie, po co piszecie te epitety? moze wniesiecie cos do tematu zamiast mnie przesladowac? A poniewaz planuje zbudowac najcichsza i najlepsza wentylacje mechaniczna na swiecie rodza sie pytania... dywagacje... czy anemostaty na wyciagach sa wogole potrzebne skoro przeplyw bedzie sterowany przepustnica umieszczona przy skrzynce zbiorczej, czy bez anemostatu bedzie ciszej? gdy kanal bedzie zakonczony tylko dysza? a najblizsze kolano bedzie oddalone od dyszy okolo 3 metrow? wydaje mi sie ze powinno byc ciszej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.04.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Jak zaczniesz Ty coś wnosić do dyskusji zamiast swoich niepopartych niczym teorii, nikt złego słowa w Twoją stronę nie skieruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 27.04.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 (edytowane) OK czy takie rozwiazanie bedzie lepsze od anemostatu? Obudowa wygluszona materialem dzwiekochlonnym od srodka. Edytowane 27 Kwietnia 2012 przez WVIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 27.04.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 jeśli będziesz się trzymał szybkości przepływu to anemostaty nie mają prawa wydawać żadnych dźwięków, ale kombinować też możesz tyle że ciszej nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts