Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alternatywa dla LPG - mała kotłownia, Co radzicie

Karole

Recommended Posts

W budowanym przez nas domku mamy małą kotłownię nie ma zbytnio miejsca na to, żeby ją powiększyć. Z racji ceny gazu lpg, który z tego co wiem drożeje i jest jednym z droższych paliw zastanawiam sie nad zmianą sposobu ogrzewania.

Planowaliśmy ogrzewać nasz domek - projekt Kolorowa Tęcza - gazem i kominkiem z płaszczem wodnym. Ściany są z BK ytong 400, w podłodze chcę dac 20cm styropianu i 20+25 cm wełny pod dach.

Słyszałem coś o buforach, ale nie wiem co to, a pompy ciepła to dla mnie jakieś czary mary. Jednak nie wykluczam takiej możliwości.

Chętnie wysłucham waszych podpowiedzi.

Czy wie ktoś ile może kosztować rekuperacja do tego projektu? Jakieś podpowiedzi jak przyoszczędzić jeszcze na ogrzewaniu?

Dziękujemy za rady

Pozdrawiamy

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To witaj w klubie, dla mnie pompa ciepła to też takie czary mary, tyle że za dużą kasę, a w te małe koszty eksploatacji (zwłaszcza zużycia energi elektrycznej) to patrze z przymrużeniem oka.

Osobięcie rozważam olej opałowy lub gaz niestety ze zbiornika ziemnego brak. U mnie ze zbiornika zakopanego w ziemii gaz jest tańszy z naziemnego droższy.

Sam się skłaniam za olejem opałowym, ale jeszcze nie wiem jak się skończy.

Do tego kominek z PW.

Jeśli jedynymi alternatywami są olej opałowy i gaz ciekły LPG, to warto się przeprosić z pompami ciepła i bliżej z nimi zapoznać.

A jeśli pompa ciepła w domu być nie może, bo nie, to nawet prąd może być lepszym wyjściem...

Dziwne, że tak jak wielu ludzi nie wierzy w sens działania pomp ciepła, tak nikomu nie przyjdzie do głowy kwestionować zasady działania chłodziarki -- a to przecież dokładnie takie samo urządzenie, tylko mniejsze.

Jeśli PC to tylko wodna z odwiertem pionowym u mnie min 100 m (x2 odwierty). Z całym oprzyrządowaniem 50 tys. pewnie mało będzie. Matwi nie też iż do PC najlepsza jest podłogówka, będzie jej trochę ale nie chciałbym w całym domu bo to skolei prowadzi do pewnych ograniczeń przy wykończeniówkach (np kwestia parkietów czy wykładzin). A z tego co czytam PC przy standardowych grzejnikach to nie najlepsze rozwiązanie, czy się mylę.

Na allegro znalazłem pompy powietrze - woda za kwotę od 7tyś do 25tyś. Skąd taki rozstrzał cen? Domyślam się ze wynika to z mocy - nie porównywałem ich póki co, ale to zrobię- czy z zasobnikiem czy bez itd. Jedna z pomp grzeje nawet przy -25 stC. Czy to możliwe? A gdybym chciał taką pompą ogrzać cały dom, to np 17kw wystarczy? Od kominka z płaszczem raczej nie odstopię, ale jak by było z rozprowadzeniem ciepła. Czy tylko podłogówka czy da radę przewymiarować kaloryfery i też będzie ok. Jak to wygląda kosztowo?

A może faktycznie dołożyć i powiercić dziury w ziemi do wymiennika gruntowego pionowego - bo to chuba o to chodzi.

Z kotłownią wymyśliliśmy tak: garażu w bryle nie będzie a kosztem tego możemy powiększyć kotłownie i tam mieć całą instalację grzewczą piec czy pompe, moze jakiś reku. Zyskuję pomieszczenie na swoje zwierzaki i to jest drugi duży plus. A auto do szopy niech czeka na lepsze czasy, hehe.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie

Ok, dzięki za odpowiedź. A czy podłogówka to jedyne słuszne rozprowadzenie ciepła przy zastosowaniu PCi? Czy grzejniki też będą ok?

Nasz dom będzie od zewnątrz ocieplony wełną 15-20cm i obłożony drewnem, więc chyba wystarczy.

A czy jest ktoś w stanie podać przedział cenowy dla instalacji co cwu z reku? Mam wrażenie że to pytanie nie jest zbyt precyzyjne, ale może odpowiecie na czym można by było zaoszczędzić.

Pozdrawiam

Podłogówka jest najlepsza - jest to najniższotemperaturowy grzejnik, więc jest najlepszy dla PC ( i w ogóle również :) ), jak "nie bo nie" dla podłogówki to można mieć odpowiednio dobrane grzejniki.

Na co+cwu+reku - jak sam zauważyłeś - mocno nieprecyzyjne pytanie. Można odpowiedzieć - tyle co za samochód.

A co myślicie o takiej maszynce? http://allegro.pl/pompa-ciepla-grzeje-nawet-przy-25c-hitachi-i2021213288.html

Co było by jeszcze do tego potrzebne? Na pewno instalacja ogrzewania podłogowego i zasobnik na cwu ale czy coś jeszcze?

Czy faktycznie będzie wydajna nawet przy tych -25stC?

Dzięki

A ja polecam piec na ekogroszek z podajnikiem. Kotłownia nie musi być wcale duża. A koszt ogrzewania takiego domku przez całą zimę to ok. 3 tys.

Proszę, nie..

Jak juz dla kogos pompy ciepła to sprawka szatana i MUSI mieć ogień w kotłowni, to lepiej coś takiego:

http://allegro.pl/piec-kociol-kostrzewa-mini-bio-10-kw-i1999611499.html

Do tego 1,2 m2 miejsca na podlodze na paletę z pelletem, opcjonalnie bufor 800l i mamy czyściej, bardziej bezobsługowo niż z "eko"węglem

Proszę, nie..

Jak juz dla kogos pompy ciepła to sprawka szatana i MUSI mieć ogień w kotłowni, to lepiej coś takiego:

http://allegro.pl/piec-kociol-kostrzewa-mini-bio-10-kw-i1999611499.html

Do tego 1,2 m2 miejsca na podlodze na paletę z pelletem, opcjonalnie bufor 800l i mamy czyściej, bardziej bezobsługowo niż z "eko"węglem

Tak, ja mam piec, w którym mogę palić zarówno ekogroszkiem jak i pelletem.

A palisz pelletem ?

Wiesz, jaką ma kiepską sprawność, w porównaniu z typowy pelletowymi palnikami, które mają inną konstrukcję ?

Jeżeli 3 tys. za ogrzewanie domu przez pół roku (plus ciepła woda cały rok) to jest dużo, to chyba nie wiesz, ile kosztuje ogrzewanie gazowe...

Zależy jak duży i jak ocieplony dom

Pompa 25 tys KIEDY TO SIĘ WRÓCI ? Mam piec na ekogroszek (nie polecam) cena dobrego groszku około 1000 zł / tonę a na sezon liczymy 4 tony. Ale pompa ciepła nigdy nie za te pieniądze patrz na koszty eksploatacji i zwrot kosztów zakupu. Ta pompa nie zwróci się nigdy a uwierz mi ze się zesra bo raczej 30 lat nie popracuje.

Piec 6 tysięcy, komin 6 tysięcy. Przydałby się bufor, żeby zwiększyć sprawność - 2, 3 tyś

Pompa P-W 9kW (Panasonic, Fujitsu, Daikin) 18 tysięcy.

Różnica, 6 tysięcy złotych zwraca się do 10-12 lat, jak nie szybciej.

Różnica w postaci całkowitej bezobsługowości, braku konieczności wybierania popiołu, czystego i nie zawalonego opałem pomieszczenia - BEZCENNA.

Cały czas piszę o nowobudowanych domach, z rozsądnie zaprojektowanym ociepleniem.

Edytowane przez fotohobby

trochę ci zaburzę te obliczenia, kocioł zwykły zasypowy na węgiel można kupić za 2 tyś z pocałowaniem w rękę, gazowy w podobnej cenie, a komin ja swój wymurowałem za 5 tyś, ale są w nim 3 przewody dymowe i 3 wentylacyjne, czyli przewód dymowy dla kociołka wyszedł poniżej 1000zł, za bufor z reguły robi zbiornik na CWU który się ma tak czy siak

mnie różnica wychodzi 15tyś

Moment.

Liczyłem porządny "eko"kocioł z podajnikiem, podobnie, jak liczylem porządną, markową pompę.

Bo też mogłem wziać taką za 9 tyś, która ma 12kW i cop=2 przy -15C

Jeżeli uważasz, że zasobnik cwu (jakieś 200-300 litrów) spełni rolę bufora, to najwyraźniej inaczej rozumiemy rolę bufora w systemie co