Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alternatywa dla LPG - mała kotłownia, Co radzicie

Karole

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koledzy, czytając wasze posty rozważam zrobienie pompy ciepła z reku lub ogrzewanie groszkiem plus reku. Czy ktoś korzysta z takiej kombinacji? Jak by to wyglądało cenowo w przypadku pompy powietrze woda plus reku lub z wymiennikiem gruntowym poziomym plus reku. Mam tu na myśli średnie ceny/pompa wydajna, bez bajerów, moze polskiej produkcji? Czy przy piecu na groszek robić jeszcze kominek z płaszczem - mam tu poważną wątpliwość. A rozwiązania kominek z płaszczem plus reku nie biorę pod uwagę. U znajomej działa rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka plus reku i w pierwszym sezonie ogrzewanie ich sporo kosztowało, co mnie trochę zaskoczyło. Mają reku z GWC

Do podjęcia decyzji jeszcze mam trochę czasu ale nie jest tołatwa sprawa z tego co widzę.

Dzięki za wszystkie posty

Policz to jeszcze raz,pomału i spokojnie ;)

Dom 150m2 z "normowym" czyli dużym zapotrzebowaniem zużywa 15tys.kWh na rok na ogrzewanie i ok.4tys.kWh na cwu...

Wyrzuć wszystkie kominy z domu,wyrzuć dodatkowe pomieszczenie na opał i pralnie i podaj wynik.

Gwarantuje Ci,że jak policzysz po mału to zmienisz zdanie co do opłacalności grzania pompą ciepła p-w w słabo izolowanym domu :)

Owszem z domach z małym zapotrzebowaniem na cieło pompa ciepła trani sens ekonomiczny ale w "normalnym" domu jest to dobre rozwiązanie

Chyba w małych nie traci sensu a w dużych wręcz przeciwnie, to tak po pierwsze. 2 sama pompa to za mało znajoma żony (mąż lekarz) jak sam stwierdził nie chce się "brudzić" przy gazie jedzie na pompie ale niestety gdy temperatura spada do -15 odpala piecyk musi się "pobrudzić" przykre. rachunek za pompkę w sezonie 800 zł + gaz to rzeczywiście ma sens. jeśli lubisz mieć max 20 stopni to może i ma sens jeśli rozważasz jakieś kociołki na ekogroszek za 15 tysięcy sam wolałbym wówczas dołożyć i spróbować a co mi tam. Ale nie pisz bredni że pompa taka świetna bo to nie prawda. Piszesz dodatkowo nie buduj kominów kotłowni gdy masz pompę a gdzie ją wstawię do salonu ?

Nie wiem czy wiesz że dom musi mieć wentylację jeśli ty nie budowałeś nawet kominów wentylacyjnych to tylko pogratulować głupoty. Sory że tak piszę ale nie wyobrażam sobie domu bez wentylacji.

Ale nie pisz bredni że pompa taka świetna bo to nie prawda. Piszesz dodatkowo nie buduj kominów kotłowni gdy masz pompę a gdzie ją wstawię do salonu ?

.

Chyba każdy dom ma pomieszczenie gospodarcze, co ? Pralnie ? Spiżarkę ?

Co ro reszty Twojego postu- nawet nie ma co komentować. Jeśli uważasz, że pompa to olbrzymie rachunki, 20C w pomieszczeniach i konieczność zakupu nowej po 15 latach, to trwaj sobie w tym przekonaniu i ładuj "eko"węgiel.

Kiedyś większość ludzi sądziła, ze tylko aparaty lżejsze od powietrza potrafią latać, aż w końcu ktoś pokazał, że mpżna inaczej.

Więc to tylko kwestia czasu.

Chyba każdy dom ma pomieszczenie gospodarcze, co ? Pralnie ? Spiżarkę ?

Co ro reszty Twojego postu- nawet nie ma co komentować. Jeśli uważasz, że pompa to olbrzymie rachunki, 20C w pomieszczeniach i konieczność zakupu nowej po 15 latach, to trwaj sobie w tym przekonaniu i ładuj "eko"węgiel.

Kiedyś większość ludzi sądziła, ze tylko aparaty lżejsze od powietrza potrafią latać, aż w końcu ktoś pokazał, że mpżna inaczej.

Więc to tylko kwestia czasu.

Kolego doczytaj dokładnie co napisałem gdybym miał dać za kocioł 15 tys też bym sie zastanowił nad pompą. Co do grzania ekogroszkiem sam nie jestem zwolennikiem gdybyś doczytał odrobinę a nie rzucał pierdołami ale nie mam alternatywy na dzien dzisiejszy gazu brak. Napiszesz masz alternatywę pompę tak miałem do póki nie odwiedziłem znajomych żony teraz już dziękuję. Co do twojego założenia bezawaryjnej pracy przez ponad 15 lat powiem tyle "Daj ci boziu zeby Ci i 100 lat służyła." A jeśli uważasz że jestem wielkim zwolennikiem węgla to sie mylisz i bredne że doba na ekogroszku kosztuje 12 zł mam daleko w tyłku bo wiem ile kosztuje. Słynny "pieklorz" kosztuje w granicach 1000 zł/1t przy spalaniu 20kg/dobę mamy 50 dób a doba kosztuje nas 20zł a nie 12 jak niektrzy twierdzą. Sam palę badziwiem po 750 bo gdybym miał dac za tonę 1000zł to wolę chyba farelkę odpalić. Ale brednie o rewolucji z pompą zachowaj dla siebie o to Cię proszę. Z tego co widzę "śpisz na kasie" to fajnie ja też nie narzekam ale nie strzelaj wywodam o tym ze ty masz pompę i jest świetnie i jesteś ekologiczny. A ta pompka twoja chodzi na prąd z elektrowni a elektrownia spala WUNGIEL więc gdzie ta twoja ekologia ?

każdy dom ma pralnie spiżarnie nie mój nie ma i zaożę się ze wile osób nie ma. A tak w ogóle to pogratulować pralni i spiżarni bez wentylacji

No dobrze. Ostatni raz.

Na zachodzie (gdzie pompy instaluje sie lat -dziesiąt) działają one sobie lat -dziesiąt.

Nie wiem, dlaczego Cię to tak dziwi ?

Nie widziałeś 20-letniej lodówki na chodzie ?

A przecież to praktycznie to samo... TO problem wymienić sprężarkę, zawór rozprężny ?

Na pewno mniejszy, niż naprawa rozciekniętego pieca..

Co do elektrowni... To akurat temat mi bliski, bo kilka lat w takiej przepracowałem.

Skuteczność elektrofiltrów - 99%, skuteczność suchego odsiarczania 30%, mokrego odsiarczania do 95%.

Tu jest ekologia, nie w Twoim, będącym sprawcą niskiej emisji kominie.

Żyj w przekonianiu, że tylko pieklorz Cię ogrzeje.

Ale nie wprowadzaj w błąd ludzi, którzy chcą ogrzewać się wygodniej, zdrowiej i niekoniecznie o wiele drozej.

EDIT

"każdy dom ma pralnie spiżarnie nie mój nie ma i zaożę się ze wile osób nie ma."

To przykro mi, ale oglądam typowe projekty i widze takie pomieszczenie w 90% domow. ALe w takim razie, polecam pompe z fajnym designem - mozesz ja nawet w kuchni wstawic.

Kuchnie masz ? :)

Edytowane przez fotohobby

W tamtym roku spaliłem 3,5 tony ekogroszku. ( na 240 m2 powierzchni ogrzewanej - razem z kotłownią 13m2). W tym roku kupiłem ekogroszek bobrek jak zwykle prosto na kopalni w Bytomiu i z transportem 1 tona eko kosztowała mnie 706 zł co daje 2471 zł. Sezon trwa u mnie średnio 167 dni co daje nam statystycznie na

dobę 14,79 zł za ekogroszek ( CO plus CWU).

W tym roku zima jest łagodniejsza to myślę, że mam szansę zmieścić się w 3 tonach ekogroszku co daje nam 12,68 zł na dobę za ekogroszek. No trzeba doliczyć coś na prąd dla kotła no i jeszcze moja obsługa i trochę kurzu w kotłowni.

Wychodzi, że w moim przypadku koszty ogrzewania ekogroszkiem są do przyjęcia ale wolałbym w tej samej cenie bezobsługowy gaz - bo mniej pracy i wygodniej :)

Żyj w przekonianiu, że tylko pieklorz Cię ogrzeje.

Ale nie wprowadzaj w błąd ludzi, którzy chcą ogrzewać się wygodniej, zdrowiej i niekoniecznie o wiele drozej.

EDIT

"każdy dom ma pralnie spiżarnie nie mój nie ma i zaożę się ze wile osób nie ma."

To przykro mi, ale oglądam typowe projekty i widze takie pomieszczenie w 90% domow. ALe w takim razie, polecam pompe z fajnym designem - mozesz ja nawet w kuchni wstawic.

Kuchnie masz ? :)

Hmm na prawdę albo jesteś taki głupi albo proponuje naukę czytania ze zrozumieniem. Co do kuchni mam jakąś wiesz nawet kuchenkę mam ba lodówkę. Jak sam piszesz 90% domow ma spiżarkę i suszarnię, ja widocznie jestem w tych 10%. A twoje argumentowanie jest po prostu żałosne poczytaj troszkę kolego bo ja też jestem przeciwnikiem węgla gdyby Cię to interesowało ale nie ze względu na ekologie tą mam akurat daleko w tyłku.

Tak dla przykładu ten pierwszy to mój ale masz więcej

http://pprojekt.pl/projekt197-alinka,rzuty.html

http://pprojekt.pl/projekt1446-129_dl,rzuty.html

http://pprojekt.pl/projekt1560-169_z_wykuszem,rzuty.html

Wiesz co nie widzę tutaj ani spiżarki ani Suszarki. No ale kolega jak ma to każdy projekt powinien mieć w koncu kolega ma wszystko najlepsze.

Edytowane przez borsak1

borsak1, ale w kazdym z tych projektów znajduje sie pomieszczenie gosporarcze, wiec jest tam idealne miejsce na pompe.

To chyba Ty nie potrafisz czytac ze zrozumieniem, przeciez pisalem dzis o 9.22:

"Chyba każdy dom ma pomieszczenie gospodarcze, co ? Pralnie ? Spiżarkę ?"

przeoczyles ? :)

Nie musisz wstawiac pompy do salonu, kochany. w PG bedzie sie miala ona idealnie, jak napisalem powyzej.

I wiesz co ? Zajmie tam tak mało miejsca i pozostawi to pomieszczenie czystym, że zyskujesz pralnie, której nie masz !

Dodatkowe pomieszczenie do wykorzystania, dodatkowe 5 mkw.

Ile kosztowal 1 mkw Twojego domu ?

Jakies 2,5tyś zł ?

No to masz 12,5tyś w prezencie.

Likwidujesz w tym pomieszczeniu przewod dymowy, pozostawiajac wentylacje - kolejna oszczednosc.

Nie placisz za wywoz popiolu - kolejna oszczedność

(choc, Ty, majac z d... ekologie moze po prostu wyrzucasz go do lasu)

Czas na obsluge pieca - oszczednosc.

Ciebie nie chce przekonać, bo się zafiksowałeś, że drogo, zimno, na przykładzie jednej instalacji, nie wiadomo, czy dobrze zwymiarowanej, czy dobrze wykonanej.

Mam nadzieję, ze inni inwestorzy mają jednak zdolność szerszego spoglądniecia na temat ogrzewania i "eko"wungla nie wybiorą.

No widzisz zmiękły nóżki ? "Czas na obsluge pieca - oszczednosc" jesteś żałosny i tyle w temacie. Daj mi gaz ziemny to podaruje Ci ten piec w prezencie. Usiłujesz wmówić mi że kocham piece węglowe nie ja ich nie lubię ale nie mam wyjścia niestety. Bo jest już tutaj ciekawy temat odnośnie pomp i ich eksploatacji z którego jednoznacznie wynika że pompa jest DROGA. Każdy chwali to co ma ja akurat nie chwalę węgla. Masz jeden dla przykładu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149645-gaz-czy-ekogroszek&p=4927101#post4927101

strona 10 03-10-2011 12:25 więc pokaż mi tą moją miłośc do ekogroszku dodatkowo poszukaj na innych forach np. http://forum.info-ogrzewanie.pl/ i wyciągnij wnioski. Pomogę Ci nie czytasz tylko walisz na oślep jak osioł.

Ja robiłem projekt pod pompę ciepła, ale realia finansowe mnie przerosły.

Wybrałem ekogroszek. Do tematu pompy ciepła zawsze można powrócić, jak tylko sytuacja finansowa się polepszy. Też wolałbym się nie brudzić.

Mam kilku znajomych w najbliższym sąsiedztwie, co mają pompy ciepła. Bardzo sobie je chwalą, ale o kosztach eksploatacji jakoś milczą. Taka dziwna zmowa milczenia, jakby to było jakąś tajemnicą. Mówią tylko, jak to jest tanio na wiosnę i lato, a o kosztach w zimie milczą. Jedynie, że licznik zimą nabija kilowaty.

Odnośnie pompy każdy pisze o 2 taryfowym liczniku bo w nocy tańsza taryfa. Ja nie potrzebuje grzać w nocy w nocy chcę mieć niższą temperaturę przekonała mnie do tego żona za co jej dziękuję. A ja mam akurat malutką córeczkę i żonę 24/h w domu i co w dzień mają się ubierać w kożuchy bo pompa pracuje nocą. Nie walić mi tu o rekuparacji (czy jak to się tam fachowo nazywa) bo ta pompa nie będzie w stanie oddać tyle ciepła żeby się nie załączała w dzień. A kolegę poproszę o rachunki za prąd za cały rok zobaczymy jaka ta pompeczka jest tania. Ja mówię szczerze pomimo łagodniej zimy z prognoz skończę na 3,5 tonach węgla egiel kupuję po 750/t co nam daje 2626 mało ale gdybym miał gaz to dałbym nawet 4k i jakoś bym to przełknął bez bólu. Ale inwestycja za 30k + koszt miesięczny w sezonie pewnie z 800 zł gdzie tu logika. I to jeszcze w dzień nie grzać bo przecież droższa taryfa. Jeśli chcesz porównać to do zakupu samochodu to powiem ze jesteś niepoważny ja kupiłem samochód za 140 tys. ale 1/3 swojej ceny już zarobił po 6 miesiącach i nie porównuj. Idąc tym tokiem możemy powiedzieć dalej co za osły mieszkają w blokach płacą czynsz po 700 zł za marne 56m2 i to jeszcze niedopłaty na koniec roku mają. Ale tak lubią i nie chce im się nawet z pompą bawić dlatego nie leć dalej swoim tokiem rozumowania że każdy "GUPI" kto ma kocioł na węgiel ja mam bo nie mam innej możliwość, inni mają bo ich nie stać na coś innego jeszcze inni mają bo lubią tak właśnie spędzać wolny czas, jak sam widzisz powodów jest wiele. Podam Ci przykład kolegi nie pójdzie mieszkać w domu bo w domu trzeba coś robić (obsługiwać kocioł, kosić trawę, wyrzucić worek ze śmieciami do kosza pod bramą) a w bloku nic i bierze teraz kredy na 35 lat na swoje mieszkanko w stanie surowy jedyne 600 tys + wykończenie pewnie go jeszcze łyknie ale tak woli i koniec.

borsak1, sympatyczny kolego.

Nie wiem, co to znaczy "zmiekly nozki"

To, ze pokazalem Ci, gdzie mofles zainstalowac pompe ?

Ze zyskalbys jedno pomieszczenie, rezygnujac z wegla ?

5mkw = 12.tys zl.

Ja nie twierdze, ze kochasz groszek.

Masz jednak na tyle ograniczony horyzont, ze widzisz tylko wegiel, lub gaz.

co do kosztow:

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Aldetql4KVOQdFFqVXROUDBJZGtJNnF6OXRvMDVNNVE&hl=en#gid=0

i tyle.

Sa tam domy lepiej lug gorzej ocieplone, tansze i drozsze pompy, lepsze i gorsze instalacje.

Czy to odbiega od gazu ?

Ja Ci szczerze współczuje - bo nie cierpisz swojego pieca, a musisz go tak czesto oglądać i dbac o niego :)

A ja mam akurat malutką córeczkę i żonę 24/h w domu i co w dzień mają się ubierać w kożuchy bo pompa pracuje nocą. Nie walić mi tu o rekuparacji (czy jak to się tam fachowo nazywa) bo ta pompa nie będzie w stanie oddać tyle ciepła żeby się nie załączała w dzień.

Ha, ha...

Masz chyba dom z kartonu, jeśłi sie wychładza tak szybko.

Jeśli się projektuje PC, jako źródło ciepłą, to się projektuje ogrzewanie podłogowe z akumulacją w wylewce (czy nawet płycie).

Przykro mi - dla Ciebie nie ma już ratunku :)

Ale może ten wątek pomoże innym.

Na razie widzę że tobie nie pomógł. A jak cię to ineteresuje to znam zasady projektowania instalacji pod pompę właśnie dlatego mam podłogówkę tam gdzie mam i celowo przewymiarowane grzejniki żeby chodziły na jak naniższej temperaturze. Do tego nie trzeba "uczonych". Odnośnie współczucia, dziękuję jest mi neizmiernie miło że doceniasz trud jaki wkładam w obsługę swojego pieca. Wiesz poczytaj dokładniej jaki mam dom później pisz że ktoś coś skopał, bo nei wydaje mi się zebym oszczędzał na izolacji akurat styropian 15 cm wylewkowy na scianę to chyba nie oszczędnosc, podobnie lanie drugiego stropy na poddaszu i uszczelnianie go również styropianem przecież mogłem tego nie robić i tak robiłem więźbę dachową to mogłem to wykorzystać i po co mi zabawa w styropian dodatkowy strop. Ale o czym z tobą można pogadać ty pewnie nie wiesz co to więźba prawda pomogę Ci http://pl.wikipedia.org/wiki/Więźba_dachowa

Prosiłem o rachunki nie o jakiegoś excela

Edytowane przez borsak1