Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alternatywa dla LPG - mała kotłownia, Co radzicie

Karole

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hehe uzytkownicy kotłów na ekogroszek kupują najwyższa półkę kotłów, z podajnikiem pełną elektroniką full wypas... taki kocioł kosztuje max 12-14 tys (powtarzam MAX) a uzytkownicy pomp próbują wciskac za 20 koła NAJGOSZY chiński szajs ) ot takie nowoczesne liczenie... jak sie budowałem poprosiłem 3 firmy o wycene pc- (oczywiscie górna połka markowe -a nie jakis chiński schit) cena za moj domek zaczynała sie od 50 a konczyła na 70tys nie liczac armatury komplet co+ cwu od 70-120tys . borsak1,zyzolek nie przywykliście jeszcze że na FM jest masa sprzedawców od pc?? a jak nie sprzedawca to naganiacz(prowizja) a jak nie naganiacz to wykonawca....

Zgadzam się, niektóre oferty potafią zabić.

Nie wiem, dla jakiej mocy tak cię podliczyli, ale za 9-10kW można bez wkładu własnej pracy zamknąć sie w 30tyś za gruntówkę, bądź 18tyś za powietrzną.

Za same odwierty policzyli mi 25 - 30 tyś zł. Nie wiem jak chcesz się zamknąć w 18 tyś.

U mnie panowie przedstawiciele od pomp ciepła wyliczyli,

markowa pompa + odwierty + osprzęt

dodatkowe od 70.000 - 85.000 zł

Chyba głównie o to się tutaj rozchodzi, czemu wiele ludzi nie decyduje się na to rozwiązanie

I słusznie się nie dałeś. Pompy są różne, są także chińskie powietrzne po 5 - 10 KPLN, w zależności od mocy. Jeśli taka pokryje 70% zapotrzebowania ze średniorocznym COP 2,5, pozostałe 30% z grzałek w taniej taryfie, cenę kWh masz w okolicach grochu.

hehe uzytkownicy kotłów na ekogroszek kupują najwyższa półkę kotłów, z podajnikiem pełną elektroniką full wypas... taki kocioł kosztuje max 12-14 tys (powtarzam MAX) a uzytkownicy pomp próbują wciskac za 20 koła NAJGOSZY chiński szajs ) ot takie nowoczesne liczenie... jak sie budowałem poprosiłem 3 firmy o wycene pc- (oczywiscie górna połka markowe -a nie jakis chiński schit) cena za moj domek zaczynała sie od 50 a konczyła na 70tys nie liczac armatury komplet co+ cwu od 70-120tys . borsak1,zyzolek nie przywykliście jeszcze że na FM jest masa sprzedawców od pc?? a jak nie sprzedawca to naganiacz(prowizja) a jak nie naganiacz to wykonawca....

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Oferty na pompy miałem z Danfossa, Viesmanna, Ochsnera i jescze jakieś tam ecoway czy coś takiego.

Na przykład Viessmann czy Danfoss za samą pompę chcieli około 45 tyś.

górna połka markowe -a nie jakis chiński schit)

A mogę z ciekawości zapytać po cholerę górna półka? Że niby takie masz podejście do życia, że nie wsiądziesz do niczego poniżej Mercedesa klasy S? Bo prestiż i elegancja? Taka pompa składa się ze sprężarki, zaworu, czynnika, wentylatora i kilku innych drobiazgów. Sprężarka jest zdecydowanie najdroższa, a takim mercedesem wśród sprężarek jest np. Copeland. Wejdź sobie na copeland.pl, tam jest cennik, zeskroluj do typoszeregu ZH i popatrz na ceny. Pytanie więc, jaką to niesłychaną wartość dodaną wnoszą producenci pomp z górnej półki, aby sprzedawać je po 8-10-krotność samej sprężarki?

andriuss Bo tak lubie , mam dobre samopoczucie, mam taki kaprys, wybierz sobie co chcesz... nie lubie półsrodków, kupując tanio kupujesz 2x,jak mowi stare polskie przysłowie " tanie mięso psy jedzą"...

Wiem, że chodzi o kaprys, pytanie było retoryczne. Ja też jeżdżę samochodem, który pierwszego właściciela kosztował 400 KPLN, i doskonale wiem dlaczego nim jeżdżę. Ale gdyby interesował mnie aspekt wyłącznie praktyczny (a w przypadku samochodu nie interesował mnie wcale), jeździłbym Dacią Logan albo Skodą Fabią* za 10 razy mniej. Dla moich zastosowań i na naszych drogach spełniałyby identyczną funkcję. Tak więc bądź łaskaw mimochodem nie wprowadzać mniej doświadczonych w błąd, że pompy dzielą się wyłącznie na górną półkę i chiński shit (przez samo h). Dla mniej zorientowanych: jest wiele możliwości po środku.

* edit: które są przypuszczalnie równie bezawaryjne i dużo tańsze w serwisie

Edytowane przez andriuss

I kol andriuss dlatego wybrałem PORZADNY kociołek na ekogroszek niż chińskie g....o zwane pc !!

No to super, nie zapomnij go wyeksponować. Mam nadzieję, że dom masz równie porządny, przynajmniej z basenem i kortem tenisowym. Ja za podobne pieniądze będę miał pompę i grzałki, równie bezawaryjne, bo zbudowane na porządnej sprężarce i częściach, ale, kurde, bez metki - nie będzie prestiżu górnej półki. Dlatego też, aby nie było wstyd przed znajomymi i sąsiadami, postaram się je ukryć gdzieś głęboko, zapomnieć i widywać raz na rok.

hmmm....

Masz trzy kominy,zakładając,że chesz mieć kominek to likwidujesz dwa pozostałe osczędzając ok.12tys.zł.Za zaoszczędzoną kasę masz reku i pełnoprawną wentylację bez kominów i kratek

mozna równiez tak.... likwidujesz kominek i masz 6tys + wkład.. obudowę kominka i pierdoły.. za zaoszczędzoną kasę jedziesz latem do hiszpanii..

No to super, nie zapomnij go wyeksponować. Mam nadzieję, że dom masz równie porządny, przynajmniej z basenem i kortem tenisowym. Ja za podobne pieniądze będę miał pompę i grzałki, równie bezawaryjne, bo zbudowane na porządnej sprężarce i częściach, ale, kurde, bez metki - nie będzie prestiżu górnej półki. Dlatego też, aby nie było wstyd przed znajomymi i sąsiadami, postaram się je ukryć gdzieś głęboko, zapomnieć i widywać raz na rok.

są rózne priorytety.... są równiez tacy co kupują u chinczyków czy bułgarów ..... a wiesz tam są metki....

Słabo szukałeś albo nie umiesz szukać...

Mam ofertę z Rudy Śląskiej,pompa ciepła z montażem z odwiertami 2x70 za 20tys.zł :)

http://www.ghs-polska.pl/

Po drugie,pompy powietrze-woda są zdecydowanie tańsze bo bez konieczności odwiertów czy kolektora poziomego.

Po trzecie,żeby nie było,dla mnie pompa ciepła to też zło konieczne ;)

Bardziej opowiadam się za ograniczeniem zużycia energii przez dom.To jest wg mnie najlepszy sposób na niskie rachunki i komfort użytkowania domu :)

Paliwa stałe w nowym domu,a najbardziej węgiel uważam za zacofanie...

Najpierw wybuduj dom(bo budujesz), pomieszkaj, strać źródło utrzymania (wtedy płać rachunki) .Potem porozmawiamy o realnym ogrzewaniu dla przeciętnego polaka.;)

są rózne priorytety.... są równiez tacy co kupują u chinczyków czy bułgarów ..... a wiesz tam są metki....

hola hola... mowimy o PORZADNEJ pc ,solanka woda, czy woda-woda ,a nie.... namiastce pc....

W pełni się zgadzam z pierwszym zdaniem - dla mnie ogrzewanie ma priorytet 17. na liście ambicji życiowych - ma być stosunkowo tanie i możliwie najbardziej bezobsługowe.

Porządna pompa nie może być powietrze - woda? Bo co, sąsiad albo instalator tak powiedział? Weźmy taki case:

- grzanie czystym prądem - 6000 PLN / rok

- grzanie powietrzną za 16 KPLN - 2000 PLN / rok

- grzanie najbardziej wyjebistą gruntówką za 90 KPLN - 1200 PLN / rok

Zagadka - co się najbardziej opłaca z inwestycyjnego punktu widzenia? Skąd wiem, że dobre pompy powietrzne spokojnie wyciągną COP średnioroczny >=3. Bo sobie to b. dokładnie policzyłem (dla okolic Warszawy). Nie licząc takich zim jak obecna, bo dotychczas, to COP byłby pewnie bliżej 4. A jak przyjdą straszne mrozy -30*, to dorzucę stówę czy dwie na grzałki.

andriuss ty tak na poważnie myslisz????

- grzanie czystym prądem - 6000 PLN / rok

- grzanie powietrzną za 16 KPLN - 2000 PLN / rok

- grzanie najbardziej wyjebistą gruntówką za 90 KPLN - 1200 PLN / rok

ogrzej moje 152m2(22,5-23st) + 38m2 (garaż-14-16st) i kubaturze 1000m3!!! Szcześć Boże