fotohobby 30.12.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Skoro Ci się skończyły, to i ja będę się żegnał Jak Ci się znudzi biegać z popiołem, a na gaz nie będzie widoków, to zajrzyj do wątku o pompach, na pewno ktoś Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 U mnie panowie przedstawiciele od pomp ciepła wyliczyli, markowa pompa + odwierty + osprzętdodatkowe od 70.000 - 85.000 zł Chyba głównie o to się tutaj rozchodzi, czemu wiele ludzi nie decyduje się na to rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Zgadzam się, niektóre oferty potafią zabić.Nie wiem, dla jakiej mocy tak cię podliczyli, ale za 9-10kW można bez wkładu własnej pracy zamknąć sie w 30tyś za gruntówkę, bądź 18tyś za powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 hehe uzytkownicy kotłów na ekogroszek kupują najwyższa półkę kotłów, z podajnikiem pełną elektroniką full wypas... taki kocioł kosztuje max 12-14 tys (powtarzam MAX) a uzytkownicy pomp próbują wciskac za 20 koła NAJGOSZY chiński szajs ) ot takie nowoczesne liczenie... jak sie budowałem poprosiłem 3 firmy o wycene pc- (oczywiscie górna połka markowe -a nie jakis chiński schit) cena za moj domek zaczynała sie od 50 a konczyła na 70tys nie liczac armatury komplet co+ cwu od 70-120tys . borsak1,zyzolek nie przywykliście jeszcze że na FM jest masa sprzedawców od pc?? a jak nie sprzedawca to naganiacz(prowizja) a jak nie naganiacz to wykonawca.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Zgadzam się, niektóre oferty potafią zabić. Nie wiem, dla jakiej mocy tak cię podliczyli, ale za 9-10kW można bez wkładu własnej pracy zamknąć sie w 30tyś za gruntówkę, bądź 18tyś za powietrzną. Za same odwierty policzyli mi 25 - 30 tyś zł. Nie wiem jak chcesz się zamknąć w 18 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.12.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 U mnie panowie przedstawiciele od pomp ciepła wyliczyli, markowa pompa + odwierty + osprzęt dodatkowe od 70.000 - 85.000 zł Chyba głównie o to się tutaj rozchodzi, czemu wiele ludzi nie decyduje się na to rozwiązanie I słusznie się nie dałeś. Pompy są różne, są także chińskie powietrzne po 5 - 10 KPLN, w zależności od mocy. Jeśli taka pokryje 70% zapotrzebowania ze średniorocznym COP 2,5, pozostałe 30% z grzałek w taniej taryfie, cenę kWh masz w okolicach grochu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.12.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 hehe uzytkownicy kotłów na ekogroszek kupują najwyższa półkę kotłów, z podajnikiem pełną elektroniką full wypas... taki kocioł kosztuje max 12-14 tys (powtarzam MAX) a uzytkownicy pomp próbują wciskac za 20 koła NAJGOSZY chiński szajs ) ot takie nowoczesne liczenie... jak sie budowałem poprosiłem 3 firmy o wycene pc- (oczywiscie górna połka markowe -a nie jakis chiński schit) cena za moj domek zaczynała sie od 50 a konczyła na 70tys nie liczac armatury komplet co+ cwu od 70-120tys . borsak1,zyzolek nie przywykliście jeszcze że na FM jest masa sprzedawców od pc?? a jak nie sprzedawca to naganiacz(prowizja) a jak nie naganiacz to wykonawca.... Całkowicie się z Tobą zgadzam. Oferty na pompy miałem z Danfossa, Viesmanna, Ochsnera i jescze jakieś tam ecoway czy coś takiego. Na przykład Viessmann czy Danfoss za samą pompę chcieli około 45 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 30.12.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Moje wyceny PC ładnych kilka lat temu bardziej oscylowały w okolicach 100 tyś niż nawet 70:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.12.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 górna połka markowe -a nie jakis chiński schit) A mogę z ciekawości zapytać po cholerę górna półka? Że niby takie masz podejście do życia, że nie wsiądziesz do niczego poniżej Mercedesa klasy S? Bo prestiż i elegancja? Taka pompa składa się ze sprężarki, zaworu, czynnika, wentylatora i kilku innych drobiazgów. Sprężarka jest zdecydowanie najdroższa, a takim mercedesem wśród sprężarek jest np. Copeland. Wejdź sobie na copeland.pl, tam jest cennik, zeskroluj do typoszeregu ZH i popatrz na ceny. Pytanie więc, jaką to niesłychaną wartość dodaną wnoszą producenci pomp z górnej półki, aby sprzedawać je po 8-10-krotność samej sprężarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 andriuss Bo tak lubie , mam dobre samopoczucie, mam taki kaprys, wybierz sobie co chcesz... nie lubie półsrodków, kupując tanio kupujesz 2x,jak mowi stare polskie przysłowie " tanie mięso psy jedzą"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.12.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) andriuss Bo tak lubie , mam dobre samopoczucie, mam taki kaprys, wybierz sobie co chcesz... nie lubie półsrodków, kupując tanio kupujesz 2x,jak mowi stare polskie przysłowie " tanie mięso psy jedzą"... Wiem, że chodzi o kaprys, pytanie było retoryczne. Ja też jeżdżę samochodem, który pierwszego właściciela kosztował 400 KPLN, i doskonale wiem dlaczego nim jeżdżę. Ale gdyby interesował mnie aspekt wyłącznie praktyczny (a w przypadku samochodu nie interesował mnie wcale), jeździłbym Dacią Logan albo Skodą Fabią* za 10 razy mniej. Dla moich zastosowań i na naszych drogach spełniałyby identyczną funkcję. Tak więc bądź łaskaw mimochodem nie wprowadzać mniej doświadczonych w błąd, że pompy dzielą się wyłącznie na górną półkę i chiński shit (przez samo h). Dla mniej zorientowanych: jest wiele możliwości po środku. * edit: które są przypuszczalnie równie bezawaryjne i dużo tańsze w serwisie Edytowane 30 Grudnia 2011 przez andriuss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 I kol andriuss dlatego wybrałem PORZADNY kociołek na ekogroszek niż chińskie g....o zwane pc !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.12.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 I kol andriuss dlatego wybrałem PORZADNY kociołek na ekogroszek niż chińskie g....o zwane pc !! No to super, nie zapomnij go wyeksponować. Mam nadzieję, że dom masz równie porządny, przynajmniej z basenem i kortem tenisowym. Ja za podobne pieniądze będę miał pompę i grzałki, równie bezawaryjne, bo zbudowane na porządnej sprężarce i częściach, ale, kurde, bez metki - nie będzie prestiżu górnej półki. Dlatego też, aby nie było wstyd przed znajomymi i sąsiadami, postaram się je ukryć gdzieś głęboko, zapomnieć i widywać raz na rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Za same odwierty policzyli mi 25 - 30 tyś zł. Nie wiem jak chcesz się zamknąć w 18 tyś. Za powietrzną pompę PAnasonic Aquarea 9kW, czy Fujitsu 10kW w której nie potrzebujesz przecież kolektora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 hmmm.... Masz trzy kominy,zakładając,że chesz mieć kominek to likwidujesz dwa pozostałe osczędzając ok.12tys.zł.Za zaoszczędzoną kasę masz reku i pełnoprawną wentylację bez kominów i kratek mozna równiez tak.... likwidujesz kominek i masz 6tys + wkład.. obudowę kominka i pierdoły.. za zaoszczędzoną kasę jedziesz latem do hiszpanii.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Za powietrzną pompę PAnasonic Aquarea 9kW, czy Fujitsu 10kW w której nie potrzebujesz przecież kolektora... hola hola... mowimy o PORZADNEJ pc ,solanka woda, czy woda-woda ,a nie.... namiastce pc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 No to super, nie zapomnij go wyeksponować. Mam nadzieję, że dom masz równie porządny, przynajmniej z basenem i kortem tenisowym. Ja za podobne pieniądze będę miał pompę i grzałki, równie bezawaryjne, bo zbudowane na porządnej sprężarce i częściach, ale, kurde, bez metki - nie będzie prestiżu górnej półki. Dlatego też, aby nie było wstyd przed znajomymi i sąsiadami, postaram się je ukryć gdzieś głęboko, zapomnieć i widywać raz na rok. są rózne priorytety.... są równiez tacy co kupują u chinczyków czy bułgarów ..... a wiesz tam są metki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 30.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Słabo szukałeś albo nie umiesz szukać... Mam ofertę z Rudy Śląskiej,pompa ciepła z montażem z odwiertami 2x70 za 20tys.zł http://www.ghs-polska.pl/ Po drugie,pompy powietrze-woda są zdecydowanie tańsze bo bez konieczności odwiertów czy kolektora poziomego. Po trzecie,żeby nie było,dla mnie pompa ciepła to też zło konieczne Bardziej opowiadam się za ograniczeniem zużycia energii przez dom.To jest wg mnie najlepszy sposób na niskie rachunki i komfort użytkowania domu Paliwa stałe w nowym domu,a najbardziej węgiel uważam za zacofanie... Najpierw wybuduj dom(bo budujesz), pomieszkaj, strać źródło utrzymania (wtedy płać rachunki) .Potem porozmawiamy o realnym ogrzewaniu dla przeciętnego polaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 30.12.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 są rózne priorytety.... są równiez tacy co kupują u chinczyków czy bułgarów ..... a wiesz tam są metki.... hola hola... mowimy o PORZADNEJ pc ,solanka woda, czy woda-woda ,a nie.... namiastce pc.... W pełni się zgadzam z pierwszym zdaniem - dla mnie ogrzewanie ma priorytet 17. na liście ambicji życiowych - ma być stosunkowo tanie i możliwie najbardziej bezobsługowe. Porządna pompa nie może być powietrze - woda? Bo co, sąsiad albo instalator tak powiedział? Weźmy taki case: - grzanie czystym prądem - 6000 PLN / rok - grzanie powietrzną za 16 KPLN - 2000 PLN / rok - grzanie najbardziej wyjebistą gruntówką za 90 KPLN - 1200 PLN / rok Zagadka - co się najbardziej opłaca z inwestycyjnego punktu widzenia? Skąd wiem, że dobre pompy powietrzne spokojnie wyciągną COP średnioroczny >=3. Bo sobie to b. dokładnie policzyłem (dla okolic Warszawy). Nie licząc takich zim jak obecna, bo dotychczas, to COP byłby pewnie bliżej 4. A jak przyjdą straszne mrozy -30*, to dorzucę stówę czy dwie na grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 30.12.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 andriuss ty tak na poważnie myslisz???? - grzanie czystym prądem - 6000 PLN / rok - grzanie powietrzną za 16 KPLN - 2000 PLN / rok - grzanie najbardziej wyjebistą gruntówką za 90 KPLN - 1200 PLN / rok ogrzej moje 152m2(22,5-23st) + 38m2 (garaż-14-16st) i kubaturze 1000m3!!! Szcześć Boże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts