Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem prawny z pozwoleniem na budowę

Gość

Recommended Posts

Wiem, że w rubryce tej piszą i doradzają "tęgie" głowy dlatego pozwalam sobie przedstawić na tym formum moje pytanie.

Kupiłem, podobnie jak wielu innych, mieszkanie od dewelopera. Miał pozwolenie na budowę domu, wybudował go, oddał do użytku, ma zgodę na zasiedlenie. Mieszkańcy mają akty notarialne zakupu i założone KW lub są w trakcie ich zakładania. Ostatnio jednak dotarła do mnie wiadowmość, że Urząd Nadzoru Budowlanego wycofał dla dewelopera pozwolenie na budowę tego domu. W związku z tym mam kilka pytań:

- czy UNB może podjąc taką decyzję o zanegowaniu pozwolenia na budowę jeżeli jest on już oddany do użytku i zasiedlony?

- w jakich warunkach i kiedy UNB może ewentualnie odebrać takie pozwolenie?

- jaki jest status prawy właściceli mieszkań znajdujących się w tym budynku?

- jaki jest możliwy scenariusz rozwoju wydarzeń związanych z zabraniem pozwolenia na budowę w przedstawionej sytuacji i uwarunkowaniach?

Będę wdzięczny dla wszystkich, którzy pomogą mi wyjaśnić moje wątpliwości. Moim zdaniem jest to bardzo dziwna sytuacja jeżeli można cofnąć pozwolenie na budowę po jego prawomocnym oddaniu do użytku i zasiedleniu. Jeżeli taka sytuacja jestmozliwa to żyjemy w irracjonalnym kraju.

-

jesli cos takiego miało miejsce to mogło stac się w wyniku uchylenia decyzji o pozwoleniu na budowę, która wydał GUNB przy okazji jakiejś kontrli. Przepisami regulującymi te kwestie jest kodeks postepowania administracyjnego który mówi tak:

Art. 154. § 1. Decyzja ostateczna, na mocy której żadna ze stron nie nabyła prawa, może być w każdym czasie uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony.

§ 2. W przypadkach wymienionych w § 1 właściwy organ wydaje decyzję w sprawie uchylenia lub zmiany dotychczasowej decyzji.

§ 3. W sprawach należących do zadań własnych jednostek samorządu terytorialnego do zmiany lub uchylenia decyzji, o której mowa w § 1 oraz w art. 155, właściwe są organy tych jednostek.

Art. 155. Decyzja ostateczna, na mocy której s trona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, lub przez organ wyższego stopnia, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.

Art. 156. § 1. Organ administracji publicznej stwierdza nieważność decyzji, która:

1) wydana została z naruszeniem przepisów o właściwości,

2) wydana została bez podstawy prawnej lub z rażącym naruszeniem prawa,

3) dotyczy sprawy już poprzednio rozstrzygniętej inną decyzją ostateczną,

4) została skierowana do osoby nie będącej stroną w sprawie,

5) była niewykonalna w dniu jej wydania i jej niewykonalność ma charakter trwały,

6) w razie jej wykonania wywołałaby czyn zagrożony karą,

7) zawiera wadę powodującą jej nieważność z mocy prawa.

§ 2. Nie stwierdza się nieważności decyzji z przyczyn wymienionych w § 1 pkt 1, 3, 4 i 7, jeżeli od dnia jej doręczenia lub ogłoszenia upłynęło dziesięć lat, a także gdy decyzja wywołała nieodwracalne skutki prawne.

Wydaje się, że w tym przypadku decyzja wywołała nieodwarcalne skutki prawne ponieważ doszło już do zmian własnościowych, założono KW itp. GUNB zatem powinien dążyć do zalegalizowania pewnych nieprawidłowości zamiast uchylać decyzję.

Dla wyjaśnienia sprawy należałoby dotrzec do decyzji GUNB i skonfrontować ją z zacytowanymi powyżej przepisami. Na decyzję GUNB przysługuje skarga do NSA.