Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

defro duo uni 15 kw

slawek1980

Recommended Posts

jeśli się skleja i spieka to zmniejsz ilość powietrza. obniżysz temperaturę żaru czyli zmniejszysz tendęncję spiekania. gdyby zaczął się pojawiać niedopalony eko to następnym ktokiem jest wydłużenie przerwy podawania. samym miałem ciężko palić wymaga więcej powietrza przedmuchów i podbjania mocy dmuchawy przed podawaniami, kupa zabawy, jeśli już to mieszanie miału z eko w proporcjach 40miał 60eko

zacznij od zmiany ustawień

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przed paroma chwilami wróciłem z kotłowni i zamieszczam fotki tego czegos co wygląda na spieki ,zuzel..? sam nie wiem co to sa za kalafiory.

Ustawienia to 18/46 - wydłużyłem przerwe podawania o 2 sekundy z 44. dmuchawa 35% mocy.

ImageShack.us Uploaded with http://img576.imageshack.us/img576/8586/31012012078.jpg' alt='31012012078.jpg'>

Uploaded with ImageShack.us[/img]

http://img576.imageshack.us/img576/8586/31012012078.jpg' alt='31012012078.jpg'>

Rozumiem,ze dmuchawe zmniejszyc jeszcze i to o dośc dużo ..?

Edytowane przez lukasz2223
dopisek

na pierwszym foto na łopatce masz mnóstwo spieków żużlowych ale i pojedyncze koksowe- te czarne. oznacza to że dmuchasz za mocno i raz że spieka mocno a dwa robi sobie mędzy tymi spiekami kanały powietrzne i nie rozprowadza go właściwie, stąd pojawia się coś niedopalonego.

odwrotny kierunek zmian. jeśli korygujesz przerwą podawania to nie wydłużaj bo to jeszcze podniesie temperature żaru i zwiększy ilość spieków. musisz przerwę podawania SKRÓCIĆ i to sporo. zaś jeśli zdecydujesz korygować nadmuch to również w dół i to jakieś 5% na początek.

zmian dokonuj tylko jednego parametru i po korekcie 2-3 godziny na przyzwyczajenie się kotła do nowego składu mieszanki.

Więc po dwóch dniach obserwacji mogę cos napisac o tym groszku z... wiadomo skąd. Pomimo ceny 19.96zl za worek groszek okazał sie jakims nieporozumieniem.Nowe nastawy polepszyły wygląd popiołu o jakieś 5 % czyli tak na dobrą sprawe wyglądał nadal fatalnie. Dzis rano byłem znowu w kasto-dramacie po groszek( czekam na mój z mojego źródła) i za namową serdecznego pana który ładował wózek równocześnie ze mną wziąłem na próbe 8 worków najtanszego groszku po 16 zl za worek. Zasypałem zasobnik i powróciłem po 5 godzinach do kotłowni.Ku memu zdziwieniu popiół z groszku taki jakiego bym sie w życiu nie spodziewał...poprostu rewelacja.sypki drobniutki jak prawdziwy popiół. Oczywiscie za ceną idzie jakość groszku ale tutaj naprawde nie widze różnicy w jego kalorycznosci,zebym mógł tu na nim psy wieszac pomimo krótko opisnych parametrów tegoż paliwa na opakowaniu. Nastawy póki co zostawiłem i po dwóch godzinach pojechałem wydłuzyc przerwe podawania o 2 sek. I po nastepnym dwóch godzinach powrót i...nadał ładny popiół. Dmuchawe jednak mam ustawioną nadal na 30 % mocy i mysle,ze tak juz zostanie. Nie wiem czy nadal aż tak sugerowac sie parametrami groszku na tyle aż żeby sie pocić z radości,że jest do kupienia lepszy opał nie odczuwająć(póki co) róznic w pracy kotła i dochodzeni do temp zadanej.. Napewno porządny opał gdzie tona jest w granicach 950 zł byłby jeszcze lepszejszy ale cena jednak jeszcze powala na kolana.przy tym taniocu tona wychodzi 680 zł.... Dodam,że wkoncu za oknem temperatura taka która pozwala w pełni chyba kontrolowac parametry paliwa i prace włąsnego kotła. ps - chciałem ustawic zadaną na 65 st ale ,że tam nie mieszkamy jeszcze i wystarczy w domu te 16 C to zostawiłem,pewnie dając mu zadaną na 65 czy 70 grzejniki by parzyły jak skurczybyk i było by naprawdę goraco...Doczekac sie nie możemy wiosny i zrobienia ocieplenia chałupki.

• 4 years później...