brunet wieczorową 26.12.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Witam, na schodach chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych (dwóch - jeden na dole schodów, drugi na górze). Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny? Jeśli nie mogę, to czy zabrania tego zdrowy rozsądek czy prawo? Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 26.12.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny? Możesz, o ile masz wystarczającą ilość przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 27.12.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Ktoś mi kiedyś powiedział żeby nie mieszać 2 napięć w jednej puszce.To było dawno temu, w międzyczasie powstały różne szyny danych i elementy wykonawcze które wprowadzają 24V i 230V do jednej puszki. Przepisy też nie zabraniają, po to jest izolacja żeby mogły współistnieć różne systemy obok siebie. Zasilacz do LED możesz schować za pierwszą lampką LED i wówczas w jednej puszce masz tylko jedno napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 27.12.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam, na schodach chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych A nie lepiej byłoby Ci zrobić to oświetlenie schodowe uruchamiane automatycznie? Wyłącznikiem zmierzchowym choćby? LEDy pobierają na tyle mało prądu, że od świecenia się tych lampek "całe noce" nie zbankrutujesz, a nocne wycieczki po domu staną się łatwiejsze. Możnaby ewentualnie pokusić się o włączanie tego oświetlenia przez instalację alarmową na podstawie "naruszenia" czujek obejmujących okolice schodów. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.12.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 ...chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych (dwóch - jeden na dole schodów, drugi na górze). Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny? Dwa napięcia, dwa obwody czyli dwie puszki i dwa wyłączniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.12.2011 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 (edytowane) Dwa napięcia, dwa obwody czyli dwie puszki i dwa wyłączniki. Interesująca teoria szkoda, że nie prawdziwa. Te przykłady przeczą tej teorii http://www.eibhandel.de/bilder/produkte/gross/ELS70131_Elsner-70131-KNX-S-B4T-UP-230-V-AC-KNX-Schaltaktor-fuer-Beschattungen-oder-Fenster.jpg http://www.eibhandel.de/bilder/produkte/gross/BER75341003_Berker75341003UniversalDimmaktor1fach210WVAUpinstabusKNXEIBlichtgrau.jpg I coś z naszego podwórka Nexwell http://www.nexwell.eu/sites/default/files/images/NXW202-1-nowe.jpg http://www.koher.pl/gfx/verso/pl/defaultopisy/130/1/1/s208626747.jpg I czeski http://inels.com/nahled_png_no_border.php?soubor=media%2Fprodukty%2Fimg%2FLM2-11B.jpg&width=195 Zgodnie z powyższą teorią cały system IB LCN nie miałby prawa być instalowany. W LCN w typowym przewodzie 4x1,5 oprócz napięcia 230V, jest żyła magistralna 30V i oczywiście PE. Czyli już nawet nie dwa różne przewody, tylko dodatkowa żyła. http://83.12.36.222/joomla15/images/stories/lcn2.jpg http://www.infolok.com.pl/jak_to_dziala_-_lcn.php PS. Dla wyjaśnienia. W jednej puszce mamy napięcie zasilające 230V i napięcia magistralne 24-30V podłączone do jednego urządzenia w puszce podtynkowej. Dla łatwiejszego montażu modułów używa się takich puszek http://www.odbiory.com.pl/images/stories/ID_ELECTRONICS/KNX/800%20Rys%204%20v3flat.jpg http://www.odbiory.com.pl/images/stories/ID_ELECTRONICS/KNX/800%20Rys%201,2%20v2.jpg PS2 Wyłącznik podwójny schodowy TO DWA ODDZIELNE wyłączniki schodowe włożone do wspólnej obudowy. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.12.2011 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 To nie jest to samo.Inny system i odpowiedni do tego osprzęt.A dwa oddzielne wyłączniki wmontowane w jedną obudowę to jedno urządzenie i zasilane powinno być z jednego obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.12.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) To nie jest to samo. Inny system i odpowiedni do tego osprzęt. A dwa oddzielne wyłączniki wmontowane w jedną obudowę to jedno urządzenie i zasilane powinno być z jednego obwodu. To tu masz do klasycznej Instalacji http://e-domus.com.pl/zdjecia/uploads/10749.jpg Zasilacz do LED do puszki. 230V i 12V w jednej puszce pod wyłącznikiem Brnij dalej z tymi swoimi teoriami. PS. Dołącz może do zwolenników płaskiej ziemi i kreacjonistów. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 28.12.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Dwa napięcia, dwa obwody czyli dwie puszki i dwa wyłączniki. Dokładnie i to w peszlu i w bruzdach oddalonych od siebie o 100 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.12.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Dokładnie i to w peszlu i w bruzdach oddalonych od siebie o 100 m. Zapomniałeś dodać, że wszystko zalane specjalną żywicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.12.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Zasilacz do LED do puszki. 230V i 12V w jednej puszce pod wyłącznikiem To nie jest to samo o co pyta autor wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.12.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) To nie jest to samo o co pyta autor wątku. Ktoś ma z czymś problem? Dwa napięcia, dwa obwody czyli dwie puszki i dwa wyłączniki. To może wytłumaczysz czym się to różni, bo jak wiadomo jesteś ekspertem z forum elektroda, a my tylko partaczami z muratora. To w końcu mogę takie zasilacz włożyć pod puszkę wyłącznika schodowego czy nie. Czy mogę taki zasilacz włożyć pod podwójny wyłącznik schodowy? Edytowane 28 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.12.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Nie o to autor pyta. ...chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych (dwóch - jeden na dole schodów, drugi na górze). Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny? Ale jeżeli zastosuje przedstawiony zasilacz zamontowany w puszce pod podwójnym wyłącznikiem schodowym to nie ma żadnych przeszkód przeciwko takiemu rozwiązaniu. Ale jeśli te dwa napięcia mają zostać doprowadzone do wyłącznika schodowego na drugich końcach przewodów wtedy takie rozwiązanie nie jest rozwiązaniem godnym polecenia. Skąd taka różnica. Ano stąd, że w przypadku zasilacza pod wyłącznikiem wszystko jest widoczne i pomyłka raczej w grę nie wchodzi a w przypadku wyłączenia zasilania pozbawiamy napięcia oba "obwody" będące w rzeczywistości jednym obwodem. Takiej możliwości jednak może nie być w drugim przypadku. Ponadto istnieje możliwość pomyłki w łączeniu co doprowadzi do uszkodzeń przekraczających wartość drugiego wyłącznika i puszki. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.12.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Nie o to autor pyta. Ale jeżeli zastosuje przedstawiony zasilacz zamontowany w puszce pod podwójnym wyłącznikiem schodowym to nie ma żadnych przeszkód przeciwko takiemu rozwiązaniu. Ale jeśli te dwa napięcia mają zostać doprowadzone do wyłącznika schodowego na drugich końcach przewodów wtedy takie rozwiązanie nie jest rozwiązaniem godnym polecenia. Skąd taka różnica. Ano stąd, że w przypadku zasilacza pod wyłącznikiem wszystko jest widoczne i pomyłka raczej w grę nie wchodzi a w przypadku wyłączenia zasilania pozbawiamy napięcia oba "obwody" będące w rzeczywistości jednym obwodem. Takiej możliwości jednak może nie być w drugim przypadku. Ponadto istnieje możliwość pomyłki w łączeniu co doprowadzi do uszkodzeń przekraczających wartość drugiego wyłącznika i puszki. Czyli reasumując brunet wieczorową możesz podłączyć tak jak napisałem - jedna puszka, podwójny schodowy. PS. Ostrzegałem lojalnie żebyś nie brnął dalej w tę teorię. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.12.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 I jak zwykle to samo.Odpowiedź twierdząca bez najmniejszej nawet próby poznania szczegółów. A dwa obwody 230V do jednej puszki i podwójnego wyłącznika również można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 28.12.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 kkas12 a zasilenie do kuchenki, trzy fazy do jednej puszki, mozna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 28.12.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Wtrącę się, ale co ja tam wiem... Według mnie, "wsadzenie" dwóch napięć do jednej puszki to żadna zbrodnia. Trzeba tylko uważać, żeby podłączać odpowiednią parę przewodów, tak jak napisał kkas12. Dokładnie i to w peszlu i w bruzdach oddalonych od siebie o 100 m. Zgoda, jeśli mówimy o przewodach sygnałowych typu instalacje strukturalne(alarmowe, itp.). I też wcale nie peszle, bruzdy czy tym bardziej 100 metrów. Wtedy należy pamiętać(na wszelki wypadek) o zachowaniu odstępu ok. 15-20 cm i krzyżowaniu pod kątem prostym. Sprostujcie mnie jak coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.12.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 A dwa obwody 230V do jednej puszki i podwójnego wyłącznika również można? To jak zamierzasz użyć podwójnego schodowego? Zdaje się, że steruje on dwoma obwodami. Żeby było zabawniej właśnie po to został stworzony. I zdaje się, że podwójny schodowy montowany jest w pojedynczej puszce. Brnij dalej. I jak zwykle to samo. Odpowiedź twierdząca bez najmniejszej nawet próby poznania szczegółów. Szczegółów tej teorii Ano stąd, że w przypadku zasilacza pod wyłącznikiem wszystko jest widoczne i pomyłka raczej w grę nie wchodzi a w przypadku wyłączenia zasilania pozbawiamy napięcia oba "obwody" będące w rzeczywistości jednym obwodem. Takiej możliwości jednak może nie być w drugim przypadku. Ponadto istnieje możliwość pomyłki w łączeniu co doprowadzi do uszkodzeń przekraczających wartość drugiego wyłącznika i puszki. Chwilowo nie skomentuję tych bredni. Dam ci po prostu szansę. PS Zdaje się, że już nawet sam sobie zaprzeczasz. Zgoda, jeśli mówimy o przewodach sygnałowych typu instalacje strukturalne(alarmowe, itp.). I też wcale nie peszle, bruzdy czy tym bardziej 100 metrów. Wtedy należy pamiętać(na wszelki wypadek) o zachowaniu odstępu ok. 15-20 cm i krzyżowaniu pod kątem prostym. Sprostujcie mnie jak coś... Znasz pojęcie -sarkazm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.12.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Zdaje się, że steruje on dwoma obwodami. Ciekawa teoria. Nawet wtedy gdy są one zasilane z dwóch różnych faz? Może najpierw zapoznasz się kolego z definicją obwodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 28.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Ciekawa teoria. Nawet wtedy gdy są one zasilane z dwóch różnych faz? Może najpierw zapoznasz się kolego z definicją obwodu. Odnoszę wrażenie że jak zwykle się kompletnie pogubiłeś. No cóż zdarza się. Szkoda tylko, że zabierasz głos w sprawie tak skomplikowanej i niezrozumiałej jak podwójny wyłącznik schodowy. Ps. Widzę że kolega jakimś cudem nie zauważył, ale obecnie w domu instaluje się więcej niż jeden bezpiecznik. Nawet w blokach. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts