Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

włącznik schody podwójny - różne napięcia

Recommended Posts

Witam,

na schodach chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych (dwóch - jeden na dole schodów, drugi na górze). Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny? Jeśli nie mogę, to czy zabrania tego zdrowy rozsądek czy prawo?

Pozdrawiam,

BWP

Ktoś mi kiedyś powiedział żeby nie mieszać 2 napięć w jednej puszce.

To było dawno temu, w międzyczasie powstały różne szyny danych i elementy wykonawcze które wprowadzają 24V i 230V do jednej puszki.

Przepisy też nie zabraniają, po to jest izolacja żeby mogły współistnieć różne systemy obok siebie.

Zasilacz do LED możesz schować za pierwszą lampką LED i wówczas w jednej puszce masz tylko jedno napięcie.

Witam,

na schodach chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych

A nie lepiej byłoby Ci zrobić to oświetlenie schodowe uruchamiane automatycznie? Wyłącznikiem zmierzchowym choćby? LEDy pobierają na tyle mało prądu, że od świecenia się tych lampek "całe noce" nie zbankrutujesz, a nocne wycieczki po domu staną się łatwiejsze.

Możnaby ewentualnie pokusić się o włączanie tego oświetlenia przez instalację alarmową na podstawie "naruszenia" czujek obejmujących okolice schodów.

J.

...chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych (dwóch - jeden na dole schodów, drugi na górze). Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny?
Dwa napięcia, dwa obwody czyli dwie puszki i dwa wyłączniki.

Interesująca teoria szkoda, że nie prawdziwa.

Te przykłady przeczą tej teorii

http://www.eibhandel.de/bilder/produkte/gross/ELS70131_Elsner-70131-KNX-S-B4T-UP-230-V-AC-KNX-Schaltaktor-fuer-Beschattungen-oder-Fenster.jpg

http://www.eibhandel.de/bilder/produkte/gross/BER75341003_Berker75341003UniversalDimmaktor1fach210WVAUpinstabusKNXEIBlichtgrau.jpg

I coś z naszego podwórka

Nexwell

http://www.nexwell.eu/sites/default/files/images/NXW202-1-nowe.jpg

http://www.koher.pl/gfx/verso/pl/defaultopisy/130/1/1/s208626747.jpg

I czeski

http://inels.com/nahled_png_no_border.php?soubor=media%2Fprodukty%2Fimg%2FLM2-11B.jpg&width=195

Zgodnie z powyższą teorią cały system IB LCN nie miałby prawa być instalowany.

W LCN w typowym przewodzie 4x1,5 oprócz napięcia 230V, jest żyła magistralna 30V i oczywiście PE.

Czyli już nawet nie dwa różne przewody, tylko dodatkowa żyła.

http://83.12.36.222/joomla15/images/stories/lcn2.jpg

http://www.infolok.com.pl/jak_to_dziala_-_lcn.php

PS.

Dla wyjaśnienia.

W jednej puszce mamy napięcie zasilające 230V i napięcia magistralne 24-30V podłączone do jednego urządzenia w puszce podtynkowej. Dla łatwiejszego montażu modułów używa się takich puszek

http://www.odbiory.com.pl/images/stories/ID_ELECTRONICS/KNX/800%20Rys%204%20v3flat.jpg

http://www.odbiory.com.pl/images/stories/ID_ELECTRONICS/KNX/800%20Rys%201,2%20v2.jpg

PS2

Wyłącznik podwójny schodowy TO DWA ODDZIELNE wyłączniki schodowe włożone do wspólnej obudowy.

Edytowane przez dendrytus

To nie jest to samo.

Inny system i odpowiedni do tego osprzęt.

A dwa oddzielne wyłączniki wmontowane w jedną obudowę to jedno urządzenie i zasilane powinno być z jednego obwodu.

To tu masz do klasycznej Instalacji

http://e-domus.com.pl/zdjecia/uploads/10749.jpg

Zasilacz do LED do puszki. 230V i 12V w jednej puszce pod wyłącznikiem

Brnij dalej z tymi swoimi teoriami.

PS.

Dołącz może do zwolenników płaskiej ziemi i kreacjonistów.

To nie jest to samo o co pyta autor wątku.

Ktoś ma z czymś problem?

To może wytłumaczysz czym się to różni, bo jak wiadomo jesteś ekspertem z forum elektroda, a my tylko partaczami z muratora.

To w końcu mogę takie zasilacz włożyć pod puszkę wyłącznika schodowego czy nie.

Czy mogę taki zasilacz włożyć pod podwójny wyłącznik schodowy?

Nie o to autor pyta.

...chcę zrobić oświetlenie górne (1 lub 2 lamy zasilane 230V) oraz oświetlenie dolne (przy schodkach) ledowe, niskonapięciowe (10V). Chcę włączać i wyłączać obydwa oświetlenia niezależnie za pomocą włączników schodowych (dwóch - jeden na dole schodów, drugi na górze). Czy mogę zastosować włącznik schodowy podwójny?

Ale jeżeli zastosuje przedstawiony zasilacz zamontowany w puszce pod podwójnym wyłącznikiem schodowym to nie ma żadnych przeszkód przeciwko takiemu rozwiązaniu.

Ale jeśli te dwa napięcia mają zostać doprowadzone do wyłącznika schodowego na drugich końcach przewodów wtedy takie rozwiązanie nie jest rozwiązaniem godnym polecenia.

Skąd taka różnica.

Ano stąd, że w przypadku zasilacza pod wyłącznikiem wszystko jest widoczne i pomyłka raczej w grę nie wchodzi a w przypadku wyłączenia zasilania pozbawiamy napięcia oba "obwody" będące w rzeczywistości jednym obwodem.

Takiej możliwości jednak może nie być w drugim przypadku.

Ponadto istnieje możliwość pomyłki w łączeniu co doprowadzi do uszkodzeń przekraczających wartość drugiego wyłącznika i puszki.

Edytowane przez kkas12

Nie o to autor pyta.

Ale jeżeli zastosuje przedstawiony zasilacz zamontowany w puszce pod podwójnym wyłącznikiem schodowym to nie ma żadnych przeszkód przeciwko takiemu rozwiązaniu.

Ale jeśli te dwa napięcia mają zostać doprowadzone do wyłącznika schodowego na drugich końcach przewodów wtedy takie rozwiązanie nie jest rozwiązaniem godnym polecenia.

Skąd taka różnica.

Ano stąd, że w przypadku zasilacza pod wyłącznikiem wszystko jest widoczne i pomyłka raczej w grę nie wchodzi a w przypadku wyłączenia zasilania pozbawiamy napięcia oba "obwody" będące w rzeczywistości jednym obwodem.

Ponadto istnieje możliwość pomyłki w łączeniu co doprowadzi do uszkodzeń przekraczających wartość drugiego wyłącznika i puszki.

:jawdrop:

:bash:

Czyli reasumując brunet wieczorową możesz podłączyć tak jak napisałem - jedna puszka, podwójny schodowy.

PS.

Ostrzegałem lojalnie żebyś nie brnął dalej w tę teorię.

Wtrącę się, ale co ja tam wiem... Według mnie, "wsadzenie" dwóch napięć do jednej puszki to żadna zbrodnia. Trzeba tylko uważać, żeby podłączać odpowiednią parę przewodów, tak jak napisał kkas12.

Dokładnie i to w peszlu i w bruzdach oddalonych od siebie o 100 m.

Zgoda, jeśli mówimy o przewodach sygnałowych typu instalacje strukturalne(alarmowe, itp.). I też wcale nie peszle, bruzdy czy tym bardziej 100 metrów. Wtedy należy pamiętać(na wszelki wypadek) o zachowaniu odstępu ok. 15-20 cm i krzyżowaniu pod kątem prostym.

Sprostujcie mnie jak coś...

A dwa obwody 230V do jednej puszki i podwójnego wyłącznika również można?

To jak zamierzasz użyć podwójnego schodowego? Zdaje się, że steruje on dwoma obwodami. Żeby było zabawniej właśnie po to został stworzony.

I zdaje się, że podwójny schodowy montowany jest w pojedynczej puszce.

Brnij dalej.

I jak zwykle to samo.

Odpowiedź twierdząca bez najmniejszej nawet próby poznania szczegółów.

Szczegółów tej teorii

Chwilowo nie skomentuję tych bredni. Dam ci po prostu szansę.

PS

Zdaje się, że już nawet sam sobie zaprzeczasz.

Zgoda, jeśli mówimy o przewodach sygnałowych typu instalacje strukturalne(alarmowe, itp.). I też wcale nie peszle, bruzdy czy tym bardziej 100 metrów. Wtedy należy pamiętać(na wszelki wypadek) o zachowaniu odstępu ok. 15-20 cm i krzyżowaniu pod kątem prostym.

Sprostujcie mnie jak coś...

Znasz pojęcie -sarkazm?

Ciekawa teoria.

Nawet wtedy gdy są one zasilane z dwóch różnych faz?

Może najpierw zapoznasz się kolego z definicją obwodu.

Odnoszę wrażenie że jak zwykle się kompletnie pogubiłeś. No cóż zdarza się.

Szkoda tylko, że zabierasz głos w sprawie tak skomplikowanej i niezrozumiałej jak podwójny wyłącznik schodowy.

Ps.

Widzę że kolega jakimś cudem nie zauważył, ale obecnie w domu instaluje się więcej niż jeden bezpiecznik. Nawet w blokach.