adwlodar 28.12.2011 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Znasz pojęcie -sarkazm? Tak, znam. Dzięki za skomentowanie tego co napisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.12.2011 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Powtórzę pytanie Nawet wtedy gdy są one zasilane z dwóch różnych faz? Innymi słowy czy dwa obwody jednofazowe zasilane z dwóch różnych faz również można wprowadzić do jednej puszki w któfej zamontowany zostanie podwójny wyłącznik schodowy? Powtórzę również prośbę Może najpierw zapoznasz się kolego z definicją obwodu. Oczekuję odpowiedzi chociaż najprawdopodobniej jej (jak zwykle na tym forum) nie otrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 29.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Oczekuję odpowiedzi chociaż najprawdopodobniej jej (jak zwykle na tym forum) nie otrzymam. To idz na inne .... Wszystkim wyjdzie na zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 30.12.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Oj, fachofcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.12.2011 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Powtórzę pytanie Innymi słowy czy dwa obwody jednofazowe zasilane z dwóch różnych faz również można wprowadzić do jednej puszki w któfej zamontowany zostanie podwójny wyłącznik schodowy?.... Ja nie widzę przeciwwskazań oczywiście jeżeli ogarniesz podwójnyschodowy. Powiem inaczej ja jeszcze bardziej komplikuję sprawę bo podwójne schodowe mają tylko początki ale później przechodzą na krzyżowe (niestety już pojedyncze) a następnie na kolejne dwa podwójne schodowe z czego wykorzystywany jest już tylko jeden tor bo drugi jest dla kolejnego schodowego w dalszej instalacji. Kolejny przykład na zastosowanie podwójnego schodowe to na klatkach schodowych gdzie do pierwszego dochodzi tylko zasilanie, następnie dwa korespondencyjne do kolejnego podwójnego schodowego i ... jeden obwód jest dla jakiś lamp sufitowych na 230V a drugi już dla 12V LEDowego ale ... zasilacz chowam w innym miejscu. Jak do niego przesyłam napięcie? przewodem 4X xxxmm2 - jedna para do zasilacza a druga już 12V spowrotem do podwójnego schodowego. Czy jest ciasno? Kwestia ułożenia wszystkiego. Poniżej schemat na czym polega podójnyschodowy: http://obrazki.elektroda.net/11_1271329930.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 30.12.2011 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A nie lepiej byłoby Ci zrobić to oświetlenie schodowe uruchamiane automatycznie? Wyłącznikiem zmierzchowym choćby? LEDy pobierają na tyle mało prądu, że od świecenia się tych lampek "całe noce" nie zbankrutujesz, a nocne wycieczki po domu staną się łatwiejsze. Możnaby ewentualnie pokusić się o włączanie tego oświetlenia przez instalację alarmową na podstawie "naruszenia" czujek obejmujących okolice schodów. J. Wszystkie ledy w sumie miałby moc ok. 10W. Jeśliby miały ciągle świecić powiedzmy przez pół dnia, to jeślim dobrze oszacował kosztowałoby jakieś 2zł miesięcznie na energię. Dużo, niedużo, ale jednak ja chyba wolę gdy światło włącza się wtedy gdy ja chcę... Aczkolwiek pomysł wart rozważenia i poddałem taki pomysł rodzinie. Jeśli jednak zastosować by czujniki ruchu do włączania oświetlenia, to musiałbym mieć możliwość ustawienia pracy w trzech trybach: 1) zawsze wyłączone, 2) włączaj gdy naruszona czujka ruchu, 3) zawsze włączone. Wracając jednak do głównego pytania. Chyba najwygodniej będzie jednak do włącznika schodowego podwójnego dać takie same napięcia (230V), zaś zasilacz włożyć do puszki z ledem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts