Lukasz B 26.12.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 witamnadejszła chwila kiedy postanowiliśmy mienić umeblowanie domu.I kominek - wolnostojący powędruje do drugiego pokoju.Z tym że tam nie ma komina. I zastanawiamy się jak najprościej wykombinować komin zewnetrzny.Mieszkanko mamy na 1 pietrze można powiedzieć na poddaszu .I tu pytania. Czytałem o wymogach dla komina.pokój ma w szczycie ok 4 m czyli minimalnie wyżej jest szczyt dachu.dach z każdej strony wystaje ok 50 cm ponad ścianę elewacji.Dach jest w kształcie L-ki gdzie krótsze ramie jest poniżej dłuższego.Czy wysokość komina musi być wyższa od krawędzi " dłuższego ramienia - Lki" czy dotyczyć sie bedzie tylko przyległego dachu?Jak najprościej i jaki komin dołożyć do ściany? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.12.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Nie możesz wymurować komina bez fundamentu (stopy). Najprościej - system - np. tu : http://www.jawar.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=153&Itemid=163 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 26.12.2011 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 no chyba o coś takiego mi chodziło a nie wiesz może jakie orintacyjne koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.12.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 u mnie jest komin nietypowy, bo z izolacją (przechodzi przez dach) więc jest pewnie droższy ze dwa razy od takiego normalnego. U mnie wyszło coś koło 1k za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 27.12.2011 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 no to sporo:)u mnie teoretycznie da sie ominąć.ale musze jakiegoś majstra znależź co by to obejrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 U mnie komin stawiała firma od kominków. Przeszli przez dach, wszystko zrobili sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 27.12.2011 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 a nie wiesz moze jak to jest w " drewnianym pokoju" ? gdzie na suficie mam boazerie? myśle ze w dzisiejszych czasach sa już ładne rury kominowe kt można stosować w takich pomieszceniach? zreszta to chyba to samo co drewniany domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 W drewnianym domku stosuje się właśnie izolowane. Takie jak u mnie - przechodzi przez salon , antresolę, g-k, ocieplenie i dach. Musi być zaizolowana. Jest piękna, bo stalowa U mnie to ozdoba wnętrza Ale nie wiem jak to wygląda u Ciebie . Fachowiec Ci doradzi. Na pewno warto zapłacić więcej niż spowodować pożar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz B 27.12.2011 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 licze sie z kosztami. przeróbki kosztują.na wys ok 2 m zaczyna sie skośny dach - sufit obity deskami.wys piecyka kominka to ok 1,5 m.do tego trzeba dolożyć kilka cm na komin.muszę umówić się z kominiarzem chyba na początek. czy mi to wogóle odbierze później.a masz może jakąś fotkę jak te rury wyglądają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts