Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafy IKEA, szafy Pax - jak się prezentują i jak się sprawują?

beeboyz

Recommended Posts

Witam

Mam szafę Pax i chcę zamontować spowalniacze Rationell (te które wyglądają jak amortyzatorki) do niej tak, żeby było dobrze.

W tym momencie są zamontowane jak w instrukcji, 15 cm od zawiasów, po jednej sztuce na drzwi (wysokość 236cm) i przy zamykaniu drzwi odbija mi je od obudowy, a na koniec dodatkowo odstają od obudowy.

Ma ktoś jakiś patent jak to trzeba zamontować, żeby było dobrze?

(Próbowałem spowalniaczy z zawiasów kuchennych, które działają super, ale do PAXa są za krótkie :()

Dzięki za sugestie

Bartek

• 1 month później...
Witajcie , w najblizszym czasie mam w planach zabudowac przedpokoj zeby wreszcie wygrzebac sie z kartonow ale mam dylemat - poczatkowo planowalem sklecic samemu cala konstrukcje i zamowic na koniec sams system i drzwi przesuwne ale przyznam szczerze ze boje sie troche dopasowywania plyt do scian - nie sa jakies krzywe ale nie wierze zeby byly idelnie proste .... ostatnio natknalem sie na korpusy w ikei z serii pax i z tego co sobie wyliczylem gdybym ial postawic wlasnie te korpusy to na 3m wneki poszloby jakies 900zl ... czy samodzielnie zrobie te korpusy znacznie taniej czy moze lepiej wykorzystac ten system no i jak sie sprawuje ta seria pax ?? do tych korpusow zamowilbym tylko drzwi od podlogi po sufit i byloby git ... co o tym sadzicie ?

no ja m.in. rozwazam paxa z lenistwa bo na poczatku mialem robic szafe sam ale to byly plany zanim zaczalem remonty a po kilku tygodniach prac szukam prostszych rozwiazan :lol: a pax wychodzi calkiem przyzwoicie cenowo pytanie ile beda mnie kosztowaly drzwi do tej szafy bo te z ikei sa za krotkie , musze miec na 2,6m wysokosci

Pax jest dobrą ofertą cenową. Pewnie bym go kupiła, gdybym nie chciała wykorzystać cąłej powierzchni jaka miałam. I tu okazało się, ze tylko zabudowa na wymiar mi to zapewni. Robiłam ją sama. Wyszło taniej, duzo taniej niż u stolarza. Wszystko rozbija sie o drzwi do szaf, z czego będą wykonane. Te same drzwi mogą kosztować 500 ale i 2500zł. Trzeba to przeliczyć. napewno pax ma w bardzo dobrej cenie drzwi szklane i lakierowane. Tego nikt nie pobije.

no wlasnie cena dobra ale za krotkie ... mi jedyne co przeszkadzalo w korpusach to brak mozliwosci polaczenia ich w taki sposob aby uzyskac jedna dluga polke na gorze zebym mogl wrzucic deski snowboardowe ale nagle mnie oswiecilo ze w zwiazku z tym ze pax ma 236cm wysokosci pozostanie mi jeszcze 24cm przestrzeni do sufitu i jak znalazl bedzie dluga polka idealna na dechy ...znowu na dlugosc mam praktycznie rowne 300cm przedpokoju wiec korpusy zabuduja ta przestrzen calkowicie ... musze tylko sprawdzic ile beda mnie kosztowac drzwi ...szkoda ze ikea nie robi na wymiar hehehe .... moze napisz ile dlugosci zabudowalas i jak wyszlo cie to cenowo bez drzwi - bede mial jakies porownanie

półki+wysuwane wieszaki na spodnie, drążki, kosze w zabudowie 3,7x2,6 (4 sekcje) to koszt ok. 750zł (jak dobrze pamiętam). Pólki docinałam i okleinowałam w hurtowni na wymiar a nie sama. Taniej jest kupić całą płytę i samemu ciąć i okleinować.

Do tego osobno drzwi.

U mnie lenistwo wzięło górę, a że wnękę miałam akurat 150 cm, to długo się nie zastanawiałam :D

No i zmęczenie materiału (czyt. mnie) też miało swój udział :D Tak miałam dosyć kartonów i grzebania w nich, że paxa od razu pokochałam bo sprawił, że szybko miałam gdzie pochować rzeczy.

Ja znów nie miałam pieniedzy na calośc zabudowy w paxie wiec robiłam zabudowę wnęki. Ubrania wiszą, poukładane. Ale drzwi do szafy jeszcze nie mamy :lol: W końcu kiedys się pojawią ale póki co mam wszystko ogarniete i aż tak bardzo nie przeszkadza :wink:

no i pojawil sie dylemat poniewaz dostalem poropozycje zabudowy w cenie 1800zl za calosc wlacznie z drzwiami i iloscia polek/drazkow do wyboru do koloru ... link ponizej

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=735570704

co sadzicie ? wydaje mi sie ze ikea wyjdzie drozej ale cyz nie bedzie lepiej wykonana ?? wiem ze robia na systemie sevrola , laguna

• 5 months później...