Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szafy IKEA, szafy Pax - jak się prezentują i jak się sprawują?

beeboyz

Recommended Posts

witam ze wzgledu na konczace sie srodki finansowe przymierzam sie do szafy z IKEI która stanac by miala w sypialni. Dokładnie model białe frony szklane z nadrukiem cieni galezi jak jak to nazywam. Chetnie poznam Wasze opinie na temat tej szafy (maz nie jest przekonany do jakosci jej srodka) a jesli ktos ma jakiej foto z wlasnej aranzacji pomieszczenia w ta szafa w tel chetnie sie zapoznam :)

• 5 months później...

Chciałbym się w Wami podzielić pewnym doświadczeniem związanym właśnie z szafami PAX. Otóż w gorączce meblowania nowo budowanego domu trafiliśmy z żoną do IKEA między innymi właśnie po szafę i komody do sypialni. Komody mieliśmy już wybrane wcześniej. Najważniejsze w moim opowiadaniu jest to, że miały być one w okleinie średniobrązowej (!) bo pasują do naszego starego łózka. O szafach nie wiedzieliśmy nic, poza tym, że musimy jakieś kupić :).

Po spędzeniu ponad godziny nad planerem PAX przy stoisku z szafami wpadliśmy w końcu na "genialny" pomysł wybrania takiej z białymi lakierowanymi drzwiami i (uwaga!) obudową w okleinie śreniobrązowej. Jak postanowili, tak zrobili. Załadowaliśmy to wszystko do furgonetki i szczęśliwi wrócili do domu oddalonego od sklepu o 120 km.

Po dwóch dniach wzięliśmy się za montaż szafy i komód. Szafa poszła na pierwszy ogień. Składa się ja szybko i bezproblemowo. Po szafie przyszła kolej na komody. I tu docieramy do końca opowiadania. Po rozpakowaniu paczki z pierwszą komodą okazało się, że średni brąz szaf jest zupełnie inny średnim brązem niż ten w komodach. Zu-peł-nie!

No i teraz mamy średniobrązowe stare łóżko, które nawet trochę pasuje do średniego brązu komód i średniobrązową szafę niepasującą do niczego.

Chcę wyraźnie powiedzieć, że nie jest to skarga na kogokolwiek. Przecież widziały gały co brały :) Po prostu może w ten sposób zapobiegnę powstaniu jeszcze jednej "średnio" dopasowanej sypialni :)

ps

Nie wiem czy warto Wam pisać o jeszcze jednym szczególe .... Jak wspomniałem, nasza szafa miała mieć drzwi suwane białe na wysoki połysk. Okazało się, że owszem kupiliśmy białe, ale ... matowe. Po prostu w planerze obydwa rodzaje mają tę samą nazwę - PAX HASVIK - i robiąc projekt wybrałem pierwsze na liście czyli matowe. Co tam, przynajmniej zaoszczędziłem 400 zł bo taka jest mniej więcej różnica w cenie :)))

Udane zakupy, no nie?

Edytowane przez daroski

Nie podałeś z jakiej serii jest łóżko i komody, ale jeśli są z różnych serii to o co masz pretensję? Przecież nigdzie IKEA nie gwarantuje, że meble z różnych serii mają mieć jednakowe kolory, nawet jak nazwa koloru jest taka sama. A jak już dokupowaliście komody (z tej samej serii) po latach do starego łóżka trzeba było jakiś kawałek łóżka wzięć ze soba ;) i porównać, tym bardziej, że wraz z jego użytkowaniem kolor łóżka mógł się zmienić.

Trzeba było wszystko białe kupić i nie byłoby problemu z dobraniem kolorystyki. ;)

Łózko nie jest z IKEA, ale pasuje do komód (MALM) w stopniu zupełnie wystarczającym. Pretensję mam wyłącznie do siebie, że nie zatachałem tego MALM'a do stoiska z szafami :)

Oprócz średniobrazowej kupiłem tez białą szafę. Biała obiudowa i biale drzwi. Przyjrzałem się obu tym elementom dokładnie i "nikt mi nie powie, że białe jest białe" zawsze :)

• 4 months później...

Pytanie 1: czy użytkujecie Paxy z półkami o długości 100 cm.??? Jeśli tak to czy zauważyliście by one po naporem ubrań się wygięły?

Przymierzam się do zrobienia pod wymiar lub kupienia w Ikea szafy Pax. Pan stolarz sugeruje, żeby nie robić długich półek (dłuższych niż 80cm) bo pod naporem ubrań będą się wyginać. Na poważnie rozpatruję zakup Paxu 2x po 100cm z drzwiami zawiasowymi ,ale nie biorę pod uwagę składania tej 2metrowej szafy z odcinków 50 cm tylko 100cm. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że takie półki mogą się ugiąć. Mam wielgachne tomiszcza stojące na 80cm półkach w Ikea Billy i nic się nie dzieje. Jak sądzicie?

Pytanie 2: czy Wasze Paxy z drzwiami zawiasowymi i58cm G i 240cm W są przykręcone do ściany (co sugeruje firma) ?

Dziękuję i pozdrawiam,

Owczarka