Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja podłogi na ocieplonym strychu.

fostof

Recommended Posts

Cześć

Mam parterówkę ze stropem żelbetowym i dość sporym strychem. Strych ma służyć jako graciarnia. Dach jest ocieplony jedną warstwą wełny 18cm, ale między mieszkaniem a strychem, jest tylko wylany strop. Planuję zrobić na całej powierzchni podłogi na strychu konstrukcję z desek (suszą się w dość ciepłym garażu już ponad miesiąc, więc powinny być suchutkie) o wys 15cm, między nie upchać 15cm wełny i na to podłoga z 18mm OSB. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy pod wełnę dawać folię paroizolacyjną? Dom jest świeży, mieszkamy ok 1,5mies a ok 2,5mies się grzeje, więc nie wiem czy w betonie nie siedzi zbyt dużo wilgoci, która weszła by w wełnę. i co z wilgocią z mieszkania, czy ucieka przez wentylację, czy przenika też przez strop.

2. Czy dawać folię (jaką?) między wełną a płytą OSB?

3. Czy zrobić szczelinę między wełną a płytą OSB?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Cześć

Mam parterówkę ze stropem żelbetowym i dość sporym strychem. Strych ma służyć jako graciarnia. Dach jest ocieplony jedną warstwą wełny 18cm, ale między mieszkaniem a strychem, jest tylko wylany strop. Planuję zrobić na całej powierzchni podłogi na strychu konstrukcję z desek (suszą się w dość ciepłym garażu już ponad miesiąc, więc powinny być suchutkie) o wys 15cm, między nie upchać 15cm wełny i na to podłoga z 18mm OSB. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy pod wełnę dawać folię paroizolacyjną? Dom jest świeży, mieszkamy ok 1,5mies a ok 2,5mies się grzeje, więc nie wiem czy w betonie nie siedzi zbyt dużo wilgoci, która weszła by w wełnę. i co z wilgocią z mieszkania, czy ucieka przez wentylację, czy przenika też przez strop.

2. Czy dawać folię (jaką?) między wełną a płytą OSB?

3. Czy zrobić szczelinę między wełną a płytą OSB?

Z góry dzięki za podpowiedzi

1. Nie ma konieczności stosowania folii paraizolacyjnej bezpośrednio na strop a przed ułożeniem warstwy wełny mineralnej. Strop masywny stanowi dość sporą barierę dla pary wodnej znajdującej się w pomieszczeniach poniżej stropu. Oczywiście niewielka część pary wodnej może przeniknąć przez strop jednak będzie to tak niewielka ilość że nie ma obaw co do zawilgocenia wełny. Wełna skalna to produkt hydrofobizowany charakteryzujący się bardzo niską nasiąkliwością. Przedostająca się przez strop para wodna przeniknie przez wełnę i zostanie odprowadzona poprzez szczelinę wentylowaną. Para wodna znajdująca się w pomieszczeniach poniżej docieplanego stropu zostaje również odprowadzana poprzez systemy wentylacji (grawitacyjnej czy też mechanicznej).

2. Nie ma konieczności stosowania folii pomiędzy płyta OSB a wełną mineralną.

3. Oczywiście konieczne jest pozostawienie szczeliny wentylowanej grubości 2-3cm.

Tomek dzięki za wyjaśnienie.

Zastanawiam się tylko czy wystarczy ta 15cm warstwa wełny (Isover Unimata), żeby zaizolować strop. Gdyby dach był nie ocieplony dałbym od razu 30cm, ale może w tym przypadku nie ma takiej potrzeby? Chodzi głównie o opłacalność takiego rozwiązania w tym przypadku, bo to, że 30cm będzie lepsze niż 15 to wiem :)

Rzeczywiście 30 cm to dużo lepsze efekty, ale jeśli odwidzi Ci się i w pewnym momencie będziesz chciał użytkować strych? Wtedy lepiej te 15 cm dać na dach jako drugą warstwę. Co do opłacalności to tutaj, aby wyliczyć trzeba by było zrobić wyliczenia z informacjami o innych elementach budynku, czyli oknach, ścianach, systemie grzewczym - wtedy można sprawdzić ile strat będzie przez sam strop i co do 15 cm izolacji oraz porównac z kosztami tych 15 cm izolacji.

Nie wiem czy dobrze liczę, ale koszt styropianu będzie dwukrotnie wyższy od wełny, deski na konstrukcje już mam. Robota i tak by była samodzielna :) Tak więc zostanę przy wełnie na podłodze.

Co do zamarzania grzejników, to je wyłączę (chociaż teraz działają ledwo ledwo), poczekam do dużych mrozów i zobaczymy jakie będą temperatury. Jak będą się zbliżały w okolice 0st to zobaczę, albo ocieplę dodatkowo dach, albo włączę grzejniki, nawet jeden i powinno być ok. A wydaję mi się, że koszt takiego grzania jest bardzo mały.

Wełnę mam po ok 90zł/m3. Styropian EPS100 od 140zł widzę. Zrobię jak zaplanowałem i będę w duże mrozy obserwował temperatury, mogą być ujemne, ale nie muszą, zobaczymy. Cała konstrukcja i ocieplenie nie jest przymocowane na stałe, więc jak zajdzie taka potrzeba to będzie można bez problemy wprowadzić zmiany.