sandi34 27.12.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam. W przyszłym tygodniu przeprowadzam całkowity remont dachu...czy ktoś robił może? Jak pozbyć się poźniej "starego dachu"? Są może jakieś miejsca gdzie można zutylizować takie odpady budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Wysypisko śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.12.2011 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Jak zamówisz kontener to firma powie Ci co możesz do niego wrzucać. Segregacja będzie konieczna, z całą pewnością papa osobno. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 22.02.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Wysypisko śmieci. Ojj, chyba nie do końca Właśnie się przymierzam do wymiany dachu z eternitu :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 22.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 my tez mamy eternit na starym domu i bedziemy wymieniać- chyba trzeba to zglosci do Gminy i oni maja obowiazek odebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 22.02.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 my tez mamy eternit na starym domu i bedziemy wymieniać- chyba trzeba to zglosci do Gminy i oni maja obowiazek odebrać? Z innego forum: "Co do wymiany eternitu to zgodnie z wymogami UE każde starostwo powiatowe ma obowiązek utylizowac odpady z zawartościa azbestu.i tam trzeba zacząc od nadzoru budowlanego złożyc zgłoszenie o zamiarze przeprowadzenia wymiany pokrycia dachowego. potem do wydz. ochrony środowiska i tam nastepne dokumenty trzeba złożyc. w moim przypadku starostwo zwróciło koszty demontażu eternitu do wysokości 25 zł za metr a ja wybrałem firmę która sie zajmuje demontażem i utylizacją w cenie 25zł." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 22.02.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Zgodnie z zasadą obwiązującą w ochronie środowiska "zanieczyszczający płaci". Czyli ten, który wytwarza odpady ( a jeżeli w umowie na wymianę dachu nie zastrzeżono inaczej, to jet nim właściciel domu) ma obowiązek na swój koszt pozbyć się odpadów poremontowych.Jeżeli na dachu była papa , stara blacha, dachówka - trzeba w okolicy znaleźć firmę, która to odbierze i przekaże na składowisko lub do odzysku. Koszty zawsze do negocjacji. Jeżeli chcesz spać spokojnie wiedząc, że Twój dach nie trafił do pobliskiego lasu, wyleghitymuj firmę - musi mieć stosowne zezwolenie np. na transport odpadów a przed zapłaceniem faktury poproś o kartę przekazania odpadu.Jak na dachu były płyty azbestowo- cementowe - to jest nadzieja, że w Twojej gminie lub powiecie są dopłaty do tego. Z reguły warunkiem jest:- złożenie w gminie informacji o wyrobach zawierających azbest-złożenie w PINB oceny stanu technicznego dachu- zgłoszenie w Starostwie robót budowlanych polegających na wymianie pokrycia dachowego- rozbiórka starego dachu przez firmę posiadającą zatwierdzony przez Marszałka (wykazy są na www) program gospodarki odpadami.Znam jednak gminy bardziej liberalne, które np. zbierają od ludzi informacje o zdjętych dachach i raz - dwa razy w roku hurtem odbierają na swój koszt albo jak już azbest leży na podwórku, to nie pytają kto i czy legalnie go zdjął, tylko też dopłacają do odbioru (ale to wychodzi drożej, bo firma jak przyjeżdża do 1- 2 ton to liczy sobie jak za zboże, przy 10 tonach hurtem może to być zaledwie 400 zł/ tonę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 07.03.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A jakie konsekwencje Prawne finansowe mi grożą za samodzielne zdjęcie eternitu?Jestem w stanie zapłacić za utylizację, ale wynajmowanie specfirmy do zdjęcia to już wyciąganie od ludzi kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 07.03.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Załóżmy że w zdjąłeś już sam pół dachu i zaczyna porządnie lać. Co robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 07.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Załóżmy że w zdjąłeś już sam pół dachu i zaczyna porządnie lać. Co robisz? Po pierwsze to nie jest odpowiedź na moje pytanie. A co zrobi ekipa która zdejmuje eternit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Ojj, chyba nie do końca Właśnie się przymierzam do wymiany dachu z eternitu :/ Kapitanie - eternit regulują inne przepisy Najpierw gmina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A jakie konsekwencje Prawne finansowe mi grożą za samodzielne zdjęcie eternitu? Jestem w stanie zapłacić za utylizację, ale wynajmowanie specfirmy do zdjęcia to już wyciąganie od ludzi kasy. Ale po co babrać sie samemu jeśli gmina pokrywa koszty zdjęcia takiego dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 07.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 A co zrobi ekipa która zdejmuje eternit? raczej nie będą rozbierać w niepewną pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 ...Jestem w stanie zapłacić za utylizację, ale wynajmowanie specfirmy do zdjęcia to już wyciąganie od ludzi kasy. Obowiązuję określone procedury. Przecież możesz odbyć płatne szkolenie i samodzielnie zdemontować to pokrycie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercikh 07.03.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Pytanie brzmi: jakie konsekwencje prawne, finansowe mi grożą za samodzielne zdjęcie eternitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.03.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Spytaj w swoim urzędzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 07.03.2012 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Eternit (po zdjęciu z dachu to odpad niebezpieczny). Zatem na jego wytwarzanie trzeba mieć stosowny papier. Nazywa się to "decyzja zatwierdzająca program gospodarki odpadami" i wydaje ją marszałek województwa właściwy ze względu na siedzibę przedsiębiorcy. Wykazy tych firm są na stronach urzędów marszałkowskich. Samodzielny demontaż zagrożony jest karą grzywny, demontaż bez zgłoszenia - mandatem z PINB. Zrobienie roboty przez firmę bez uprawnień może rodzić kłopot z pozbyciem się eternitu - ale jak już pisałam są gminy, które nie patrzą na pochodzenie i po prostu odbierają. Wolą tak niż potem zbierać to po lasach.No i przypominam, że jest to jednak materiał , który przy niewłaściwym obchodzeniu się z nim , może być niebezpieczny. Dlatego fachowe ekipy wyglądają jak Ghost busters. Póki leży i nic się z nim nie dzieje, jest w zasadzie niegroźny. Jak zaczyna się kruszyć i odspajają się włókna azbestowe - robi się nieciekawie. Jak sąsiad zakapuje, że teren niezabezpieczony, to będzie przykro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frI 14.04.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam. Zapraszam do poczytania dość obszernego artykułu dotyczącego usuwania azbestu na stronie: http://muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/kto-pomoze-usunac-azbest,17_1965.html I tak jak jest napisane powyżej w pierwszej kolejnośći do Urzędu Gminy ale wiem z doświadczenia, że w każdej gminie wygląda to zupełnie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
płaska dachówka 22.05.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Mnie też interesuje, jak kara grozi za samodzielne usunięcie pokrycia z eternitu. Moja gmina nie partycypuje w kosztach - nie mają funduszy. Koszt wynajęcia "specjalistycznej" firmy to w moim przypadku kilkanaście tysięcy złotych. Ergo, gdyby kara grzywny za samowolkę miała wynieść 5 tys., wciąż byłoby to dla mnie więcej niż opłacalne. Nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji, ani nawet informacji gdzie szukać informacji NIE PISZCIE proszę "zadzwoń do gminy" - zaraz rozpytują skąd się dzwoni, jak się nazywa, który dom itd. Z przyczyn oczywistych nie chcę wzbudzać zainteresowania gminy moim problemem. U nas urzędnicy są od tego, żeby nas gnębić, a nie pomagać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.05.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2012 Teoretycznie możesz zdemontować sam i sam zapakować. Musisz mieć natomiast dokument z miejsca utylizacji potwierdzający odpowiednią ilość dostarczonego matriału. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts