Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Betonit 24cm czy 25cm pod MAX-a 29cm FIOŁEK

Recommended Posts

Witam.

Proszę o rade znawców tematu.

Na wiosnę zaczynam z budową domu z poddaszem użytkowym "fiołek" ściany zamiast zaprojektowanej silki 24cm będą wykonane z Maxa na szerokość 29cm.

Stoję przed dylematem zakupu betonitów szerokości 24cm lub 25cm pod tego typu ścian nośnych?

Oraz czy maxa licować od wewnątrz czy wyśrodkować na betonicie?

Dziekuję za informacje i pozdrawiam.

Pokrótce.

Jeżeli w planach masz ogrzewanie paliwem stałym np. drewno, węgiel. Lepszym rozwiązaniem, uważam, są cegły silikatowe. Ponieważ maja taką cechę co się zowie akumulacja ciepła. A jeśli nie planujesz bufora to tym bardziej. Cegła zmagazynuje nadwyżki ciepła i odda gdy podłogówka lub grzejniki przestaną grzać. Zaoszczędzisz na opale.

Jeśli paliwo jest bezobsługowe np. gaz, olej to faktycznie wystarczy beton komórkowy. Ściana będzie miała lepsze U.

Jeśli nie mieszkasz w cichej okolicy w domu z silikatów odpoczniesz od zgiełku i hałasów.

Szczerze powiedziawszy wyrób z gliny dla mnie jest nijaki. Nie ma mocnych zalet ani wad.

Jeśli już miałbym wybierać to albo silikaty albo BK.

Pokrótce.

Jeżeli w planach masz ogrzewanie paliwem stałym np. drewno, węgiel. Lepszym rozwiązaniem, uważam, są cegły silikatowe. Ponieważ maja taką cechę co się zowie akumulacja ciepła. A jeśli nie planujesz bufora to tym bardziej. Cegła zmagazynuje nadwyżki ciepła i odda gdy podłogówka lub grzejniki przestaną grzać. Zaoszczędzisz na opale.

Jeśli paliwo jest bezobsługowe np. gaz, olej to faktycznie wystarczy beton komórkowy. Ściana będzie miała lepsze U.

Jeśli nie mieszkasz w cichej okolicy w domu z silikatów odpoczniesz od zgiełku i hałasów.

Szczerze powiedziawszy wyrób z gliny dla mnie jest nijaki. Nie ma mocnych zalet ani wad.

Jeśli już miałbym wybierać to albo silikaty albo BK.

&Raźny

Max-y już kupione :) dylemat mam przed zakupem betonita.

Kol. Raźny chyba poczuł się odwrotnie do nicka,

Autorowi posta można doradzić jedno - wybierz tańszą wersję, cieńsza z pewnością jest ok,

a czy licować - tu jest kwestia konstrukcji - wedle osi Kolego, wedle osi, jak w projekcie

&Barbossa

Przyszły kierownik budowy też twierdzi iż 24cm wystarczy a licować od wewnątrz a od zewnątrz ocieplić 5cm styropianem i mamy zlicowaną ściany i dodatkowo całość 12lub 15 cm (ścianę z bloczków i z maxa) ja osobiście myślałem nad betonitem 25cm.

jeżeli przyszły kierownik posiada właściwe uprawnienia, to jeżeli nastąpi jakakolwiek zmiana w stosunku do projektu, niech to wpisze w dziennik budowy

powiedz mu to i patrz jak zareaguje

nie wiem jak "było" nie wiem jak "chcesz", ale pamiętaj, że w razie problemów, ktoś będzie wskazany, jako ten kto dał doopy