foltek 27.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Witam.Proszę o rade znawców tematu.Na wiosnę zaczynam z budową domu z poddaszem użytkowym "fiołek" ściany zamiast zaprojektowanej silki 24cm będą wykonane z Maxa na szerokość 29cm.Stoję przed dylematem zakupu betonitów szerokości 24cm lub 25cm pod tego typu ścian nośnych?Oraz czy maxa licować od wewnątrz czy wyśrodkować na betonicie?Dziekuję za informacje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 28.12.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Pokrótce.Jeżeli w planach masz ogrzewanie paliwem stałym np. drewno, węgiel. Lepszym rozwiązaniem, uważam, są cegły silikatowe. Ponieważ maja taką cechę co się zowie akumulacja ciepła. A jeśli nie planujesz bufora to tym bardziej. Cegła zmagazynuje nadwyżki ciepła i odda gdy podłogówka lub grzejniki przestaną grzać. Zaoszczędzisz na opale. Jeśli paliwo jest bezobsługowe np. gaz, olej to faktycznie wystarczy beton komórkowy. Ściana będzie miała lepsze U. Jeśli nie mieszkasz w cichej okolicy w domu z silikatów odpoczniesz od zgiełku i hałasów. Szczerze powiedziawszy wyrób z gliny dla mnie jest nijaki. Nie ma mocnych zalet ani wad. Jeśli już miałbym wybierać to albo silikaty albo BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 28.12.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Kol. Raźny chyba poczuł się odwrotnie do nicka,Autorowi posta można doradzić jedno - wybierz tańszą wersję, cieńsza z pewnością jest ok,a czy licować - tu jest kwestia konstrukcji - wedle osi Kolego, wedle osi, jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foltek 29.12.2011 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Pokrótce. Jeżeli w planach masz ogrzewanie paliwem stałym np. drewno, węgiel. Lepszym rozwiązaniem, uważam, są cegły silikatowe. Ponieważ maja taką cechę co się zowie akumulacja ciepła. A jeśli nie planujesz bufora to tym bardziej. Cegła zmagazynuje nadwyżki ciepła i odda gdy podłogówka lub grzejniki przestaną grzać. Zaoszczędzisz na opale. Jeśli paliwo jest bezobsługowe np. gaz, olej to faktycznie wystarczy beton komórkowy. Ściana będzie miała lepsze U. Jeśli nie mieszkasz w cichej okolicy w domu z silikatów odpoczniesz od zgiełku i hałasów. Szczerze powiedziawszy wyrób z gliny dla mnie jest nijaki. Nie ma mocnych zalet ani wad. Jeśli już miałbym wybierać to albo silikaty albo BK. &Raźny Max-y już kupione dylemat mam przed zakupem betonita. Kol. Raźny chyba poczuł się odwrotnie do nicka, Autorowi posta można doradzić jedno - wybierz tańszą wersję, cieńsza z pewnością jest ok, a czy licować - tu jest kwestia konstrukcji - wedle osi Kolego, wedle osi, jak w projekcie &Barbossa Przyszły kierownik budowy też twierdzi iż 24cm wystarczy a licować od wewnątrz a od zewnątrz ocieplić 5cm styropianem i mamy zlicowaną ściany i dodatkowo całość 12lub 15 cm (ścianę z bloczków i z maxa) ja osobiście myślałem nad betonitem 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 29.12.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 jeżeli przyszły kierownik posiada właściwe uprawnienia, to jeżeli nastąpi jakakolwiek zmiana w stosunku do projektu, niech to wpisze w dziennik budowypowiedz mu to i patrz jak zareagujenie wiem jak "było" nie wiem jak "chcesz", ale pamiętaj, że w razie problemów, ktoś będzie wskazany, jako ten kto dał doopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
foltek 04.01.2012 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Bloczki 38x24x12 zakupione.&BarbossaKierownik budowy jeszcze nie wybrany, ale po rozmowie z kilkoma twierdzą iż nie ma problemu aby umieścić taki wpis w DB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts