Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużanie krokwi -proszę o rade

rosomakx4

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No nikt mi nie powie, że bez wiedzy inwestora wykonawcy i kierownik budowy robią co chcą nie trzymając się projektu! Pozdrawiam.

Panie Andrzeju

Z całym szacunkiem ale nie znam się na dachach, a do tej pory nie wiedziałem nawet co to płatew czy kalenica.

Jeśli sugeruje Pan że w cokolwiek ingerowałem (prócz ścianki kolankowej) jeśli chodzi o dach to grubo się Pan myli chyba że sugeruje Pan że ja kazałem czy zasugerowałem nie montowanie brakujących (chyba 7dmiu) jętek czy to żeby nie robili zacięcia na płatwi(brakuje też spięcia) czy nie wypuszczanie murłaty zgodnie z projektem przez co dach w tylniej części uległ deformacji czy też to żeby krokwie dachowe pod koszem wisiały w powietrzu zamiast wspierać się na płatwi.

Rzeczoznawca wypunktował 12 uchybień i jak dla mnie oczywiste są te proste zmiany - zmniejszenie ilości krokwi z 11 na 9 na strone, brakuje słupów i np desek koszowych pod wzmocnienie łat

Reszty dowiedziałem się z protokołu bo - jak wspomianałem - nie znam się na dachach, to nie moja branża

Wrzuciłbym ten protokół na forum ale nie mam pojęcia jak

Panie Andrzeju

Z całym szacunkiem ale nie znam się na dachach, a do tej pory nie wiedziałem nawet co to płatew czy kalenica.

Jeśli sugeruje Pan że w cokolwiek ingerowałem (prócz ścianki kolankowej) jeśli chodzi o dach to grubo się Pan myli chyba że sugeruje Pan że ja kazałem czy zasugerowałem nie montowanie brakujących (chyba 7dmiu) jętek czy to żeby nie robili zacięcia na płatwi(brakuje też spięcia) czy nie wypuszczanie murłaty zgodnie z projektem przez co dach w tylniej części uległ deformacji czy też to żeby krokwie dachowe pod koszem wisiały w powietrzu zamiast wspierać się na płatwi.

Rzeczoznawca wypunktował 12 uchybień i jak dla mnie oczywiste są te proste zmiany - zmniejszenie ilości krokwi z 11 na 9 na strone, brakuje słupów i np desek koszowych pod wzmocnienie łat

Reszty dowiedziałem się z protokołu bo - jak wspomianałem - nie znam się na dachach, to nie moja branża

Wrzuciłbym ten protokół na forum ale nie mam pojęcia jak

Kierbud to odebrał ?

No bardzo jestem ciekaw jak ta sprawa się zakończy? W moim przekonaniu ubezpieczyciel nic nie wypłaci gdyż nawet jak wykonawca jest ubezpieczony to błędy wykonawcze musi poprawić na własny koszt. Sprawa skończy się w sądzie. Radzę obejrzeć sie za dobrym adwokatem. Życzę pomyślnego zakończenia. Pozdrawiam.

Piszesz o rzeczoznawcy ? Jeśli o mnie to edytowałem ze 3 razy ten post ale zdjęcia nie było widać, wkleiłem linki,myślę że wystarczy

mam stan zamoknięty i dwa konty :) widać mam szczęście na ludzi

Tak, chodzi o ten protokół :):) Stan zamoknięty to w sumie nic niezwykłego ... jeśli padało :)

A co z kontami ? Martwi mnie to bo co kąt to kąt a mi zrobili jakieś konty ;)

A poważniej - zdaje sobie sprawe z tego że nie widzicie projektu i niektóre rzeczy są nie do końca zrozumiałe

Pomimo to zapytam jak taki protokół wygląda wg was w kontekście zgłoszonej szkody do ubezpieczyciela?

Nie jestem pewien czy dobrze, być może są to konta z debetem ;)

Wracając do meritum, w mojej ocenie jakby nie było nieprawidłowości i niedopatrzenia typu podniesiona ściana kolankowa o 28 cm w jednej części czy o ok 60 w części garażowej ( za nisko wylany strop) czy inne błędy dotyczące już ściśle dachu - nie zmieniona wysokość kalenicy- to niedopatrzenia kierownika budowy, to On zatwierdzał odbiory czyli potwierdzał prawidłowość wykonania.

Cytując rzeczoznawce - nie powinien tego odbierać, mam być dobrej myśli, tyle na pocieszenie

• 2 months później...
I Panie Adamie34, Pan i paru innych miało racje!!! ubezpieczalnia uznała wine kierownika budowy i wypłaci mi odszkodowanie, w jakiej konkretnie kwocie dowiem się w ciągu 10 dni, dziękiw wszyskim za pomoc nie ma co ukrywać, za podrzymanie na duchu!!!! Jeszcze raz dzięki za udzielenie się w temacie!

I Panie Adamie34, Pan i paru innych miało racje!!! ubezpieczalnia uznała wine kierownika budowy i wypłaci mi odszkodowanie, w jakiej konkretnie kwocie dowiem się w ciągu 10 dni, dziękiw wszyskim za pomoc nie ma co ukrywać, za podrzymanie na duchu!!!! Jeszcze raz dzięki za udzielenie się w temacie!

Od tego są ubezpieczenia. Dobrze, że szczęśliwie się kończy. Tylko teraz już się pilnuj :):)

Duża w tym zasługa McDekarza który pomógł mi na samym początku a potem z rzeczoznawcą. Pomijając to jako fachowca mogę każdemu polecić, zupełnie inna jakość w porównaniu do poprzedniej ekipy. Ktoś buduje w okolicy Tarnowskich Gór, Gliwic czy Zabrza, niech uderza bo warto. Tyle reklamy, tyle że nie komercyjnej, raczej traktujcie to jako polecenie fachowca z pierwszej ligi.

Stibdom - a Ty co masz za problem ?

Edytowane przez rosomakx4