Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przedłużanie krokwi -proszę o rade

rosomakx4

Recommended Posts

Ja jeszcze się troche pogimnastykuje, ale... sporo mnie to nauczyło

Ważne jest również dla potomnych że kierbud ma jakąś odpowiedzialność na budowie i w rzeczywistości odpowiada za to co robi(a nie tylko na papierze)

A nade wszystko zawsze trzeba sprawdzać czy Nasz fachura to fachwiec przez duże F czy fahofiec jak moja poprzednia ekipa Pana Łatki Andrzeja z Zabrza

Edytowane przez rosomakx4

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie potrzeba się znać wystarczy tylko wszystko prowadzić profesjonalnie a nie na dziko. W tym wypadku skończyło się pomyślnie dla inwestora ale ile przypadków kończy się inaczej. Właśnie po to jest np. to Forum aby o takich sprawach rozmawiać i aby inni wyciągnęli z tego wnioski. Pozdrawiam.

Ja jeszcze się troche pogimnastykuje, ale... sporo mnie to nauczyło

Ważne jest również dla potomnych że kierbud ma jakąś odpowiedzialność na budowie i w rzeczywistości odpowiada za to co robi(a nie tylko na papierze)

A nade wszystko zawsze trzeba sprawdzać czy Nasz fachura to fachwiec przez duże F czy fahofiec jak moja poprzednia ekipa Pana Łatki Andrzeja z Zabrza

Po prostu nie znamy swoich praw.

I nie chodzi tu o rozpasane roszczenia - chodzi o to kto za co odpowiada. Budowa domu to nie rozstawienie namiotu w ogródku.

Inwestor WYNAJMUJE ludzi, którym płaci za ich wiedzę i umiejętności. Nie tylko za to , że bywają na budowie, ale również za to, że znają przepisy,normy i zasady budowana - których inwestor NIE MA OBOWIĄZKU ZNAĆ.

Gdy już do inwestora dotrze, że to prosty układ : Ty im pieniądze - oni Tobie pracę i wiedzę - okazuje się, że każda osoba ma swoje obowiązki.

Inwestorzy zostali tak wychowani , że wszystko to ich wina, a dostawca rozłoży ręce i powie : nie wiem. Że jak EGZEKWUJE odpowiedzialność to znaczy,że jest jakiś głupi, donosi, jest roszczeniowy i generalnie tylko kłopotów narobi.

Od tego są ubezpieczenia (i kierownika i ubezpieczenia samej budowy) od tego jest ustawa prawo budowlane określające jasno obowiązki stron - żeby z tego korzystać. Od tego ja mam ubezpieczenie OC - jak moje drzewo spadnie na działkę sąsiada to nie pójdę z torbami.

Egzekwowanie od kogoś jego odpowiedzialności to ani wstyd ani złe zachowanie. Przecież każdy z nas wykonuje pracę i każdy może popełnić błąd. Jednych to kosztuje więcej innych mniej :):)

• 1 month później...

Prawde mówiąc jeśli chodzi o doświadczenie z fahoffcami od dachu to widzę że temu podobnych bez pojęcia co robią i jak robią jest znacznie więcej niżeli tych którzy pojęcie mają, czy to dach czy inne rzeczy i poprostu nie można się z nimi zbytnio spoufalać tylko patrzeć na ręce co robią i jak robią a wcześniej rzecz jasna doedukować w temacie, w tej chwili to ja mówię jak ma wyglądać to czy tamto bo jak widzę jak robią fahoffcy to któtko mówiąc nazwałbym to - byle było

Traktujcie ten temat i mój post jako przestrogę i rade bo prawdziwych fachowców jest jak na lekarstwo a większość to zgraja pozerów którzy udają fachowców

wszystko wiedzą, wszystko potrafią i w ógle jacy to dobrzy nie są - czyli lepiej być nie może

A kase za robotę płaćcie albo po wykonanej robocie i rzecz jasna odbiorze z kimś kto ma pojęcie albo z góry ustalonymi etapami rzecz jasna z większą ostatnią transzą, wtedy mają powód by się starać