Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na dwa budynki

Recommended Posts

I zazwyczaj ograniczenie w planie jest takie, że na jednej działce może być jeden budynek

Tu troche "pojechałaś". Jak dotąd działałam tylko z miejscowym planem a w nich się okresla tylko ramy działania, których nie wolno przekroczyć, np.

-Pow biologiczna minimum 50% to znaczy, że możemy zabudować, utwardzić do 50% pwierzchni działki. Zaznaczam "DO" czyli możemy mniej a nie mozemy więcej.

-Maksymalna wysokośc budynku 12m. Taka sama sytuacja. Nasz budynek może mic max 12 m i nie może miec więcej ale może miec mniej.

-Z tym jednym budynkiem na działce to tez bywa różnie. Spójrz na deweloperów, którzy buduja dłuuuugie szeregówki na działkach co oznacza, że na danej działce jest kilka lub kilkanaście budynków.

Nie wiem jak jest z WZ bo na obszarze gdzie ja się stykam z działkami jest juz miejscowy plan.

Do algig.Sytuacja na dzień dzisiejszy wygląda następująco.We wniosku o WZ napisałem o dwóch domach /przy okazji gmina pobiła rekord świata, rok i pięć dni/, ponieważ po podziale działki będą wybudowane dwa budynki ,ale realizowane w różnym czasie. Złożyłem wniosek o PNB .Mój architekt przygotował plan zagospodarowania na którym usytuował jeden z nich.Po prawie dwóch miesiącach starostwo wezwało mnie, abym uzupełnił dokumenty.Chodziło o to,że brakowało im drugiego budynku na planie zagospodarowania.Więc architekt wrysował drugi identyczny ,oczywiście z całą infrastrukturą i adnotacją"część architektoniczna budynku oznaczonego na planie jako B w/g odrębnego opracowania. I wystarczyło.Pozdrawiam.

.Chodziło o to,że brakowało im drugiego budynku na planie zagospodarowania.Więc architekt wrysował drugi identyczny ,oczywiście z całą infrastrukturą i adnotacją"część architektoniczna budynku oznaczonego na planie jako B w/g odrębnego opracowania. I wystarczyło

Art. 33. 1. Pozwolenie na budowę dotyczy całego zamierzenia budowlanego. W przypadku zamierzenia budowlanego obejmującego więcej niż jeden obiekt, pozwolenie na budowę może, na wniosek inwestora, dotyczyć wybranych obiektów lub zespołu obiektów, mogących samodzielnie funkcjonować zgodnie z przeznaczeniem. Jeżeli pozwolenie na budowę dotyczy wybranych obiektów lub zespołu obiektów, inwestor jest obowiązany przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, o którym mowa w art. 34 ust. 3 pkt 1, dla całego zamierzenia budowlanego.

A czy ja inaczej napisałam.?