Lord_Nikkon 28.12.2011 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam! Oto adres strony firmy CEBUD Ekotechnologie Grzewcze (www.cebud.eu), która buduje kominki z funkcją pieca. Nie wiem czy jest to wyłącznie ich technologia, czy też wykorzystują jakąś ogólnie dostępną technologię. Ma to polegać na tym, że buduje się kominek z tzw. wkładem kominkowym (normalny kominek) obok którego ( za obudową) buduje się tzw. piec przez który przechodzi rura odprowadzająca spaliny i oddaje ciepło ze spalin, które normalnie poszłoby do komina. Te elemanty (szamot) z których jest ten piec zrobiony zatrzymują ciepło i ta ściana/ obudowa jest ciepła. Widziałam u nich na ekspozycji (palił się ten kominek) i wyglądało to dobrze. Kosztuje jakieś 5 tys. więcej. Ale jest problem ! Pojechałem do Tragowiska, gdzie jest inna galeria kominków (www.parkanex.pl) i tam też oferują systemy tzw. odzyskiwania ciepła ze spalin, tylko firmy austriackiej, bardzo drogie. Ale niestety zgubiłem prospekt do tego rozwiązania. tam nam powiedzieli, że system firmu cebud jest do kitu gdyż wymaga bardzo wyskiej temperatury paleniska kominka aby piec mógł się nagrzać (ok. 1000 st.). Skutkiem jest to, że palenisko jest tak gorące, że promieniowanie szyby uniemożliwia praktycznie przebywanie w pobliżu kominka. Swój system zachwalali w ten sposób, że jest niezwykle ekonomiczny, nie wymaga tak wysokiej temperatury i bardzo niewielkiej ilości drewna (ale jest dorgi, nawet bardzo). Jest natomist jego wersja uproszczona z taka nakładką szamotową na wkładzie kominkowym, która też spełnia rolę pieca. Ale w tym systemie (tak mówili) nie można zrobić rozprowadzenia ciepłego powietrza z komory kominka do innych pomieszczeń np. do pokoi na górze, co ja właśnie chciałam zrobić. Przy normalnym kominku nie ma z tym problemu. Jak widzicie mam niezły zgryz. Zawsze ostatecznie mogę zrobić zwykły kominek. Nie znam nikogo, kto miałby kominek z piecem i dlatego nie mogę tego zweryfikować. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, bo każdy wie jak jest z sprzedawcami - ich produkt jest najlepszy. Bardzo porszę o pomoc w wyborze technologii, która się sprawdza, bo na wiosnę chce już montować kominek (dom w stanie surowym w trakcie wykańczania), a skoro tyle to kosztuje to już niech będzie dobre. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.12.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Na polskim rynku pojawiło się ostatnio wiele systemów akumulacji. To co firmy konkurujące ze sobą mówią klientom.. to często tylko słowne fajerwerki a czasami jest w nich ziarnko prawdy . Od kilku lat stosujemy system szamotowy akumulacji ciepła . Katalog jest do obejrzenia na http://www.wklady-kominkowe.com.pl/materialy_zdunskie.htm . UWAGA Zastrzegam że sprzedaje te kanały !! Sprzedaje i zarabiam !! Dodam także że wykonujemy kominki z zastosowaniem tych kanałów , obecnie jeden z nich budowany jest w okolicy Zaborowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 @Mistrz Zduński... chwalipięta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord_Nikkon 28.12.2011 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Na polskim rynku pojawiło się ostatnio wiele systemów akumulacji. To co firmy konkurujące ze sobą mówią klientom.. to często tylko słowne fajerwerki a czasami jest w nich ziarnko prawdy . Od kilku lat stosujemy system szamotowy akumulacji ciepła . Katalog jest do obejrzenia na http://www.wklady-kominkowe.com.pl/materialy_zdunskie.htm . UWAGA Zastrzegam że sprzedaje te kanały !! Sprzedaje i zarabiam !! Dodam także że wykonujemy kominki z zastosowaniem tych kanałów , obecnie jeden z nich budowany jest w okolicy Zaborowa . No nie jest to do końca odpowiedz na moje pytanie i wątpliwości a raczej reklama firmy (mało to pomaga), której osobiście nie znam (tyle tego jest). Owa reklamówka to właśnie taki fajerwerk. Zwłaszcza że nie poparty faktami i opiniami. Do tego jeszcze z Warszawy a ja jestem z Krakowa, więc dojazd mało opłacalny bo z tego co wiem to takie kominki w jeden dzień się raczej nie montuje. Chodziło mi o wybór technologi (za i przeciw) która daje zarówno najlepsze efekty jak i jest ekonomiczna w zakresie spalania. Ewentualnie wybór firmy z Krakowa. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez Lord_Nikkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 @Lord, Zbudowałem swój kominek z płyt Ratha + kanały kumulacyjne Ratha polecił mi je Forest, w dziale kominki nasze Margot w swojej ostatniej realizacji tez je sobie chwali. Poczytaj forum, poszukaj, sam zdecyduj. Opcji jest parę, przedziały cenowe ogromne. Od tanich betonowych Kokoszków i Cebudu no i wymiennika Impet Bohusza przez kanały szamotowe Ratha, aż po kanały Ortnera. Fachowcy jeszcze parę innych znają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.12.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Myślę, że wątek rozwinie się o opinie, poglądy - nie tylko z związane z reklamą. Poczytaj w międzyczasie trochę innych wątków, zwracając uwagę na takie hasła , jak akumulacja ciepła, odzysk ciepła ze spalin ...A z ParkaneXem daj sobie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord_Nikkon 28.12.2011 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 ok. W ramach uściślenina moich wymagań. Chodzi mi o o kominek z funcją odzyskiwania ciepła z spalin - dokładna nazwa akumulacyjne pieco-kominki. Po pierwsze czy to w ogóle ma sens? I jaki system polecacie. Cebud wygląda interesująco ale znowu gdzie indziej ocenia się go jako porażkę technologiczną. Czy system Cebudu (tj. wkłąd grzewczy + wymiennik ciepła) jest efektywny? Może już ktoś go montował? Jakieś opinie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Odzysk ciepła ze spalin ma sens. Może też i moda. Byłem napalony na kanały cebudu, ale Rath np jest porównywalny cenowo. Różnica w jakości podobno spora.Efektywność mam do porównania 2 instalacje - ojca kominek bez kumulacji spala 2x więcej drewna z niezbyt ciekawym efektem wędzenia drewna. Ja palę dziennie ok 4-5h i kominek trzyma ciepło przez resztę dnia to tak przy temp. do ok. 0stC poniżej 0 muszę przepalić raz jeszcze ok 2-3h. od września do dziś spaliłem ok. 3m buka + 1m czystych suchych desek pozostałych z budowy, a ojciec zesmalił ok 10m buka. Różnica jest spora. Jednakże mój pieco-kominek nie jest najoptymalniejszym rozwiązaniem, ale działa i jestem z niego zadowolony. pozdrawiamrumunezz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.12.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Dla kominków z akumulacją gdzie grzeje wkład +dodatkowa akumulacja lepsze są kanały szamotowe. Ze względów technologicznych i cenowych stosujemy kanały które pokazałem w linku do naszej strony. Kanały ciężkie typu Ortner lub Cebud najlepiej sprawdzają się w zabudowach wkład piecowy + akumulacja , do kominków gdzie sporo ciepła jest oddane ruchem powietrza osobiście wybieram szamot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lord_Nikkon 28.12.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 @RUMUNEZZ OOO i to jest dobra odpowiedz ktora coś już wnosi. A jaki masz system (firma) u siebie zamontowany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Budowałem sam. Pomoc uzyskałem tu na forum od życzliwych ludzi. Zdjęcia też się gdzieś tu walają. A zapomniałem dopisać jednej ważnej informacji znacznie podnoszącej wydajność urządzenia - sterownik elektroniczny. Wkład Spartherma Bravo - najsłabszy element mojego kominka - dziś wybrałbym coś innego.Kanały szamotowe Ratha + płyty obudowy szamotowej Ratha + płyty izolacyjne Ratha + klej profix, termoflex Ratha + 200 cegieł szamotowych z castoramy.Sterownik OS2 Tatarka. Koncepcja własna a projekt Forest-Natura. pozdrawiamRumunezz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 28.12.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Na jaki wkład zdecydowałbyś się obecnie, jeśli to nie tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Na jaki wkład zdecydowałbyś się obecnie, jeśli to nie tajemnica. a'la "wojtkowo-eniowo-samurajowy" ale nie wiem czy samorobny, czy też kupny. Zdecydowanie postawiłbym na trwałość i możliwość wytwarzania wysokich temperatur takich powyżej 800stC. HKD byłby ideałem, ale żonka optowała za większą szybą. Nowe austroflamy są dość ciekawe(jako wkłady). Może jakby nasz Miszczu jakiegoś fajnego rabatu dołożył i gwarancję na 10 lat strzelił to Romki też nie są złe tak mi się wydaje ale tylko z oglądu mogę to powiedzieć bo nie testowałem. Eniu ostatnio Pamę testuje(katuje) i jestem ciekaw jego rezultatów i wniosków na jak długo jego żywotność przewiduje. Temat wyboru nowego paleniska jest dość ciężki bo zależy od wielu czynników zarówno wizualnych jak i użytkowych a o wszystkim tak naprawdę decyduje cena. pozdrawiam rumunezz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.12.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Eniu ostatnio Pamę testuje(katuje) i jestem ciekaw jego rezultatów i wniosków "testować" - to palić przez kilka dni z mocą nominalną, "katować" - tj z większą mocą od nominalnej. Eniu tylko "delikatnie" przepala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 "Delikatnie" przepala... uzyskując spokojnie 700stC... ach ten Eniu. pozdrowionkarumunezz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.12.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Witam.O widzę że wiadomości z pierwszej ręki teraz mieć będziemy ... Kbab ... daruj sobie chociaż tutaj ... Lordzie od lustrzanek, tak porównując - jeszcze jakiś rok temu szefostwo firmy Parkanex nie wiedziało do czego służą materiały firmy Ortner. Teraz są specjalistami nie tylko od swojego asortymentu jaki sprzedają ale i od produktów, z którymi nie mieli i mieć nie będą nigdy do czynienia. W bardzo nieelegancki sposób wchodzą na rynek jeżeli jedyną ich argumentacją przy sprzedaży jest to o czym piszesz. Można sprzedawać nawet bardzo dobre rzeczy, ale jak nie wie się jak działają i dlaczego, to daleko się nie zajedzie.Poczytaj forum, poprzeglądaj tematy - będziesz wiedzieć (ła) dużo więcej przed wyborem kominka i żaden Parkanex kitu Ci już nie wciśnie.Pozdrawiam. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.12.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Zdecydowanie postawiłbym na trwałość i możliwość wytwarzania wysokich temperatur takich powyżej 800stC. HKD byłby ideałem, ale żonka optowała za większą szybą. Nowe austroflamy są dość ciekawe(jako wkłady). Może jakby nasz Miszczu jakiegoś fajnego rabatu dołożył i gwarancję na 10 lat strzelił to Romki też nie są złe tak mi się wydaje ale tylko z oglądu mogę to powiedzieć bo nie testowałem. rumunezz Gwarancja 7 lat .. tyle jest od fabryki . Montujemy te wkłady, modele serii KV 025 , w hypokaustum od lat..7 Jedno co trzeba w nich wymieniać to uszczelki pomiędzy drzwiczkami a ramą , czasami szamoty [ koszt kompletu szamotów 170-220 zł :) ] Ceny od 1229 euro netto ... za palenisko Kv025F 01 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 28.12.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 @Miszczu a tak konkretnie ten szeroki model to jest L czy M (szyba płaska do hypokaustum) to jakie temperatury potrafi uzyskać? Jakby był brutto po rabatach do 6k to byłaby to oferta warta uwagi. Tak z ciekawości po ile je sobie cenisz...(te z szeroka szyba)? pozdrowionka rumunezz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 28.12.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Szeroka szyba to KV 025 L - szyba płaska - 1354 euro netto , KV 025M - panoramiczna - 1375 euro netto . Podane ceny są katalogowe sugerowane we wszystkich punktach sprzedaży . Przy zakupie z montażem masz praktycznie w cenie jaka sobie zaplanowałeś . Temperatury w zabudowie bez wentylacji dochodzą do 800 st , w przypadku KV025L można zamówić szybę IR niskoemisyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.12.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam.Ale nam się Miszcz ożywił ...Jakie te temperatury w zabudowie ...? Bo jakieś mity znowu nam powstają ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts