Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze technologii kominka z piecem.

Lord_Nikkon

Recommended Posts

No tak, tak 8% a jak chcesz samemu montować to 23% i cena idzie w gore! A jak z gwarancją przy samodzielnym montażu?

Tak czy siak to trochę drogo, ale jeśli romki są tak bezawaryjne jak je eniu przedstawia :) to mozna sie nad tym wkładem ukłonić i próbować negocjować rabaty.

pozdrawiam

rumunezz

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Szeroka szyba to KV 025 L - szyba płaska - 1354 euro netto , KV 025M - panoramiczna - 1375 euro netto . Podane ceny są katalogowe sugerowane we wszystkich punktach sprzedaży . Przy zakupie z montażem masz praktycznie w cenie jaka sobie zaplanowałeś . Temperatury w zabudowie bez wentylacji dochodzą do 800 st , w przypadku KV025L można zamówić szybę IR niskoemisyjną.

Po cóż ja głupi ładowałem się w drogie cacka!!!?

800 *C w obudowie... cud!

No tak, tak 8% a jak chcesz samemu montować to 23% i cena idzie w gore! A jak z gwarancją przy samodzielnym montażu?

Tak czy siak to trochę drogo, ale jeśli romki są tak bezawaryjne jak je eniu przedstawia :) to mozna sie nad tym wkładem ukłonić i próbować negocjować rabaty.

pozdrawiam

rumunezz

Gwarancja 7 lat dotyczy autoryzowanego montażu . Wiele firm wykonawczych z Polski przeszło szkolenie i uzyskało autoryzację producenta . Cena ? W kategorii wkłady do zabudowy bez wentylacji nie ma korzystniejszych cen :)

Witam.

W wielu paleniskach powyżej 1000 - 1100 stopni można odpalić. W HKD 4 widziałem (swego czasu było fajne zdjęcie w reklamie pewnej firmy, które szybko zdjęła bo się przedstawiciel B. przestraszył i powiedział że tak przecież nie wolno ...) i w dwójce też pewnie by można, w moim własnym "siemi" udało, w Certusach Kokoszków też trzeba "skręcać" prawie na maksa "tatarka" przy 800 stopniach żeby się powyżej tysiaka nie rozbujał (nie powiem ile uzyskał producent "niechcący i przypadkiem zresztą" bo zaczną niektórzy próbować ;)). Pewnie Piotr też by coś powiedział od siebie. Pamiętam (zdjęcia porobiłem) jak z około 1,5 kg szczypki na rozpałkę w ciągu 15 minut zrobił na szkoleniu pokazówkę u siebie 960 stopni.

Ale zrobienie takiej huty pod 1200 stopni nawet, to już ani nic dobrego ani nie mające z prawidłowym użytkowaniem. Jest to temperatura przy której wiele materiałów zaczyna już bezpowrotnie ulegać odkształceniom i deprecjacji oraz zmieniać właściwości i swą strukturę.

Taki wyjątek stanowią piece komorowe (np. Termokaust), gdzie nad dyszą dopalają się gazy w temperaturze ok. 1100 stopni i jest to jak najbardziej prawidłowe a wręcz zamierzone.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Napisz że czopuch był czerwony i świecił jak żarówka . Jak "ktoś" eksperymentuje z płomieniem ponad 1000*C to nic dziwnego że mu kanały pękają ... Słyszałeś może coś o normach ograniczających do 850*C temperatury na wylocie do kanałów ? Jak myślisz z czego one wynikają ?

Tak czytam ten temat.

Zastanawiam się czy wszelkie pisaniny udokumentowane na temat optymalnej temperatury spalania są nic nie warte?

Przecież to temperatura około 900 stopni... Chodzi o dopalania, gazy, powstawanie substancjin szkodliwych, itp.

To przecież forum publiczne dla klientów detalicznych.

A potem fakty jakie powstają to instalowanie kręgów ceramicznych nad wkładem, przy szybach 80 cm i wzwyż szerokich.

Na wkładach wielkogabarytowych o deklarowanych mocach nominalnych 14 KW i więcej.. SZOKI TERMICZNE, itp. itp. itp. itp

Oczywiście można eksperymentować, stwarzać jakieś temperatury ekstremalne. No ale to raczej tematy ściśle branżowe, nie do domowych eksperymentów.

Przecież można wystąpić do administracji tego forum, aby udostępniono kategorię dostępną tylko i wyłącznie branżowcom chcących pisać o swoich eksperymentach i jakiś nietypowych niszowych rozwiązaniach.

Rozumiem...... że wtedy by nie było publiki i chetnych do opisywania swoich wyczynów populistycznych byłoby bardzo niewielu....

Edytowane przez bohusz

Witam.

Oświeć nas Miszczu jako ten czopuch czerwony ...

I przeczytaj mój poprzedni post do końca zanim znowu zaczniesz rozsiewać niestworzone ploty o mnie czy kimkolwiek innym ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Tak czytam ten temat.

Zastanawiam się czy wszelkie pisaniny udokumentowane na temat optymalnej temperatury spalania są nic nie warte?

Przecież to temperatura około 900 stopni... Chodzi o dopalania, gazy, powstawanie substancjin szkodliwych, itp.

To przecież forum publiczne dla klientów detalicznych.

A potem fakty jakie powstają to instalowanie kręgów ceramicznych nad wkładem, przy szybach 80 cm i wzwyż szerokich.

Na wkładach wielkogabarytowych o deklarowanych mocach nominalnych 14 KW i więcej.. SZOKI TERMICZNE, itp. itp. itp. itp

Oczywiście można eksperymentować, stwarzać jakieś temperatury ekstremalne. No ale to raczej tematy ściśle branżowe, nie do domowych eksperymentów.

Przecież można wystąpić do administracji tego forum, aby udostępniono kategorię dostępną tylko i wyłącznie branżowcom chcących pisać o swoich eksperymentach i jakiś nietypowych niszowych rozwiązaniach.

Rozumiem...... że wtedy by nie było publiki i chetnych do opisywania swoich wyczynów populistycznych byłoby bardzo niewielu....

Bohuniu ... ale o Ci chodzi chłopie, czasem naprawdę nie kumam Twoich postów.

Poza tym to mocno nie w temacie. Nawiń może który z Twoich wkładów ma przyzwoite osiągi i jaka jest jego żywotność jak z gwarancją?

pozdrawiam

rumunezz

A witaj po świetach umunezzkuuu

Na temat wkładów z mojej oferty komercyjnej można poczytać na moich komercyjnych stronach.

Zresztą tutaj na forum o kilku modelach są również informacje, nawet z testów pomiarowych

To tyle...

Teraz o tematyczności i Twoim rozumieniu, na które absolutnie nie mam wpływu i nawet nie mam chęci mieć wpływ. Bo po co?

@Bohusz a co do ma do rzeczy... próbuję mu/autorowi pomóc w odróżnieniu od Ciebie. Ja mam już kominek, mam już kanały kumulacyjne. Ty jak zwykle chcesz merytoryczny temat rozwalić pisząc te swoje brednie, nie wiadomo o czym. Nie jeden wątek już tu napsułeś i proszę nie rób tego więcej. Załóż sobie wątek reklamowy i tam się produkuj do woli.

pozdrawiam

rumunezz

A witaj po świetach Rumunezzkuuu

Na temat wkładów z mojej oferty komercyjnej można poczytać na moich komercyjnych stronach.

Zresztą tutaj na forum o kilku modelach są również informacje, nawet z testów pomiarowych

To tyle...

Teraz o tematyczności i Twoim rozumieniu, na które absolutnie nie mam wpływu i nawet nie mam chęci mieć wpływ. Bo po co?

A ja starałem się tylko opisać moją opinie.

Ze wyniki, opisy niektórych "eksperymentów" nie powinny się znajdować na forum publicznym.. Jak i zresztą również niektóre informacje.

Z przyczyn raczej zrozumiałych dla rozumiejacych.

Rumunezzkuuu choćbyś pisał tysiące razy, że odbierasz moje posty jako brednie, a nawet głupoty. Że nie zgadzasz się z nimi, itp. itp.

To i tak nic nie zmienisz we mnie. Jedynie co Ci zostaje Rumunezzkuuu to nie czytać moich postów. Proste ale raczej skuteczne to dla Ciebie będzie.

Edytowane przez bohusz

A ja starałem się tylko opisać moją opinie.

Ze wyniki, opisy niektórych "eksperymentów" nie powinny się znajdować na forum publicznym.. Jak i zresztą również niektóre informacje.

Z przyczyn raczej zrozumiałych dla rozumiejacych.

No to teraz żeś mnie rozbawił i pewnie nie tylko mnie. Właśnie przez takie rozmowy, (próby) testy jak chociażby enia, margota przykłady podawnane przez Foresta czy Miszcza (jejku) klient/pytający może wyrobić sobie opinie o produkcie(producencie czy dystrybutorze) którego szuka. Boisz się tego że wkład Pama!?, romki czy inne mogą mieć lepsze parametry techniczne niż te, które Ty sprzedajesz? Bój się chłopie bo to właśnie to forum jest od wstępnego weryfikowania takich rzeczy!

Tu ludzie prócz reklamy firm, szukają też opinii na ich temat. Jak Ty ich nie zamieścisz to zrobi to kto inny za Ciebie. Ludzkość dawno już zauważyła, że kneblowanie ust do niczego dobrego nie prowadzi. Chcesz robić forum branżowe to sobie rób masz w tym praktykę.

Przepraszam wszystkich czytających, irytuje mnie ten Pan.

pozdrawiam

rumunezz

No widzisz Ty mnie zupełnie nie irytujesz, nawet z spokojem przeczytałem Twoją opinie o dostępności wyników różnych eksperymentów. No ale Twoja irytacja to Twój problem, musisz sobie z tym jakoś sam poradzić.

Nawet to że uważasz, że tutaj na forum na podstawie pisania, praktycznie dowolnego, ktoś może sobie wyrobić opinię poważną o jakimkolwiek produkcie, mnie nie zaskoczyło. Możesz przecież tak sobie uważać i nawet traktować to poważnie...

Podtrzymuje również swoją opinię, że temperatury spalania około 900 stopni są optymalne.

Podtrzymuje również opinię, że niektóre sugestie napisane tutaj na forum, nawet te z dobrymi zamiarami pisane, robią więcej szkód niż pożytku. Gdyż są niewłaściwie rozumiane a co gorsze dowolnie interpretowane. Koniec.

To tak z konkretnych doświadczeń.

Edytowane przez bohusz