Leszek_ 28.12.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam przeglądałem fora o reku mam pomysł nie wiem czy mój dokładnie ale nie znalazłem wiele na ten temat. Co myślicie ? Puszka z blachy w niej 3 chłodnice samochodowe połączone szeregowo z odejściem centralnego ogrzewania, taką nagrzewnicę podłączamy do wejścia świeżego powietrza. Czy ktoś zastosował taki patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.12.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Myślę, że to się nie sprawdzi. Rzeczywiście, chłodnica samochodowa powinna być w stanie dostarczyć sporą moc do powietrza, bo przecież musi ona oddać kilkadziesiąt kW ciepła z silnika. Tylko, że ona jest zoptymalizowana dla zupełnie innego celu -- jest mała, ma duże opory przepływu, no i wymaga sporej prędkości przepływu powietrza. Obawiałbym się tych oporów przepływu i hałasu, no i zużycia prądu na napęd wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.12.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Zbudowałem takie ustrojstwo ale do chłodzenia domku letniskowego latem.Podlewając działkę woda przechodzi przez chłodnicę ,schładzając powietrze o ok5 oC.Wentylator zastosowałem zwykły ścienny (z tego co pamiętam to 50m3/h.Uwzględniając opór chłodnicy ,przez to mniejszą ilość powietrza wdmuchiwanego,można założyć efekt energetyczny ok 100W/h.Może niewiele,ale jak na zewnątrz +30-32 w środku mam 27-25oC ,no i wilgotność trochę niższą .Taka różnica w upał staje się bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 29.12.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 dzięki za odpowiedzi raczej chodził mi o coś takiegohttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b1972a91684f03d.html bez dodatkowych wentylatorów, chciałbym zastosować duże chłodnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 29.12.2011 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 sorry ale nie widać http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b1972a91684f03d.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 29.12.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 ryzykowne to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 30.12.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Współprądowe dadzą radę bez strachy o zamarzanie .Rozważ rurowe GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 30.12.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Leszek - brawo za samodzielnie myślenie. Dobrze kombinujesz, będzie na pewno działało. Pewnie lepiej niż gotowa chłodnica za 2 tysiaki Tylko po co do kotła, lepiej do kilkudziesięciu metrów rury zakopanej byle gdzie. Pamiętaj tylko o podłączeniu obiegu GWC przeciwprądowo, no i o zamontowaniu odpowietrzników w najwyższych punktach. Podobny patent przygotowałem u siebie, przy czym mam już wykonane GWC glikolowe, chłodnicę ze szrotu, pompę obiegową, termometry, tylko z uwagi na nadmiar pracy nie mam kiedy pomontować. A i dotychczasowy przebieg temperatur nie zachęca do działania, bo po co jak zaraz zima się skończy Obudowę zamówiłem u blacharza, będzie mieściła również filtr wstępny. Edytowane 30 Grudnia 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.12.2011 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 babracie się z tymi chłodnicami... a nie lepiej takie coś http://allegro.pl/klimakonwektor-aux...917817074.html mam parę zabawek zrobionych z udziałem tego ustrojstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 31.12.2011 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 jasiek niestety link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 31.12.2011 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 dzięki za podpowiedzi zdaje mi się że macie na myśli coś takiego http://www.linkair.pl/GWC_glikolowe,3578.html tylko jeszcze jedno pytanie jaką rurkę wkopać i jak długą ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.12.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 z regóły wystracza 100 m rury fi 32. Ortdoksi zakopują 2x 100m rury fi 25. zależy ile chcesz puścić powietrza. Nagrzewnicę (chłodnicę) lamelową sprawdzoną do tych celów (wymiar 48x48 cm - 3 rzędy) kupisz w firmie Juwent za około 1200 zł. Komercyjne urzadzenie nazywa się GWC max. Pod tym linkiem znajdziesz DTR tego urządzenia gdzie jest sporo danych technicznych z których to można wywnioskować potzrebne wielkości rur wymiennika a nawet moc pompy : http://www.torel.com.pl/gwcmax.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 jasiek niestety link nie działa wejdź na "solar tymi ręcami"..., tam ostatnio działał(z tamtego kopiowałem) gdzieś pod koniec wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 31.12.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Jasne że najlepiej kupić gotowy produkt za kilka kafli, i tylko takie montujemy u klientów ze względów jakościowych i gwarancyjnych, ale u siebie można pokombinować i zrobić coś za kilka stówek Nagrzewnica z chłodnicy ze szrotu ma tak dużą powierzchnię wymiany, że musi to działać. Przecież wystarczy, że podgrzejemy to powietrze do jakichś -5'C, i już całkowicie eliminujemy zamarzanie w większości dobrych central. Chłodnica kilkurzędowa zoptymalizowana do GWC daje na wyjściu wysoką temperaturę bliską temperaturze czynnika, natomiast nam spokojnie wystarczy że podgrzeje tylko np. z -20'C do -5'C - i już wymiennik nie ma zamarznie, natomiast dalsze podgrzanie zachodzi już w rekuperatorze. Dla mnie sens ekonomiczny GWC ma tylko wtedy, jak kosztuje poniżej 500 zł (dla przeciętnego domku). Czyli jak dla mnie żadne fabryczne urządzenie nie ma szans. W tym roku GWC do tej pory nie zarobiłoby u mnie ani grosza, bo nie było jeszcze mrozu, a w czasie chwilowych obniżeń nocnych do -10'C z reku normalnie lała się woda, nic nie zamarzło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 31.12.2011 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 moze podliczymy koszty ja to widze tak http://allegro.pl/opel-corsa-combo-tigra-1-2-1-4-1-6-chlodnica-wody-i1980019169.html 3x60=180złhttp://allegro.pl/3-lata-gwancji-pompa-obiegowa-ohi-25-40-i2010877079.html 84złhttp://allegro.pl/rura-invena-warstwowa-20-x-2-0-pex-al-pe-10bar-i2025625716.html 350zł ale pewnie mozna kupić inną rure tańsząhttp://allegro.pl/naczynie-wzbiorcze-do-co-12l-zbiornik-przeponowe-i2023663559.html 89 złjakies złączki odpowietrznik zrobienie puchy z blachy itp. 100zł Razem - 803 zł + glikol 130 zł za 20l +własna praca bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 31.12.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) Ja wstawiłem tylko lepszą pompę, energooszczędną Ergę firmy LFP o mocy 3-8W (już sprawdzałem, ciągnie bez problemu), i zamiast glikolu lewy spirytus za 10 zł/l (ma wielokrotnie niższą lepkość od glikolu, a taką potrzebuję w związku z bardzo małą mocą pompy). Reszta mniej więcej podobnie, z tym że chłodnicę za 20 zyta kupiłem Tak jeszcze myślę, że przy dużej chłodnicy można by zrobić z niej kilkurzędową, metodą skierowania powietrza przez kilka pionowych przegród na zmianę przez dwie strony chłodnicy. Tylko nie wstawiłem rysunku, który przez 10 minut robiłem w autocadzie, bo po zmianie rodzielczości na maksymalną możliwą do wgrania na forum nawet chłodnicy nie widać, a co dopiero opisu Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.12.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 masz jakiś kranik przy glikolowcu =to na wypadek jak goście przyjdą a wbarku pustki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 31.12.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Eee, tego to bym nie pił, jak będzie bida to mam własnej konstrukcji bimbrownik Bimber z niego znacznie lepszy od wszystkich whiskaczy, Johny Walkerów i tym podobnych świństw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.12.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Ja wstawiłem tylko lepszą pompę, energooszczędną Ergę firmy LFP o mocy 3-8W (już sprawdzałem, ciągnie bez problemu), i zamiast glikolu lewy spirytus za 10 zł/l (ma wielokrotnie niższą lepkość od glikolu, a taką potrzebuję w związku z bardzo małą mocą pompy). Reszta mniej więcej podobnie, z tym że chłodnicę za 20 zyta kupiłem Drogo płacisz - legalny etanol skażony z fakturą to około 6-7 zł/kg (to jest jakieś 1,3 litra) w zależności od ilości opakowania itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek_ 31.12.2011 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 będe w marcu pewnie kopał szambo zbiornik będzie betonowy szczelny jak myślicie czy układać rury na około dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts