artórek 28.12.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Posiadam piec 25 KW na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym z Pleszewa. Piec chodzi dopiero pierwszy sezon. Ustawiłem go niemalże idealnie. Brak spieków, żar nie schodzi nisko, mam ładny kopczyk. Na 200 m2 spala mi dziennie niecały worek 25 kg. Ale od niedawna zauważyłem, a raczej usłyszałem ze ruszt obrotowy jak się obraca na tym całym palenisku, to piszczy !!!. Na czas podawania 15 sekund – piszczenie w wyniku tarcia metalu ( ruchomy ruszt ) o nity osadzone na żeliwnym palenisku trwa około 4 sekund. Pisk nie jest głośny, ale z kotłowni w sypialni w nocy go słyszę. W serwisie powiedzieli, że to nie wpływa na funkcjonowanie podajnika i całego procesu spalania. Że może nity się wyrobiły, że czasami trudno stwierdzić co trzeba wymienić czy ruchomy ruszt czy to żeliwne palenisko na którym osadzone są cztery nity. W sumie zamówiłem nowy ruszt i palenisko – koszt około 100 zł. Ale bez przesady jak po 3 miesiącach pracy pieca będę z powodu piszczenia wymieniał te części. Czy ktoś miał taki problem, czy coś da się z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts