wasia 28.12.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam.Szukałem ale to co znalazłem niewiele mi wyjaśniło - może ktoś podeśle jakiś link. Chodzi o to, że lada dzień zamontuję na stałe wkład kominowy (bez opcji doprowadzenia powietrza z zewnątrz bezpośrednio do komory spalania) i tu moje pytanie - gdzie zrobić wylot powietrza z zewnątrz. Tuż pod paleniskiem? Obok kominka? Byle gdzie w okolicy kominka? Kominek będzie stał jakieś 0.5m od ściany zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 28.12.2011 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Dzwoniłem do producenta i mój model nie ma doprowadzenia bezpośrednio do komory spalania. Kominek to alba firmy nordflam. Z tego co widzę z instrukcji wlot powietrza jest tylko z przodu (przed szufladą na popiół). Czy w takiej sytuacji powinienem nawiercić wkład pod spodem? A może dać nawiewnik na ścianie w okolicy przedniej szyby? A może odpuścić sobie ten nawiew - znajomy mówił, że znajomy kominiarz powiedział mu że takie nawiewy przydają się w niewielkich pomieszczeniach. U mnie kubatura pomieszczenia z kominkiem jest spora (salon 35m i drugi identyczny salon nad nim połączone schodami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 28.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Jak nie ma fabrycznego doprowadzenia powietrza z zewnątrz to pozostaje tylko tzw "łatanie trupa" najlepiej dać sobie z tym spokój i pogodzić się z rozszczelnieniem okien w trakcie palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 28.12.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 A jakiej mocy jest ten wkład kominkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.12.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 http://www.kominki-batura.pl/publikacje2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 28.12.2011 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Wkład ma 14 kW.Po lekturze spod linku chyba podjąłem decyzję - wolę już chyba wychłodzić okolice kominka niż cały salon (rozszczelniając okna). Nie będę dawał rury tak szerokiej jak w przepisach (tam jest chyba fi 160mm), dam 100mm. Mam już kratkę nawiewną z siatką przeciw robactwu i z żaluzjową przepustnicą (niestety regulowaną z zewnątrz). Na drugim końcu rury (gdzieś koło kominka) dam nawiewnik regulowany przez dokręcanie (mam metalowy bo plastikowy mógłby się stopić). Rura będzie krótka ale postaram się ją poprowadzić koło wkładu (rura metalowa), żeby powietrze wlatywało już nieco ogrzane. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.12.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Nie ma to jak sprawdzić samemu. Jasne, kombinuj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts