Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kominka

wasia

Recommended Posts

Witam.

Szukałem ale to co znalazłem niewiele mi wyjaśniło - może ktoś podeśle jakiś link. Chodzi o to, że lada dzień zamontuję na stałe wkład kominowy (bez opcji doprowadzenia powietrza z zewnątrz bezpośrednio do komory spalania) i tu moje pytanie - gdzie zrobić wylot powietrza z zewnątrz. Tuż pod paleniskiem? Obok kominka? Byle gdzie w okolicy kominka? Kominek będzie stał jakieś 0.5m od ściany zewnętrznej.

Dzwoniłem do producenta i mój model nie ma doprowadzenia bezpośrednio do komory spalania. Kominek to alba firmy nordflam. Z tego co widzę z instrukcji wlot powietrza jest tylko z przodu (przed szufladą na popiół). Czy w takiej sytuacji powinienem nawiercić wkład pod spodem? A może dać nawiewnik na ścianie w okolicy przedniej szyby? A może odpuścić sobie ten nawiew - znajomy mówił, że znajomy kominiarz powiedział mu że takie nawiewy przydają się w niewielkich pomieszczeniach. U mnie kubatura pomieszczenia z kominkiem jest spora (salon 35m i drugi identyczny salon nad nim połączone schodami).

Wkład ma 14 kW.

Po lekturze spod linku chyba podjąłem decyzję - wolę już chyba wychłodzić okolice kominka niż cały salon (rozszczelniając okna). Nie będę dawał rury tak szerokiej jak w przepisach (tam jest chyba fi 160mm), dam 100mm. Mam już kratkę nawiewną z siatką przeciw robactwu i z żaluzjową przepustnicą (niestety regulowaną z zewnątrz). Na drugim końcu rury (gdzieś koło kominka) dam nawiewnik regulowany przez dokręcanie (mam metalowy bo plastikowy mógłby się stopić). Rura będzie krótka ale postaram się ją poprowadzić koło wkładu (rura metalowa), żeby powietrze wlatywało już nieco ogrzane. Co o tym myślicie?