Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tirotherm - słyszał ktoś?

alopus

Recommended Posts

Witam

Ponieważ bedę ocieplał dom na wiosnę, byłem, tak mi się wydawało, z tematem co nieco obyty. Zdecydowałem się na styropian, podpisałem umowę z wykonawcą, wpłaciłem zadatek... No i przyjechali znajomi z Ukrainy. Rzekli - jaki styropian, on - tu minusy - wiadomo - tylko Tirotherm! Ocieplaliśmy dom rok temu i jesteśmy bardzo zadowoleni. 1 cm tego czegoś (nakłada się jak tynk, max 4cm grubości, są to malutkie kuleczki styropianu zatopione w emulsji? cementowo-wapiennej) izoluje mniej więcej tak, jak jedna cegła - ile to styropianu? Znajomi ocieplali warstwą 2 cm, cenowo podobno wyszło troszkę drożej od styropianu (nie dopytałem jakiej grubości i jakiego, myslę, że o tej samej "izolacyjności", jeśli można tak powiedzieć). Ma tą zaletę że oddycha, się nie pali, nie jest toksyczny w żadnym stopniu, łatwiej i szybciej się toto nakłada. I stąd pytania następujące - kto o tym słyszał? Może ktoś coś o tym napisać więcej? W polskim ynternecie nic. Znalazłem firmę z Niemiec, która sprzedaje tylko tam, no i we Włoszech. Czy jest jakiś polski dystrybutor? Nie wiem czy mogę podać linka do strony z info o produkcie, przetłumaczonej pięknie na polski przez googla - ktoś mnie posądzi o reklamę (chyba antyreklamę)? Podaję: http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=de&u=http://www.goidinger.com/tirotherm.php&ei=Qf76To25LYHb8gOqt5mGAg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=3&ved=0CDcQ7gEwAg&prev=/search%3Fq%3Dtirotherm%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26nfpr%3D1%26biw%3D1600%26bih%3D835%26prmd%3Dimvns

Hm, to naprawdę taka niedostępna w kraju technologia? Czy to, że na Ukrainie popularna zniechęca ;) ? Technologia nowa (czy na pewno?), ale jeśli stosunek ceny do jakości wypada dobrze i są na to dowody (na razie 1), to ja chętnie zostanę pionierem.

izoluje mniej więcej tak, jak jedna cegła - ile to styropianu? Znajomi ocieplali warstwą 2 cm,

Cegła 24cm ma współczynnik przenikania ok. 1[W/m2*K]. Aby w ogóle spełnić więc polską normę musisz dać tego tynku 3,5cm. Albo inaczej 1cm ciepłego tynku odpowiada 2,5cm styropianu. Zważywszy, że standard dziś to 15-20cm ocieplenia styropianem, potrzebujesz 6-8cm tynku by mieć ciepły dom.