Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zawory zastosować do układu centralnego ogrzewania i instalacji wodnej?

supchem

Recommended Posts

Witam!

W moim układzie centralnego ogrzewania i instalacji wodnej zastosowałem zawory kulowe ferro, valvex i diamond. Jednak po ok. roku albo zakamieniały albo rozszczelniły się pod rączką. By to naprawić muszę wszystko rozkręcić. Planuję wymienić je na zawory zasuwowe - tak mi doradzono, ponieważ łatwiej jest je naprawić (wystarczy wymienić uszczelkę lub dławik), poza tym mam dość kulowych. Bardzo proszę abyście doradzili zawory zasuwowe jakiego producenta są dobre oraz czy są rzeczywiście lepsze od kulowych i łatwiejsze w naprawie (niepełny przepływ, długie kręcenie rączką i to że są nieestetyczne to dla mnie nie problem). Bardzo proszę także abyście się wypowiedzieli na temat zaworów valvexa, ferro, diamonda. Te ostatnie zamontowałem niedawno i nie wiem czy wymienić czy zostawić. Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

No widzisz, trzeba było poszukać na forum i zobaczyłbyś jakim dziadostwem jest diamond (szczęście że tylko się roszczelniły a nie rozpadły jak w moim przypadku). Ferro to też chińczyk choć ciut lepszy od diamonda. Valvex też robi cześć w chinach ale nieco lepszej jakości. Oficjalnie podają że robią je pod Raszynem, ale tam to chyba tylko rączki dokręcają;)) Na forum były też pokazane zawory valvexa puszczające na dławicy.

Jeśli chodzi o zawory kulowe to poszukaj ITAP - prawdziwe włoskie zawory, a nie jakieś gówno z marketu czy allegro. Ewentualnie jeszcze Arco - te z wyższej lini, bo mają chyba 3?.

Pzdr