stworek.potworek 28.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam, Mam kominek wkład Foyers żeliwny, jeden z pierwszych, czy jest mozliwosc dodac do niego "płaszcz wodny", chodzi mi o obłożenie go rurkami miedzianymi tak zeby powstał na wkładzie wymiennik. Ewentualnie przymocowanie wymiennika płytowego, chłodnicy od samochodu , panela z kaloryfera płaskiego ? Czy takie rozwiazanie będzie duzo mniej wydajne niz zakup gotowego wkladu kominka z plaszczem ? Szkoda mi mojego wkladu, bo juz ponioslem koszt wkladu, a z tego co patrzylem to czesc kominków z "płaszczem wodnym" ma przykrecone od tyłu rurki miedziane, i ewentualnie na kominie odprowadzajacym, Co o tym myslicie ? Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Nie da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Pomysł ciekawy, można spróbować - wymiennik jak każdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.12.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Pomysł ciekawy, można spróbować - wymiennik jak każdy inny. jakiś przepisik ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Witam. Nie da się. Da się. Tylko może wyglądać i działać jak nick założyciela wątku. O ile to pierwsze jest mało ważne bo i tak nie będzie tego widać, to już drugie może być kluczowym w kalkulacji czy opłaca się to robić. Jest bardzo fajny wątek na FM z kozą przerabianą przez forumowego zapaleńca - znajdź i poczytaj Stworku.potworku, to będziesz miał nad czym myśleć ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stworek.potworek 29.12.2011 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Forest-Natura - tez brzmi drętwo. Pytałem o konkrety a nie liczyłem na złośliwości personalne. http://www.google.com/imgres?imgurl=http://cdn2.muratordom.smcloud.net/t/photos/thumbnails/96/2e/38/962e386150cbb9f7_620x0_rozmiar-niestandardowy.jpg&imgrefurl=http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/kominek-z-plaszczem-wodnym-poradnik-instalatora,35_892.html&h=280&w=620&sz=42&tbnid=q8ikbCtOd_xSFM:&tbnh=53&tbnw=118&prev=/search%3Fq%3Dkominek%2Bz%2Bp%25C5%2582aszczem%2Bwodnym%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=kominek+z+p%C5%82aszczem+wodnym&docid=_wy_c2MzeRNbXM&sa=X&ei=CUL8TqWIIcOxhAeF7aGkAQ&ved=0CJIBEPUBMAU&dur=955 Popatrz na ten link.ale pewnie nie bedziesz mial żadnej wiedzy jak to działa ani jaka sprawność tego będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) jakiś przepisik ...? Grzejnik panelowy zainstalować w pionie przy rurze, do dolnego złącza dać powrót, od górnego wyprowadzić zasilanie. Wydajność takiego wymiennika zależy od jego powierzchni i różnicy temperatur. Będzie działać, nie będzie widać, sprawność nie musi być niższa od wężownicy przy rurze, zwłaszcza że można zainstalować więcej paneli, również podwójnych. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.12.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 To może żeby nie bić tradycyjnie piany : takie rozwiazanie będzie duzo mniej wydajne niz zakup gotowego wkladu kominka z plaszczem . Bardzo dużo mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Bardzo dużo mniej... To można stwierdzić dopiero po porównaniu danych tj przepływu czynnika grzewczego i jego temperatur we/wy, bez tego to rzeczywiście "bicie piany", wcześniej nie głosiłbym takich wniosków. Dodam, że w swoim pw zauważyłem spadek sprawności przy paleniu od góry, rzadko woda przekracza 60*, ale coś za coś - to o wiele lepszy sposób palenia w kominku, możliwe że dodatkowy wymiennik przy rurze dodałby trochę temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.12.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 (edytowane) Witam.Stworku - sorki ale przeczytałem to jeszcze z kilka razy i nie za bardzo wiem gdzie w moim poście są jakiekolwiek złośliwości personalne ... Zamiast mnie obrażać to przeczytaj jeszcze raz mój post - ale ze zrozumieniem a nie po łebkach i potem zrób to co w nim jest napisane.Podałem Ci konkret na tacy a Ty jesteś na tyle leniwy że nawet nie chciało Ci się poszukać i poczytać.Nie chcesz pomocy - Twoja sprawa ... i wklej jakoś inaczej link bo do tego też wiedza jest przydatna jak widać. A z chęcią zajrzę żeby się pouczyć.Pozdrawiam. Edytowane 29 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.12.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 To można stwierdzić dopiero po porównaniu danych tj przepływu czynnika grzewczego i jego temperatur we/wy, bez tego to rzeczywiście "bicie piany", wcześniej nie głosiłbym takich wniosków. Dodam, że w swoim pw zauważyłem spadek sprawności przy paleniu od góry, rzadko woda przekracza 60*, ale coś za coś - to o wiele lepszy sposób palenia w kominku, możliwe że dodatkowy wymiennik przy rurze dodałby trochę temperatury. Takie dane to być może dla Ciebie tajemnica. W nawiązaniu do postu założycielskiego potwierdzam informację o biciu piany... Zmiana tematu też na niewiele się zda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Takie dane to być może dla Ciebie tajemnica. To może uchyl rąbka tej tajemnicy skoro ją znasz, ja takich danych nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Przepraszam, że napisałem tak lakonicznie na początku. Powinienem był napisać:"nie da się tego zrobić tak, żeby sensownie działało". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 29.12.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Tego typu zabiegi są dla zapaleńców. Zapaleńców którzy czytają tu i tam.Znajdują jakąś koncepcje, następnie je modyfikują do swojej konkretnej sytuacji.Nie zniechęcają się nieudanymi próbami, zmieniają działają.Oczywiście zapaleńcy takowi mają zaplecze wiedzowe i jakieś zdolności typu "złota rączka" Osoby szukające konkretnych rozwiązań, podanych na tacy, nie polecam wykonawstwa takowych ustrojstw samodzielnie. Tak jak napisał mój szanowny, TAJEMNICZY, mocna zakonspirowany, znajomy z internetu ENIU lepszym wyjściem, wydajniejszym sposobem będzie zastosowanie wkładu z PW.POZDRAWIAM SERDECZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.12.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 To może uchyl rąbka tej tajemnicy skoro ją znasz, ja takich danych nie mam. To nie jest żadna tajemna wiedza. Po prostu stary już jestem, co ma jednak zaletę . Widziałem w działaniu mnóstwo rożnych "cudeniek" montowanych na / obok wylotu spalin z wkładu kominkowego i żaden nie spełniłby oczekiwań założyciela wątku (porównywalność z wkładem PW). Bez wdawania się w żmudne i upierdliwe wyliczanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.12.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 TAJEMNICZY, mocna zakonspirowany, znajomy z internetu ENIU Jest tak mocno zakonspirowany że sam siebie jeszcze nie widział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.12.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Bez wdawania się w żmudne i upierdliwe wyliczanki... Tu masz rację, bo jeśli do górnej kratki z nadbudowy kominka można przyłożyć rękę i przytrzymać bez jej poparzenia to najprawdopodobniej w/w wymiennik niewiele z takiego kominka ciepła uzyska. Myślę, że w moim przypadku pw kominka jest mniej sprawne przez tą zimę - małe zapotrzebowanie domu nie wymaga palenia z nominalną mocą wkładu (mój ma 10kW), zatem spalając 10kg/dobę drewna przy sprawności 70% dostarczam do układu zaledwie 30kWh energii na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.12.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tu masz rację, bo jeśli do górnej kratki z nadbudowy kominka można przyłożyć rękę i przytrzymać bez jej poparzenia to najprawdopodobniej w/w wymiennik niewiele z takiego kominka ciepła uzyska. Myślę, że w moim przypadku pw kominka jest mniej sprawne przez tą zimę - małe zapotrzebowanie domu nie wymaga palenia z nominalną mocą wkładu (mój ma 10kW), zatem spalając 10kg/dobę drewna przy sprawności 70% dostarczam do układu zaledwie 30kWh energii na dobę. Myślę,że radość z efektów palenia od góry, jest wystarczającym argumentem, by cierpieć z innych powodów, nawet gdyby były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts