kamilolo 28.12.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Witam. Zakupiłem kominek zewnętrzny taki który stawiamy podpinamy komin i ogień Kominek bardzo ładny z szybką. Do pieca zakupiłem rury profesjonalne o dużej grubości ścianek. Jedna rura jest poprowadzona pionowo druga pod kątem 45* i wchodzi w ścianę czyli komin. W kominie jest zamontowany płaszcz metalowy ponieważ kiedyś służyło to do wentylacji. Ja używam tego jako komin. Problem tkwi w tym że jak napale w kominku i jak drewno zaczyna sie tlić to po godzinie z rur wewnątrz pomieszczenia zaczyna na łączeniach wylatywać czarna śmierdząca mazia. Co ciekawe jak otwieram w rurach na kolankach okienka techniczne i zaglądam w rękaw to tam jest sucho i tylko widać SUCHĄ sadze. Dlaczego w pomieszczeniu w rurach gromadzi sie taki nalot?? Jak pali sie ostro ogniem to takiego problemu nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.12.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Kominek zewnętrzny we wnętrzu ? W sumie nieważne... Załóż odwrotnie rury tak, żeby ciekło do ich wnętrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.12.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Ta mazia potem fajnie się pali. Zrób tak, jak radzi eniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 29.12.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 i zacznij palic suchym drewnem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.12.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Kondensacja .. mokry opał... zbyt niska temperatura idąca do komina ... a może kot siedzi na kominie i sika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 29.12.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 czyli klasyka gatunku + jeszcze kiepsko wymurowany komin z cegły + jeszcze końcówka z klinkieru i mamy " co to za czarne plamy na ścianie " w kominkach się pali a nie wędzi w dużym skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 29.12.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Powtórka z rozrywki : nie drzewo , nie drewno ,tylko DRZEWNO do tego zimny komin .. i 100 000 problemów i pytań . WODA się NIE PALI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilolo 29.12.2011 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 wywnioskowałem ze musze dawac bardziej w palnik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 29.12.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 wywnioskowałem ze musze dawac bardziej w palnik:) Musisz nauczyć się palić w kominku, tu nie wolno wędzić drewna. Dławienie na max dopływu powietrza oraz przymykanie szybra nie jest dobre dla kominka i komina a dla domu i domowników może to być bardzo niebezpieczne. Zauważyłem też, że trochę pokombinowałeś z tym kominem. Przyłącze do komina odwrotnie zamontowane oraz ten rękaw w kominie??? Trochę to ryzykowne, spaliny z kominka mają czasami więcej jak 500 stopni. Radziłbym nie igrać z ogniem. Ściągnij dobrego fachmana od kominów, co by to wszystko obejrzał. eniu, dobrze radzi, rury od kominka do komina powinny być montowane kielichem do góry. W kominie również tak samo powinny być połączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 30.12.2011 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Musisz nauczyć się palić w kominku eniu, dobrze radzi, rury od kominka do komina powinny być montowane kielichem do góry. W kominie również tak samo powinny być połączone. Jeśli z rur ma być odprowadzenie wody do kanalizacji to tak :)ale to nie sposób łączenia rur jest tu najważniejszy Przy paleniu w każdym kominku ważne jest aby temperatura spalin na końcu komina była wyższa od kondensacji . Paląc DRZEWNO trudno uzyskać właściwe temperatury spalania a ilość pary/ wody w spalinach jest taka duża że po rurach leci "lepka maź" Edytowane 30 Grudnia 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 30.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Jeśli z rur ma być odprowadzenie wody do kanalizacji to tak :)ale to nie sposób łączenia rur jest tu najważniejszy Montując w kominie wkład, rury łączymy kielichem do góry. To jest bardzo ważne, chodzi o swobodny spływ skroplin na sam dół wkładu, czyli do wyczystki lub odskraplacza. Przy takim montażu, skropliny nie przedostaną się na zewnątrz wkładu. Ponadto skropliny w kominie mogą się pokazać, kiedy nie palimy w piecu czy kominku od dłuższego czasu i komin jest zimny. A to, że nie powinno się palić mokrym drewnem i nie wędzić opału, jest oczywiste:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts