Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Istotne zmiany w projekcie

woojtas80

Recommended Posts

Witam

Mam pozwolenie na budowę domu - jedna kondygnacja. Na dzień dzisiejszy mam wybudowany dom w stanie surowym otwartym lecz wprowadziłem w nim na własna rękę zmiany( KB mówił że nie będzie problemu) tj. użytkowe poddasze- strop dałem lany monolityczny nie drewniany, kat dachu z 35 stopni na 45 stopni, w budynku miał byc garaż - drzwi zamurowane i powstała jadalnia oraz podpiwniczenie (piwnica ma okienka nad ziemią i wystaje metr z ziemi). Mój kierownik budowy wszystko podpisze ale mam duże obawy czy przypadkiem nie dostanę jakiś kar przy ewentualnej kontroli. Co mógłbym w tym momencie zrobić aby wszystko było legalnie i z jakimi kosztami miałoby sie to wiązać. Proszę o konkretne odpowiedzi. Dziękuje serdecznie. Czy na tym etapie mogę zmienić kierownika? i Czy mógłbym wymienić projekt na nowy z wprowadzonymi zmianami? Sam nie wiem zgłosić że niby nic nie wybudowałem nic złożyć nowy projekt i czekać na nowe pozwolenie? głupieje pomóżcie boje się 50000 zł kary z a samowolę

Projekt zamienny.Chyba Ci się nieco pozmieniało - włącznie z kubaturą, więc raczej nie są to kosmetyczne zmiany.

Tu o zmianach istotnych : http://blog-budowlany.blogspot.com/2011/01/zmiany-w-projekcie-budowlanym-po.html

Mam nadzieję,że PZP czy WZ pozwala np. na zmianę nachylenia dachu..

Projekt zamienny.Chyba Ci się nieco pozmieniało - włącznie z kubaturą, więc raczej nie są to kosmetyczne zmiany.

Tu o zmianach istotnych : http://blog-budowlany.blogspot.com/2011/01/zmiany-w-projekcie-budowlanym-po.html

Mam nadzieję,że PZP czy WZ pozwala np. na zmianę nachylenia dachu..

No troszkę, pierdoła ze mnie ze słuchałem KB teraz mam problem i muszę znaleźć jakieś wyjście. Z dachem to chyba nie problem bo można zmieniać w przedziale od 30 do 50 stopni ale ten garaż i piwnica :( tylko czy nie jest za późno na projekt zamienny i czy nie karzą i rozbierać tego co zrobiłem

Edytowane przez woojtas80

Nooo nieźle masz namieszane. Nie dość, że piwnica to i poddasze. Masz dwa wyjścia :

- robić projekt zamienny (o ile WZ/PZP pozwala na to co zrobiłeś)

- pomodlić się.

Czy nie karzą rozbierać ? Jeśli jest niezgodne z WZ/PZP to karzą. A tedy za dupę Kierbuda niestety - w końcu wiedział co robi i się pod tym podpisuje. Poddasza nie zauważył ?

O tym czy zmiana jest istotna, czy też nie istotna decyduje (kwalifikuje) projektant – tylko i wyłącznie.

Dlatego należy udać się do projektanta, aby ten zakwalifikował zmiany i wykonał poprawki na projekcie, lub wykonał projekt zastępczy.

O tym czy zmiana jest istotna, czy też nie istotna decyduje (kwalifikuje) projektant – tylko i wyłącznie.

Dlatego należy udać się do projektanta, aby ten zakwalifikował zmiany i wykonał poprawki na projekcie, lub wykonał projekt zastępczy.

Ok. projekt domu to "dom na 102 wariant III" muratora. Czy mam teraz występować do muratora o zgodę na zmiany czy ma to zrobić arch. , który dokonała adaptacji? czy może arch sam nanosi te zmiany? być może najtaniej będzie kupić kolejny projekt od muratora w wersji II (z użytkowym poddaszem) i zaznaczyć że chciałbym dokonać zmian podpiwniczając budynek i usuwając garaż na rzecz jadalni ? tak to jest jak człowiek za wczas nie pomyśli....

Fakt niezbyt precyzyjnie napisałem – chodzi o projektanta (architekta), który dokonał adaptacji projektu.

Zgoda na zmiany jest w zakupionym projekcie, pytanie tylko czy na takie?

A tak na marginesie – zmień kierownika budowy, bo ten to wyjątkowy nieudacznik, rzekłbym palant – wybudował Ci samowolę budowlaną. Budował niezgodnie z projektem i ponosi za to odpowiedzialność – Ty nie musisz znać przepisów, a on i owszem, wszak za to bierze pieniądze.

Fakt niezbyt precyzyjnie napisałem – chodzi o projektanta (architekta), który dokonał adaptacji projektu.

Zgoda na zmiany jest w zakupionym projekcie, pytanie tylko czy na takie?

A tak na marginesie – zmień kierownika budowy, bo ten to wyjątkowy nieudacznik, rzekłbym palant – wybudował Ci samowolę budowlaną. Budował niezgodnie z projektem i ponosi za to odpowiedzialność – Ty nie musisz znać przepisów, a on i owszem, wszak za to bierze pieniądze.

Hmmm. I tu kolejny problem. Mój architekt co dokonał adaptacji projektu to ta sama osoba co kier bud. Tylko w tym momencie za mocno się nie przejmuje moim problemem bo jest ciężko chory i życzę mu wszystkiego naj ale nie wiadomo czy z tego wyjdzie. I teraz pytanie: kier buda można zmienić ale co z projektantem? podobno sa z tym problemy bo projekt zamienny może wykonać osoba , która dokonała adaptacji pierwotnego. Poradźcie po kolei jak to zrobić. Proszę o opinię.

A prawo budowlane na to tak.

Art. 44. 1. Inwestor jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić właściwy organ o zmianie:

1) kierownika budowy lub robót,

2) inspektora nadzoru inwestorskiego,

3) projektanta sprawującego nadzór autorski,

podając, od kiedy nastąpiła zmiana.

2. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia osób, wymienionych w ust. 1, o przejęciu obowiązków.