Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

planuję postawienie domu o powierzchni użytkowej do 40m2

(mała jednoosobowa nieruchomość)

miałbym takie pytanko:

ile może kosztować budowa takiego domu (około),

wiadomo że muszę przygotować osobny projekt ale może być taka sytuacja

że zabraknie funduszy na jego budowę i w ten sposób niepotrzebnie wydam pieniądze na

przygotowanie kosztorysu,

może rozwinę pytanie:

ile mogą kosztować jego elementy składowe,

przyłącza, fundamenty, dach (najtańszy płaski mi wystarczy)

chodzi mi o orientacyjną cenę domu "pod klucz" czyli już ze wszystkimi wykończeniami

dom składałby się z 4 pomieszczeń, trzy mniejsze jedno nieco większe,

żadna piwnica nie wchodzi w plany,

chciałbym żeby dom został postawiony "na cegle"

mieszkam w województwie łódzkim

(podaję lokalizację ponieważ ceny materiałów budowlanych są różne w zależności od regionu)

mieszkam w mieście więc cena podłączenia mediów powinna być znośna choć też właśnie się nie orientuję

jak wielkie będą to sumy,

posiadam również własną działkę

i na koniec:

ile musiałbym odłożyć pieniędzy dla wykonawców (także w granicach)

czy jest szansa na to że taki dom udałoby się postawić w 2 m-ce ?

(w okresie letnim oczywiście po przyłączeniu mediów)

dzięki za góry za odpowiedzi (jeśli się pojawią :) )

pozdrawiam wszystkich

Paweł

PS: chciałbym się zmieścić ze wszystkim w kwocie 100 tyś ale nie wiem czy jest to na chwilę obecną możliwe :D

Edytowane przez misionv
https://forum.murator.pl/topic/163976-nowy-dom-pro%C5%9Bba-o-podanie-orientacyjnej-wyceny/

Misionv. Nie wiem jakim cudem chcesz wykroić z 40 m.p.u 4 pomieszczenia ( i do tego "jedno większe"). Mieszkanie 40 mkw to max 2 pokoje z kuchnią, tak,żeby się dało obrócić. Poczytaj forum - cena za mkw SSO to ok. 900 pln ( w łódzkiem może 800), wykończonego - jeśli będziesz oszczędzał na materiałach - 2.000 pln. Jeśli sam będziesz dużo robił - może 70% tego. O ile będziesz robił.

Do tego dorzuć media - ich cena zależy od odległości. Poczytaj o przerwach technologicznych - one dotyczą i małych domków i dużych. Pomyśl o kotłowni, składziku na narzędzia ogrodowe. To też powierzchnia. Jeszcze projekt i uzgodnienia, PnB, ogrodzenie, zagospodarowanie ogrodu.

https://forum.murator.pl/topic/163976-nowy-dom-pro%C5%9Bba-o-podanie-orientacyjnej-wyceny/#findComment-5051179

Masakra jakaś dom 40m2, już myślałem że nic mnie nie zaskoczy na tym forum ale się myliłem.

Kup sobie budkę Campingową , będziesz miał większą powierzchnię i dużo taniej. Do tego do rodziny i znajomych z własnym domem będziesz mógł się udać.

Nie wiem po co ludzie budują domy do ok. 100m2 - lepiej chyba kupić mieszkanie w podobnej cenie i budowę sobie odpuścić jak ktoś nie chce lub go poprostu nie stać (a nie każdego stać co oczywiste), to po co budować szałasik zamiast normalny dom.

https://forum.murator.pl/topic/163976-nowy-dom-pro%C5%9Bba-o-podanie-orientacyjnej-wyceny/#findComment-5062572

• 3 weeks później...
Masakra jakaś dom 40m2, już myślałem że nic mnie nie zaskoczy na tym forum ale się myliłem.

Kup sobie budkę Campingową , będziesz miał większą powierzchnię i dużo taniej. Do tego do rodziny i znajomych z własnym domem będziesz mógł się udać.

Nie wiem po co ludzie budują domy do ok. 100m2 - lepiej chyba kupić mieszkanie w podobnej cenie i budowę sobie odpuścić jak ktoś nie chce lub go poprostu nie stać (a nie każdego stać co oczywiste), to po co budować szałasik zamiast normalny dom.

dla mnie masakrą i wyrzucaniem kasy w błoto jest budowanie domów powyzej 200m2 .

Pokaz mi budke camp. o pow. 40m2 ...:)

Budowa takiej pipidówy bedzie tansza niz najtansza rudera w miescie.I masz swoje własne ,nowe....

Autor zaleznie od projektu powinien spokojnie sie zmiescic w 40-60 tys-oczywiscie budując własnymi rękami.

pozdrawiam

p.s.

misionv-popros o przeniesienie tego tematu do innego działu,,o budowaniu,, -to będzie hit:)

Edytowane przez Kasia242
https://forum.murator.pl/topic/163976-nowy-dom-pro%C5%9Bba-o-podanie-orientacyjnej-wyceny/#findComment-5105253