misionv 28.12.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) witam, planuję postawienie domu o powierzchni użytkowej do 40m2 (mała jednoosobowa nieruchomość) miałbym takie pytanko: ile może kosztować budowa takiego domu (około), wiadomo że muszę przygotować osobny projekt ale może być taka sytuacja że zabraknie funduszy na jego budowę i w ten sposób niepotrzebnie wydam pieniądze na przygotowanie kosztorysu, może rozwinę pytanie: ile mogą kosztować jego elementy składowe, przyłącza, fundamenty, dach (najtańszy płaski mi wystarczy) chodzi mi o orientacyjną cenę domu "pod klucz" czyli już ze wszystkimi wykończeniami dom składałby się z 4 pomieszczeń, trzy mniejsze jedno nieco większe, żadna piwnica nie wchodzi w plany, chciałbym żeby dom został postawiony "na cegle" mieszkam w województwie łódzkim (podaję lokalizację ponieważ ceny materiałów budowlanych są różne w zależności od regionu) mieszkam w mieście więc cena podłączenia mediów powinna być znośna choć też właśnie się nie orientuję jak wielkie będą to sumy, posiadam również własną działkę i na koniec: ile musiałbym odłożyć pieniędzy dla wykonawców (także w granicach) czy jest szansa na to że taki dom udałoby się postawić w 2 m-ce ? (w okresie letnim oczywiście po przyłączeniu mediów) dzięki za góry za odpowiedzi (jeśli się pojawią ) pozdrawiam wszystkich Paweł PS: chciałbym się zmieścić ze wszystkim w kwocie 100 tyś ale nie wiem czy jest to na chwilę obecną możliwe Edytowane 28 Grudnia 2011 przez misionv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.12.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Misionv. Nie wiem jakim cudem chcesz wykroić z 40 m.p.u 4 pomieszczenia ( i do tego "jedno większe"). Mieszkanie 40 mkw to max 2 pokoje z kuchnią, tak,żeby się dało obrócić. Poczytaj forum - cena za mkw SSO to ok. 900 pln ( w łódzkiem może 800), wykończonego - jeśli będziesz oszczędzał na materiałach - 2.000 pln. Jeśli sam będziesz dużo robił - może 70% tego. O ile będziesz robił. Do tego dorzuć media - ich cena zależy od odległości. Poczytaj o przerwach technologicznych - one dotyczą i małych domków i dużych. Pomyśl o kotłowni, składziku na narzędzia ogrodowe. To też powierzchnia. Jeszcze projekt i uzgodnienia, PnB, ogrodzenie, zagospodarowanie ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 04.01.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Masakra jakaś dom 40m2, już myślałem że nic mnie nie zaskoczy na tym forum ale się myliłem.Kup sobie budkę Campingową , będziesz miał większą powierzchnię i dużo taniej. Do tego do rodziny i znajomych z własnym domem będziesz mógł się udać.Nie wiem po co ludzie budują domy do ok. 100m2 - lepiej chyba kupić mieszkanie w podobnej cenie i budowę sobie odpuścić jak ktoś nie chce lub go poprostu nie stać (a nie każdego stać co oczywiste), to po co budować szałasik zamiast normalny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 22.01.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Masakra jakaś dom 40m2, już myślałem że nic mnie nie zaskoczy na tym forum ale się myliłem. Kup sobie budkę Campingową , będziesz miał większą powierzchnię i dużo taniej. Do tego do rodziny i znajomych z własnym domem będziesz mógł się udać. Nie wiem po co ludzie budują domy do ok. 100m2 - lepiej chyba kupić mieszkanie w podobnej cenie i budowę sobie odpuścić jak ktoś nie chce lub go poprostu nie stać (a nie każdego stać co oczywiste), to po co budować szałasik zamiast normalny dom. dla mnie masakrą i wyrzucaniem kasy w błoto jest budowanie domów powyzej 200m2 . Pokaz mi budke camp. o pow. 40m2 ... Budowa takiej pipidówy bedzie tansza niz najtansza rudera w miescie.I masz swoje własne ,nowe.... Autor zaleznie od projektu powinien spokojnie sie zmiescic w 40-60 tys-oczywiscie budując własnymi rękami. pozdrawiam p.s. misionv-popros o przeniesienie tego tematu do innego działu,,o budowaniu,, -to będzie hit:) Edytowane 22 Stycznia 2012 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts