Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z pomiarem różnicówki

Recommended Posts

Witam,

Chciałem sobie pomierzyć prąd i czas zadziałania wyłącznika.

Mam ich 3.

1. Siła w kotłowni+siła do indukcji (3F)

2. Parter (1F)

3. Piętro (1F)

Miernik pożyczyłem, a zwie się MRP-200.

Wyniki:

1. Czas 29ms, prąd 19,6mA

2. Pokazuje "Err" i natychmiast wybija wyłącznik (ale na 10 prób, dwa razy udało się zmierzyć prąd, najbliżej rozdzielni wyszedł 12,6mA, najdalej 16,7mA)

3. Czas 8ms, prąd 21mA

I właśnie o ten Err chodzi.

Z instrukcji wynika, że różnicówka zadziałała poniżej 40% "IdeltaN". To by się zgadzało, bo 12,6mA to ledwo powyżej 40% (12mA).

Z opisu wynika, że mogą mieć na to wpływ urządzenia podpięte do instalacji.

Fakt - mieszkam już, i na tym obwodzie jest sporo rzeczy. Poodłączałem je (oprócz kabiny prysznicowej, lodówki, piekarnika i kuchenki mikr).

Efekt ten sam.

Czy może być coś z różnicówką? Działać działa. Ale po tych próbach nie zawsze da się ją włączyć od razu, dzisiaj włączyłem ją za 5 czy 6tym razem dopiero.

A 3F różnicówka padła mi po tygodniu (wszystko Legranda).

Podpowiecie coś?

Jak widać na załączonym obrazku samo posiadanie miernika to mniejsza połowa sukcesu, większa połowa to prawidłowa interpretacja wyświetlanych wyników.

Jak sądzisz, dlaczego różnicówka jest uzupełniającym środkiem ochrony p/poraż....

Poczytaj o statystkach uszkodzeń wyłączników różnicowo-prądowych.

Aha, marka LEGRAND to nie jest jakiś mercedes wśród aparatury zabezpieczającej :)

Wracając do pytania:

- Źle podłączony/ustawiony miernik dla tego pomiaru.

- Duży upływ w instalacji - sprawdź rezystancję izolacji

- Nadczułość wyłącznika - aparat do wymiany

Odłącz wszystkie odbiorniki, np. w rozdzielnicy. Powtórz pomiary.

Podmień wyłącznik i powtórz pomiary.

Zwróć uwagę jakim kształtem napięcia/prądu testujesz, a na jaki kształt wyłącznik jest przygotowany.

Wracając do pytania:

- Duży upływ w instalacji - sprawdź rezystancję izolacji

- Nadczułość wyłącznika - aparat do wymiany

Odłącz wszystkie odbiorniki, np. w rozdzielnicy. Powtórz pomiary.

Podmień wyłącznik i powtórz pomiary.

Te same rzeczy usłyszałem właśnie od elektryka.

Podejrzewa jednak różnicówkę (podczas montażu okien początkiem roku, szpece mieli jakiś felerny przedłużacz i kilkanaście razy wybijali mi tę różnicówkę, mówiąc że gdzieś mam coś nie tak). Dopiero SAM musiałem im wskazać gdzie jest problem, że to nie u mnie.

Może wówczas została uszkodzona. Na pewno nie wyłączali "esów" za każdym razem przed podniesieniem różnicówki...

(zresztą sam tego nie wiedziałem, dopóki nie zrobił mi elektryk rozdzielni).

Dziękuję za odpowiedzi.

Z drugiej strony - czy szybsze działanie (mniejszym prądem) jest czymś niepożądanym?

Problem tylko jest taki, że przyrząd tego nie może zmierzyć.

Różnicówka podobnie jak S-ka może zostać uszkodzona jeśli dostanie złotego strzała.

Wiem to po sobie, bo tak 2 sztuki różnicówek załatwiłem.

Złoty strzał w moim przypadku to było czyste zwarcie metaliczne na wyjściu rozdzielni budowlanej.

W obu przypadkach różnicówki już nie wybijały wogóle, TEST działał, ale różnicówka nie zadziałała nawet przy żarówce 100W.

W Twoim przypadku jest to o tyle niepożądane, bo ponieważ odłączy zasilanie bez większego powodu.