Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj szociku :). Śledzę Twój wątek od jakiegoś czasu, ponieważ zaczynamy wykanczac Bergamotki (ale cały bliźniak) i jestem ciekawa jaki wymiar ma Wasze łóżko (rozumiem, ze sypialnie macie w pokoju z balkonem w kształcie trapezu?) . Mogłabyś wstawić jakieś zdjęcie ew. podpowiedziec mi na której stronie znajdę juz urządzoną sypialnie? Ja narazie sie zastanawiam, czy skosy w tym pokoju bardzo nie przeszkadzają (w dojściu do łóżka z trzech stron).

Co do biurka, to może weź opcje z podwójnym regułami ,a do tego dostaw pojedynczy?

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szuflada pod drewnistylem mnie przekonuje :)

Jeśli potrzebujesz miejsca do przechowywania, to tak jak Pestka głosuje na drewnostyl. Jeśli niekoniecznie, to Paris jest śliczne i lekkie.

No dobra to robię casting na łóżko, przy założeniu ze biurko bedzie expedit, wersja biala :)

I teraz: expedit z 2 słupkami regału

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/expedit-biurko__0094344_PE232230_S4.JPG

czy z 4 kolumnami:

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/expedit-biurko__0107399_PE257065_S4.JPG

Najlepszy byłby z 3 kolumnami, ale nie znalazłam takiego w ofercie.

A ja poszlabym jeszcze trochę w inna stronę: expedit z biurkiem podwójny plus regalik podwójny, tylko położony, żeby tworzyły L. Tylko trzeba było by sprawdzić, czy to za bardzo nie ogranicza dostępu do łóżka.

Agatorku witam Cię w moim watku.

Sypialnie mamy w pokoju z 2 garderobami - nie wiem czy o to pomieszczenie ci chodzi?

Niestety poza betonową sciana i starym łóżkiem w tym pokoju kompletnie nic nie ma zdjęc sypialni nie znajdziesz wiec jeszcze w tym watku.

co do łózka to kusi mnie to z szufladą, bo uda sie wtedy uniknąc poscieli latającej wiecznie po łóżku. Moze bedzie wiekszy porzadek w pokoju?

65-70 cm przerwy - nie da się tam wygodnie wcisnąć drugiego expedita Zastanawiam sie nad kupnem 4-ki i scięciem jednej części - bedzie to chyba stabilniejsze niż 2+1. Co sadzicie? Da rade to przyciąc czy nie ma sensu kombinowac?

Szociku, tak dokładnie, to jest to pomieszczenie. Ja tą mniejszą garderobę zlikwidowałam (nie ma ściany) powiększając nieco sypialnię,ale i tak martwię się o te skosy. Z kolei większą trochę poszerzyłam kosztem pokoju obok (tego z oknem z łukiem) , który będzie robił za przysypialnianą łazienkę. W ogóle te nasze Begamotki są pozmieniane "trochę"... może kiedyś jak znajdę dłuższą chwilkę, to założę galerię.

Co do przycinania expedita - nie mam pojęcia jak to wyjdzie - musiałabyś co do milimetra przycinać, żeby nie było nierównych kwadratów... ale myślę, że może się udać. Ja mam w mieszkaniu "4" plus biurko i "1" odddzielnie i są bardzo stabilne. Ale to może dlatego, że mam w nich masę książek i segregatorów z papierami, a na regale stoją butelki (pełne, pamiątki z podróży ;) ) . Kiedyś stały kwiatki w doniczkach, ale mam skłonność do przelewania i niestety... musieliśmy kiedyś "odwracać" regał, bo się trochę "popsuł".

Szociku, znasz tę stronkę http://www.ikeahackers.net/category/expedit ?

Może tu znajdziesz podpowiedzi jak wykorzystać sprytnie Expedita :D

WOW :) Zaskoczona jestem:

http://1.bp.blogspot.com/-Jev06AbhrT4/UeO_zpMxPEI/AAAAAAABGb4/BdT33WRIvkI/s640/IMG_0230-768984.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-a_jmc1WlMB0/Ua3jDUcJv6I/AAAAAAABEg4/mYE_Y2t7ufQ/s640/epcuttingtable_04jpg-748330.jpg

wżyciiu nie powiedziałabym, że to expedity :)

Jeśli faktycznie można przyciąć expedita zachowując jego wygląd, to jestem za! w przeciwieństwie do łączenia dwóch - one mają szerszą ramę i połączenie 2 zawsze będzie się rzucało w oczy. Tylko faktycznie trzeba by w necie poszperać jak to zrobić. (na szybko wpisałam w google: "czy można przyciąć expedit" i 3. stronka, która mi się wyświetliła to " Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości" :lol2:

Jeśli chodzi o łóżko to jestem za takim o bardziej romantycznym wyglądzie, żeby do reszty konwencji pasowało :yes:

Trzeba poczytać te wpisy na IKEA HACKERS. Tam są bardzo często nawet zdjęciowe instrukcje jak został zestaw wykonany.

Polecam ikeowskich hackerów nie tylko jeśli chodzi o Expedity :yes:

• 2 weeks później...

czy ja jestem slepa, czy szukac nie umiem...

dlaczego zniknął expedit ze strony ikea???

Juz wiem... bo go wycofali z produkcji :(

Wprowadzili inny podobny, tylko z cieńszymi sciankami :( :( :(

Edytowane przez szocik

Mówisz o Nornas?

Ale Nornas jest z litej sosny, a Expedit to była płyta meblarska tylko, czyli wióry.

czy ja jestem slepa, czy szukac nie umiem...

dlaczego zniknął expedit ze strony ikea???

Juz wiem... bo go wycofali z produkcji :(

Wprowadzili inny podobny, tylko z cieńszymi sciankami :( :( :(

jak to nie ma??

oł fack!!! a ja potrzebuję 2 albo i 3 :bash:

to teraz tylko all nas ratuje - ale to już w Ikea nie będzie można kupić jakiś ostatnich sztuk??????

No to juz tłumacze co i jak.

Pojawiła sie nowa seria - nie ma jej jeszcze na stronie - nazywa sie Kallax. Jest identyczna z expeditem poza jednym małym detalem - niestety znacznie niekorzystnym - scianki boczne sa ok 1 cm weższe. Rzecz jasna - cena taka sama jak expedit :(

Jezeli nie stoi on obok expedita, wyglada niezle, natomiast w sklepie kiedy stały obok siebie wyglądało to kiepsko,

Jakies resztki mozna jeszcze kupic w sklepach, ale to sa raczej pojedyncze szztuki niz całe zestawy.

Ja byłam w Gdańsku wczoraj - sporo było jeszcze czekoladowych, białych nie było wogóle.

A na allegro tez już w wiekszości Kallaxy, a nie expedity :(

Ale zesmy namieszali. Kto nie ma miarki przy sobie nie powinien mebli kupowac.

Zakupilismy expedita/kallaxa 4x4 z myslą ze go zetniemy i zrobimy 3x4, kupilismy tez expedita/kallaxa 2x4, który miał iść do majkowego domku.

Zaczelismy montaz od tego mniejszego i ... doszłam do wniosku ze większy sie nadawac nie bedzie, bo część łózkowa zrobi sie klaustrofobiczna.

Tym sposobem expedit 4x4 albo do zwrotu, albo do wykorzystania w pokoju Jasia, o któym bedzie za chwile.

kolejnym zakupem miał byc expedit/kallax 2x2, który miał byc postawiony obok łózka, ale... małzonek zasugerował ze moze zamiast kupowac dodatkowo pojemniki kupimy komode MALM - ma ona identyczne wymiary, a juz od razu sa szuflady.. Kupilismy i ... okazalo sie ze ten nieszczęsny MALM jest ciutkę wiekszy. No i ... brakuje 1 cm zeby go wcisnąc obok łózka.

MALM do zwrotu :( :( :(

Kolejny zakup to biurko, a dokladnie mowiąc blat. Kupilismy 100x60 i jest on najnormalniej w swiecie za mały. Po wycieciu rogu, zeby dopasowac go do słupa zostałoby na biurku strasznie mało miejsca - blat do zwrotu :(