Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Możemy wspólnie coś pokombinować. Mam kuzyna, który może mi pospawać, to nie kowal ale może pospawane byłyby fajne? Wiadomo, ze to nie to samo co kute ale zawsze. Marzę o takich blatach jak na Twoim zdjęciu, mogą być krzywe ale to dotychczas było w sferze marzeń nieosiągalnych, bo wiem jak to wygląda cenowo - poza moimi możliwościami. Ale w sumie czemu nie marzyc sobie, może z tym tartakiem całkiem mogłoby wyjść...

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OK :) Zrobię wywiad w tartaku. Pewnie na dniach zaczniemy tam jeździć, bo mamy trochę potrzeb przed zimowych.

W najbliższym tygodniu muszę wywieźć wsio z mieszkania rodziców (na szczęście popakowane), polatać do skarbówki, elektrowni i wymeldować się, więc początek tygodnia odpada. Ale piątek-sobota. To mnie też zmobilizuje do porysowania kilku rzeczy, które bym chciała żeby mi przygotowali do ogrodu.

Fajny pomysł z tymi blatami, tylko jak bede chciała zamowic blat a'la schody to zapłace za ten blat jak za zboże.

Ciekawe jak się to bedzie miało do ceny całości? Jak drogie sa te magiczne systemy?

Moze wyjdzie podobnie... zobaczymy...

jutro bede miała stolarza u siebie, zobaczymy co powie (jesli dotrze, bo z tym ma problemy niestety)

...

Jakie są ceny stołów na zamówienie? Wyobrażam sobie, ze ok 3-5 k.

Dobra oscylacja :yes: Ale można też taniej. Ja za swój zapłaciłam 1 800 zł z dowozem. Na zamówienie. Według wysłanego mailem zdjęcia. Mankament tylko taki, że ryzyko tego co by mi dowieźli, bo ja z dolnośląskiego, a wykonawca z pomorza ;) Ale jestem zadowolona :D

Dla mnie te nogi sa boskie - tylko wg mnie potrzeba do nich przestrzeni, zeby wyeksponowac stół... Musi byc duzo miejsca....

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=285252&d=1413716177

Wszystko fajnie, tylko ja jestem przekonana, że wyrżnęłabym hacząc o te nogi niejeden raz. Z wazą pełną zupy. Na przykład ;)

Mój kosztował 1700 zł Dębowe nogi, blat fornir. Rozkładany do 360 cm. Zadowolnionam :) Z dowozem i wniesieniem.

Jest typowy, bez ekstrawagancji, ale materiału znacznie więcej niż na stół powyżej. Cena takiego, gdzie blat drewniany, nogi w metalu i stół nierozkładany, nie powinna być większa (co nie znaczy, że nie będzie...).

Edytowane przez AniaS79

Mam wycene - blat drewniany (sosna, obłozona brzozą), pokryty dębowym fornirem, rozmiar: 90x180 (po rozłożeniu 90x300)

blat 8cm, noga - 5cm

- 4,5tys zł (cena chyba jak za fornir wysoka, nie?)

Wzór:http://www.lagerform.pl/images/produkty/greg/01.jpg

Wg stolarza - bedzie on niestabilny, dlatego proponuje przykręcić go do podłogi.

Niby nie taki to problem, bo tego stołu i tak nie da rady nigdze indziej postawić ale...

Najpierw się napaliłam na ten wzór jak szczerbaty na suchary, ... teraz zaczynam sobie myslec ze to bedzie mega niepraktyczne i chyba odpuszcze sobie ta cudna nogę, na która choruje od roku :(

No bo jak bede chciała impreze przed domem zrobic to juz po ptakach :(

Jak bede chciała chałupe sprzedac... to razem ze stołem...

ale z drugiej strony... cudny jest i od 1,5 roku za mna chodzi...

sama juz nie wiem

powiedzcie ze rozumiecie moje dylematy, co?

Maz nie rozumie ich kompletnie :p

Edytowane przez szocik

A jak zrobie stół na czarnych nogach to musze miec ten czarny pozniej gdzies w meblach?

Bo podoba mi sie jeszcze ten stół, ale on wygląd mi fajnie tylko z czarnymi nogami.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=285289&d=1394548009

Dzis pasuje mi idealnie do mebli bo szafke pod telewizor mam z czarnym szklem, ale... to nie jest styl na zawsze. Chciałabym kiedys cos innego.

No i jake krzesła do tego typu stołu?

A tu taki podobny ale ze srebrnymi nogami.

Jakos ciezkie te nogi... Moze one grubsze, szersze... i dlatego?

e087c75fe05d96f6798f7b2af6e04dd09c4288b7.jpg

Stół to trudny temat :) Zastanawiałam się długo nad designerskimi stołami - i kupię najprostszy, drewniany :)

Można do niego dobierać prawie dowolne krzesła, przy zmianie wystroju nie wymusza niczego - i wpisuje się w rózne style. Porzadny stół to mebel na lata - warto wydać więcej na porządny, drewniany i prosty, tak mi się wydaje :)

43712ba7c7ca73c62317a1b63aaa0e7a.jpg

No własnie dlatego odstarszaja mnie trochę nogi inne niz drewniane. Każdy element inny niz w kolorze drewna juz wymusza jakis styl. Bądz to styl krzeseł, bądz mebli...

Chyba chce jednolity stół - bez zadnych dodatków w kolorze mosiądzu, srebra, szarości, czerni...etc

Drewniany, caly - włacznie z nogami

• 2 weeks później...
powiecie, zem zwariowała - wiem! Zgadzam się! Odwaliło mi, ale... bede malowac szachownice! Kupiłam farbę, kupłam taśme i będe malowac. Najpierw pojdzie biała farba - pan powiedział zagruntowac, odmalowac i dac 2 tygodnie na solidne wyschnięcie. Jak wyschnie to za 2 tygodnie bede wyklejac kwadraciki 3,8cmx3,8cm i malutkim wałeczkiem... krateczka po krateczce...

Malowane fajniejsze niż naklejka, chociaż roboty huk :)

Szocik świetnie się bawi wykańczaniem pomieszczeń. To jest chyba to na co każda z nas czekała/czeka najbardziej zaczynając budowę domu :)