Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ładny? Podoba się? ;)

Dowiedziałam się dziś sporo na temat podwyższania terenu. Sprawa nie ma kompleksowego uregulowania prawnego i można do niej podejść z wielu stron, zaglądając do 8 ustaw i 4 rozporządzeń :o Trzymajcie się krzeseł:

- ustawa Prawo ochrony środowiska z dnia 27.04.2001 r. (j.t. Dz. U z 2013 r. poz1232 z póżn, zm.)

- ustawa Prawo budowlane z dnia 7.07.1994r, (j.t. Dz. U z 2013 r. poz.1409 z późn.zm.)

- ustawa o odpadach z dnia 14.12.2012 r. (Dz. U z 2013 r. poz. 21 z póź.zm.)

- ustawa Prawo wodne z dnia 18.07.2001 r., (j.t. Dz. U z 2015 r. poz.469 z pożn, zm.)

- ustawa Kodeks cywilny z dnia 23.04.1964 r. ( j.t. Dz. U. z 2014 r, poz.121 z póżn.zm.)

- ustawa o ochronie przyrody z dnia 16.04.2004 r. ( j.t. Dz. U z 2013 poz.627 z późn.zm)

- ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych z dnia 3.02.1995 r.( j.t. Dz. U. z 2015 poz,.909 z póżn.zm)

- ustawa o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym z dnia 27.03.2003 r. ( Dz. U. z 2015 poz.199 z późn zm.)

- rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych , jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia z dnia 12.04. 2002 r. ( Dz. U. 2002.75.690 z późn.zm)

- rozporządzenie Ministra środowiska w sprawie standardów jakości gleb oraz standardów jakości ziemi z dnia 9.09.2002 r. (Dz. U . 2002 .165.1359 z poźn. zm.)

- rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami lub urządzeniami z dnia 11.05.2015 r. ( Dz .U. z 2015 poz. 796 )

- rozporządzenie Ministra Środowiska w sprawie procesu odzysku R10 z dnia z dnia 20.01.2015 r. (Dz. U. z 2015 r. poz.132 z pożn.zm.)

Wymieniam je, bo może, nie daj Boże, będzie jeszcze komuś przydatne ;)

Madziu, reszta na priv ;)

Edytowane przez Tomkowa
  • 2 weeks później...
Złóż skargę, napisz do stosownych instytucji i z wiadomością do niestosownych. Nie odpuszczaj paskudzie.
Szocik w takiej sytuacji, musicie jak najszybciej działać, zgłosić tę samowolkę, nawet jeżeli on czuje się "swobodnie", to nie aż tak...
Wybierz się na spotkanie do przewodniczącego rady gminy, najlepiej z radnym z Twojego rejonu. A Panią wójt powiadom na piśmie, że na sąsiedniej działce gromadzone są nieznane odpady w olbrzymich ilościach. Możesz napisać, że obawiasz się, że mogą to być odpady niebezpieczne i żądasz wizji w terenie i przeprowadzenia kontroli. Możesz też powiadomić wojewódzki inspektorat ochrony środowiska, wszystko pod kątem gromadzenia odpadów i zmiany stosunków wodnych i ukształtowania terenu. Skoro nie ma pozwolenia na budowę, to ziemia na jego działce w takiej ilości to odpady nieznanego pochodzenia. Dziewczyny mają rację, że zastanawiająca najbardziej jest jego pewność w działaniu..
Są ludzie którym się wydaje że są niezniszczalni A co sobie zaplanuja staje się ich niezbywalnym prawem. I nie jest to jakiś rzadki gatunek czlowieka i tutaj nie musi być nic podejrzane. Ale walcz i się nie daj! Niech wie że jego też prawo dotyczy.

W poniedziałek spotykamy sie z prawnikiem - przyjezdza do nas, wiec przy okazji bedzie wizja lokalna,

Mam nadzieje, ze on nam to jakos pouklada.

Waniliano - znaczne zmiany terenu powinny byc uwzględnione w pozwoleniu na budowe - przynajmniej ja to tak rozumiem.

A pan bardzo swobodnie sobie poczyna, oj bardzo. Ni bede pisac szczegółów bo forum jest publiczne, ale jest co opowiadac ;)

Troche się zaczeło dziać w temacie działki - opisałąm na fb

(zainteresowanym podam link, albo napise co i jak na fb. Tu nie chce na razie nic pisac)

Edytowane przez szocik
Czy mogłabyś polecić mi jakiegoś sprawdzonego fachowca od łazienki. Jesteśmy z tych samych okolic więc proszę o jakieś namiary, bo jestem na etapie poszukiwania majstra, łazienka jest mała więc to pewnie góra dwa tygodnie roboty. Szukam kogoś, kto potrafi zrobić odpływ liniowy/spadek , łazienka w stylu nowoczesnym. Jeżeli znasz to proszę o jakieś namiary na priv, z góry dziękuję.
  • 2 weeks później...

Madziu,

Mam nadzieję, że sprawy idą ku lepszemu? Nie mam FB - napisz słów kilka co się dzieje w sprawie.

Tymczasem przyszłam pogratulować wysokiego miejsca w głosowaniu :hug: :hug: :hug:

Dla nas jesteś NAJlepsza :hug: :hug: :hug:

• 4 weeks później...

Dawno mnie tu nie było, ale ogarnąć sie jakoś ostatnio nie moge.

Zakladam fundacje, zaczełam podyplomówke, w robocie tez niezły młyn :)

Dziekuje Wam raz jeszcze za udział w głosowaniu <3

Skarpa istnieje nada, sami zbyt wiele nie wywalczylismy, wzielismy prawnika moze on wywojuje więcej.

Dawno mnie tu nie było, ale ogarnąć sie jakoś ostatnio nie moge.

Zakladam fundacje, zaczełam podyplomówke, w robocie tez niezły młyn :)

Dziekuje Wam raz jeszcze za udział w głosowaniu <3

Skarpa istnieje nada, sami zbyt wiele nie wywalczylismy, wzielismy prawnika moze on wywojuje więcej.

A ja cały październik czekałam na sygnał :p

Aniu ale ja dopiero raz w Warszawie byłam - w ostatni weekend pażdziernika miałam pierwszy i jak do te j pory jedyny zjazd. W dodatku byłam w Warszawe z cała rodziną...

Teraz jade w sobote, ale... zajecia mam do 19:15 a potem śmigam do kolezanki z która się nie widziałam wieki całe... i która już mi zapowiedziała ze nie da mi iść spać bo ma mi tyle do powiedzenia...

Moze w grudniu kochana uda nam sie spotkac - od grudnia kończyć bede w rozsądnych godzinach (chyba ze plan zmienia)