Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrób biała cegiełkę i daj daszek nad drzwiami. Może położyć na daszku kawałeczek dachówki bitumicznej. Albo można powycinać dachówki z grubszego materiału, z filcu np.

Zasłonka fajna. Nie podszywaj, bo będzie widać. Kup w pasmanterii proszek, albo taśmę do podlepiania i przyprasuj żelazkiem przez szatkę-łatkę :D Będzie ładniej

A co do cegiełki - super to by wygladała prawdziwa biała cegła,ale tapeta... sama nie wiem...

Są płytki ceglane białe w Elkaminodom. To są chyba najtańsze. Jakbyś kładła tam tyko kawałek, to może nie kosztowałoby za dużo :yes: Do tego niebieskie, albo turkusowe drzwi i okiennice... albo fioletowe :D

Tapeta to tapeta, wiadomo ;)

Tylko ja nie wiem czy warto wpedzac sie w koszty. Ta cegielka to bedzie ze 300zł. Majce pewnie bedzie wszystko jedno jak to bedzie wygladało z zewnątrz. I czy to bedzie farba, tapeta czy cegła bedzie jednakowo zaskoczona i zadowolona.

Dlatego mysle usilnie, ale coraz bardziej zaczynam wracać do farby na scianach. Ewentualnie moze w pozostałej części pokoju jakas delikatna tapeta...

Muszę przyznać, że zawsze z niecierpliwością czekam na zdjecia z Twojego domu. Łazienka jest zachwycająca i sama chciałabym mieć tak dopracowaną, zwłaszcza, że planuję też umiejcowienie wc obok prysznica oddzielonego szybą. Czy mogę prosić Cię o kilka rad technicznych (a może i zdjęć) jak masz położone płytki między szybą a odpływem, czy tworzy się tam klin widoczny od strony prysznica? I na jakich uchwytach masz zamontowaną szybę, czy była zamawiana u stolarza i montowana jeszcze w trakcie kładzenia glazury czy już po wszystkim. I czy część ze stelarzem wc jest wysunięta do przodu względem części prysznicowej (tej z deszczownicą). Bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam Ci wątku.

Muszę przyznać, że zawsze z niecierpliwością czekam na zdjecia z Twojego domu. Łazienka jest zachwycająca i sama chciałabym mieć tak dopracowaną, zwłaszcza, że planuję też umiejcowienie wc obok prysznica oddzielonego szybą.

Dziękuje, bardzo sie ciesze ze ktos podgląda moj watek :)

Czy mogę prosić Cię o kilka rad technicznych (a może i zdjęć) jak masz położone płytki między szybą a odpływem, czy tworzy się tam klin widoczny od strony prysznica?

Klin sie tworzy, ale nie jest on duzy (zdjecia sa jeszcze z czasów, przed sprzątaniem - dzis niestety nie mam możliwosci zrobienia Ci innych)

podloga%25202.JPG

Od strony wc nie ma zadnej różnicy poziomów:

podloga.JPG

I na jakich uchwytach masz zamontowaną szybę, czy była zamawiana u stolarza i montowana jeszcze w trakcie kładzenia glazury czy już po wszystkim.

Szyba włożona jest przy podłodze w ceownik - w pozostałych miejscach jest przyklejona. Gdybym robiła to raz jeszcze na górze też dałabym ceownik, albo przynajmniej jakies boczne zaczepy. Byłoby bardziej stabilniej - teraz zle nie jest, szyba sie nie rusza, ale trzeba uważać zeby mocniej sie o nia nie oprzeć.

I czy część ze stelazem wc jest wysunięta do przodu względem części prysznicowej (tej z deszczownicą).

Tak - częśc z WC jest wysunieta (widzisz to dobrze na pierwszym zdjęciu), ale to dlatego zeby ukryc stelaż. Jezeli masz możliwość schowania go w scianie to nie jest to konieczne

Mam nadzieje ze cos pomogłam :)

Madziu,

Mnie wystarcza wyobraźni :yes:, ale jak już kiedyś pisałam jakoś bardziej od cegły deska bielona mi tam pasuje. Będzie lżej. Z cegły zrobiłabym co najwyżej cokolik :). Boazeria nie jest droga.

Drzwi i okiennice pomalowałabym na grafitowo lub niebiesko.

Bardzo fajny pomysł na dach napisała Pesteczka. Może górę zabudowy pochylić by uformować właśnie daszek? Wtedy byłoby super :).

Zasłonka fajna :yes:

Oooooooooooooooooooooo......... QRCZĘ PIÓRO wyszło lepiej niż myślałam.

http://emotikona.pl/gify/pic/wrozka.gif TO JA CZARODZIEJKA

Ależ sobie kadzę:cool: Duma mnie rozpiera.

Szocik, nie martw się kolorem, on się trochę z czasem zmieni.

Pestko ja tez jestem z Ciebie dumna i dziekuje raz jeszcze!

Jedyne co to pluje sobie w brode, ze nie pojechałam zobaczyc wybarwienia pojedynczego stopnia. Mogłabym wtedy zareagowac, a tak... no musze pokochac ten kolor co dostałam.

Zadzwoniłam dziś nawet do właściciela firmy, ktora mi je robiła z pytaniem czy jak one sie zniszcza to wtedy je mozna przecyklinowac i kolor im zmienić, a on mi na to, ze one sa wybarwione a potem położone sa 4 warstwy lakieru. Ciężko bedzie to zedrzeć :)

Tak więc schody mam solidne, tylko troche pomarańczowe :D :D :D

A wogóle to włacza mi sie mój wrodzony PERFEKCJONIZM. Jak pomysle ile godzin poswięciłam na znalezienie odpowiedniej podłogi, która miała mi pasowac do mebli... a teraz największy i najdroższy mebel mi do nich nie pasuje to troche jestem zła, no!

Te schody mają zupełnie inny odcien niż podłoga. Tego na zdjęciach nie widac, ale podłoga jest raczej zimna, a schody ciepłe (gorące wprost :p)

Edytowane przez szocik