Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ladna ta łazienka - masz może jej więcej zdjęc? bardzo sie spodobała mojemu męzowi

Madziu, to zdjęcie z internetu

Jeszcze takie mam:

http://30.media.tumblr.com/tumblr_l39qywJRUm1qc7jkjo1_500.jpg

Chodziło mi o sposób mocowania tej szyby. Można w takiej listwie, a można też na takie zaczepy jak na pierwszym zdjęciu(tym z rurką) tylko szyba musi być do sufitu i przy suficie też musi być przymocowana na te zaczepy

A jakby tak zrobic drzwi (otwierane w dwie strony), ale nie na całości tylko takie ok 90 cm i przyczepione do ścianki z kibelkiem...

Wtedy więcej by sie zakryło szkłem, a wejscie (mające 60 cm) nie byłoby zbyt wąskie bo zawsze można byłoby sobie lekko otworzyć drzwi.

Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi... byłaby to taka scianka tylko ze ruchoma - przez szczuplejszych nie ruszana, a przez nieco pulchniejszych lekko odchylana w momencie wchodzenia pod prysznic...

Kolejna wersja kolorystyczna - znow drewniano-szaro-biała. Wersja troche tańsza, bo zamiast szafek wiklinowe koszyczki.

Zamiast drzwi - szklana ścianka (niestety nie mogę zmienić jej oryginalnych rozmiarów - ja bym ja widziała wyższą i szerszą). Oczywiście na scianie z kibelkiem przyczepiony prysznic z deszczownicą (brak w moim programie niestety :()

W tej wersji na scianie są jasno szare płytki, na podłodze płytki drewno-podobne, szafka pod umywalka - biała (a może lepsza byłaby jasno-szara?)

I teraz pytanie - jak połozyły płytki na scianie? Nie lubie płytek po całości - wolałabym miec jakieś prześwity ściany bez płytek, ale ... w domu mam 3 facetów, w tym 2 malutkich, ktorzy nie zawsze trafiaja do wc, kiedy siusiają. W moim obecnym wc daliśmy zbyt mało płytek i juz chyba z 5 razy malowana była ściana - chciałabym w domu tego uniknąć.

Macie jakis pomysł? (na wizualce cała sciana kibelkowa jest opłytkowana)

http://images38.fotosik.pl/1493/439c8ab4e3657610.jpg

http://images42.fotosik.pl/288/b66fb7d911894b47med.jpg

Aha - wersja z szafkami zamiast koszyczków chyba bardziej mi sie podoba niz te wnęlki z karton-gipsu. A wam?

Edytowane przez szocik

Z szafkami lepiej i o niebo praktyczniej.

Po pierwsze wkurzające jest wyjmowanie koszyczków i ustawianie w nich rzeczy, żeby się nie przewracały.

Po drugie, w większości łazienke się kurzy i pyli (ręczniki i codzienny użytek) i wyobraź sobie wyciąganie wszystkiego z koszyczków. I to tylu co u Ciebie.

Pod umywalką, tak jak zaprojektowałaś, to zawsze możesz kosze wiklinowe dokupić. Zwłaszcza że teraz są kosze kolorowe (turkusowe, czerwone, zielone) i moga być ewentualnie kolorystycznym dodatkiem.

No mnie sie też chyba bardziej podoba wersja z szafkami (najlepiej takimi zlicowanymi ze ścianą i otwieranymi na kliknięcie), albo może z szufladami. Nie wiem tylko czy ich montaż nie bedzie ciężki - z jednej strony miałyby ścianę, a z pozostałych płyte k-g.

Aantenko, a co myslisz o ściance zamiast drzwi do prysznica?

Magda,

Pomysł ze ścianką bardzo mi się podoba! Tańszy i praktyczniejszy.

Inspiracje wrzucone przez Madzię są przepiękne - mnie podoba się ta szyba z literkami :).

Jedyne co mnie zastanawia (również u siebie) cz w takim prysznicu nie będzie chłodniej. Teraz mam zamykaną kabinę 90x90. Jest w niej miło i cieplutko, ale gdy otwieram to brrr ;).

U Ciebie płytki wystarczą na gebericie i w prysznicu. Naucz swoich chłopaków (wszystkich ;)) siusiać w domu "grzecznie" czyli jak dziewczynki :). Na pewno testosteronu im przez to nie ubędzie, a sprzątania będzie mniej ;). Widzę, że lustro pociągnęłaś aż do umywalki, więc tam kafli nie potrzebujesz.

Julianno, sikanie na stojąco to najbardziej męska rzecz na swiecie i chyba nie da rady ich tego oduczyć :D

Jeden z moich dialogów z młodszym synem - Jasiem.

Ja: Jasku umyłeś rączki po skorzystaniu z toalety?

Jas: Nie

Ja: To idz umyj rączki

Jas: Ale ja nie musze

Ja: Jasku, robiłeś siusiu, trzymałeś siusiaczka - trzeba umyć rączki

Jaś: Ale ja nie trzymałem siusiaczka

:D :D :D

Moja pierwsza wersja ulozenia płytek - zrobiłam ja w ciemniejszych kolorach, zeby było widac koncepcję (jakoś mi ona nie leży, ale może jak dłużej popatrze, to mi sie spodoba :))

http://images40.fotosik.pl/1495/acfddad350b3113fmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/1461/e4d9923386e63bedmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1449/8de54a5bb8ff6d60med.jpg

Lustro podniosłam jednak do góry, zeby nie chlapac na nie przy każdym myciu rąk.

Jeśli chodzi o samą ściankę zamiast drzwi, to wizualnie prezentuje się to fajnie, jak na załączonych wizualizacjach :). I w sumie dość wygodna - nie ma machania drzwiami tylko wchodzisz i wychodzisz. Nie baałabym się o temperaturę - przy takiej powierzchni ciepło z prysznica rozchodzi się po całęj łazience, nie ma zatem cieplutkiego prysznica ale nie ma też szoku temperaturowego po wyjściu z takiego cieplego prysznica na zewnątrz

Wszystko jest kwestią rozwiązań technicznych i wielkości szyby, żeby woda nie chlapała sie po łazience - zwłaszcza jeśli to łązienka dolna.

Bo ja osobiście jako Wielki Chlapacz tego bym się obawiała i pewnie jednak postawiła na nudne, tradycyjne drzwi :D

Co do montażu szafek w łazience - ich montaż nie będzie cięzki, co najwyższej kosztowny, bo trzeba będzie zrobić na zamówienie. Ściana czy płyta gk nie przeszkadza w montowaniu. Stolarz musi tylko ocenić, czy jest Ci w stanie zamontować samą tzw. listwę przymykową do której przykręcane sa drzwiczki (wersja tańsza) czy trzeba robić wszystkie ścianki (wersja oczywiście droższa).

Ale na począktu mogą przecież być tyko wnęki i koszyki, a szafeczki możesz sobie dorobić. :D

:rotfl:

Domyślam się :D.

Może z wiekiem będzie łatwiej wyjaśnić w czym rzecz :).

Z lustrem, to chyba zależy od baterii i umywalki, ale przy dzieciach też bym nie ryzykowała.

Hmm... kafle na ścianie z drzwiami do pralni (jeśli dobrze pamiętam) - może z nich zrezygnować? I nie wiem czy w prysznicu potrzeba aż po sufit?

Julianno to nie ta łazienka - te drzwi to wejsciowe. Tez się zastanawiałam czy dawać te płytki - tak wyglada to bez tych płytek.

http://images49.fotosik.pl/1458/638f00628503ba6bmed.jpg

Mój mąż twierdzi, ze powinnismy położyć płytki od góry do dołu, bo ta łazienka jest tak mała, ze to co zostanie bez płytek to beda takie małe łatki. Zastanawiam sie czy nie ma on racji....

Aantenko - co do szafek i wnek to pewnie właśnie tak bedzie - tzn najpierw wneki, a potem szafki. Ponieważ łazienkowe meble bedzie robił ten sam stolaż co kuchnię więc może robiąc pomiary kuchni zerknąć na plan łazienki i powiedzieć co zrobić, zeby te wnęki przykryć drzwiczkami (może np półki trzeba bedzie zrobić ciut głębiej etc)

O lustrze nad umywalka dokladnie pomyslałam tak jak ty i mimo, ze podoba mi sie umieszczenie go bezpośrednio nad umywalka to lenistwo zwyciężyło i juz w kolejnej wizualce podniosłam je do góry.

Edytowane przez szocik

Aaa pozajaczkowały mi się łazienki ;)

Mnie się bardziej podoba ta ściana bez płytek, ale zdanie Męża jest ważne, więc sama musisz to przepracować :).

Co do "zawiasów", to jesteś pewna, że to zawiasy, a nie mocowanie na stałe?

Z tej strony co widac na zdjeciu to były mocowania na stałe, ale z drugiej strony (tam gdzie były drzwi) to było cos podobnego kształtem, troszke szersze i były to zawiasy.

Serce mi mowi zeby dac płytki wylacznie pod prysznicem i na gebericie, ale rozum, zeby je dac w tych miejscach co pokazałam (albo nawet całości)