Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Ja wcale nie uważam, że fiolety są smutne. Poza tym bardzo pięknie można go rozświetlić stosując kombinację 3 kolorów – szary, fiolet i np. limonka, albo... turkus. turkusy pięknie się komponują z fioletami, tylko trzeba starannie odcienie dobierać. :yes:

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawda jest taka, że szarość jest wyjątkowo "współpracującym" kolorem i da się połączyć prawie z każdym innym.

Problem leży w dobraniu odcieni i proporcji.

Akurat szarość+fiolet to najmniej lubiany przeze mnie zestaw (może dlatego że jest najczęściej spotykany w stylu glamour, którego nie znoszę :sick:).

Bardziej podoba mi się w wersji "przydymionej", mniej więcej jak tu:

http://media-cache-ec4.pinterest.com/550x/01/2e/78/012e78e2469bcf08416dd5727f525a8d.jpg

Taki zestaw kolorów, jaki zaproponowała Pestka, jest ZARĄBISTY ale zrobienie czegoś takiego to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Nie mam niestety inspiracji dla pomysłu Pestki. Zamiast szarość-fiolet-limonka mam szarość-róż-musztardowy:D

http://media-cache-ec5.pinterest.com/550x/37/ec/00/37ec00c8225aed550eb35a94e8dcc7ce.jpg

http://whimsicalworldoflaurabird.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-18T12%3A05%3A00-08%3A00&max-results=20

Tak czy inaczej, jeżeli ma być betonowa ściana, to ona chyba narzuca wstrzemięźliwość kolorystyczną?:D

Edit: Pestko, czy mogłabyś zajrzeć do wątku Admete i wesprzeć mnie w promowaniu zestawu fiolet-turkus? Bo Aga obstawia granat-fiolet:lol2:

Edytowane przez nihiru

Ja też mam szarą sypialnię, właśnie w celu "ubrania" jej w co mi się aktualnie zechce. Wprawdzie mam ciemne ściany, ale tak jak piszą przedmówczynie - szary ze wszystkim się zgra. Koncepcja betonu jak dla mnie - wyczes! Mąż sobie na pewno poradzi, skoro już zrealizował tyle Twoich pomysłów :) A domyślam się, że własnoręcznie zrobiona sypialnia "smakuje lepiej" :p

Też stawiam na turkus. Fiolet choć ładny i we wnętrzach potrafi być "wdzięczny", ja raczej omijam od kiedy na studiach usłyszałam, że to kolor depresji i żałoby :bash:

Co do puf - to nie uwierzę, że mogą sprzedawać same pokrowce, skąd ludzie mieli by wziąć do nich wkłady? Przecież to Biedronka - sklep dla "przechodniów", a nie eksluzywny pasaż z meblami i dodatkami do aranżacji wnętrz ;) Żeby nikt opatrznie nie zrozumiał - nie ujmuję Biedronce i sami widzimy, że fajne rzeczy w asortymencie mieć potrafi, a ja jestem ich stałą klientką! :p

Szocik - ze swoich zasobów też wygrzebałam jakieś turkusowe inspiracje :D

black-bedroom-turquoise-accents.jpg interior,design,home,bedroom,design,grey,paint-d7e11ac9af1d42cca86e9a85bb988053_h.jpg Turquoise-white-bedroom-decor-scheme.jpg big_f94d5fe2cc997196e52bfdf121f5659eda0816a7.jpg

Dziekuje pieknie za inspiracje - turkusu nie brałam pod uwage,a powolutku zaczyna mnie soba zauroczać.

Zaczełam grzebac w necie i znalazłam to:

http://zaaranzowani.pl/wp-content/uploads/2012/08/sciana-beton-2-300x214.jpg

Moj beton nie bedzie tak ciemny i przytłaczający, kolorystycznie chciałabym zeby to była taka wersja light - cos jak u Oli.

Zreszta własnie sie robią... trzymajcie kciuki za mojego betoniarza. Stara sie jak może :)

Ja nie wiem czy już tu byłam czy nie. Ale na wszelki witam się :)

Romans mam. Strasznie podobaja mi się Twoje zasłony szare. A jak napisałaś że materiał lejący się to już w ogóle zajebiście. O cenie nic nie powiem bo jest tak cudna że słów mi brak ;) i tu moja prośba. Czy mogłabyś pokazać jakieś jeszcze fotki tych zasłon. W świetle dziennym. I czy maja może w tym osiedlowym sklepiku jakiś niebieski/błękitny/turkusowy materiał? ;)

I żeby nie było że tak z pusta ręka przychodzę zostawiam inspirację sypialnianą :)podobna do tej którą pokazałaś na początku :)

pointclickhome.jpg

Dziekuje pieknie za inspiracje - turkusu nie brałam pod uwage,a powolutku zaczyna mnie soba zauroczać.

Zaczełam grzebac w necie i znalazłam to:

http://zaaranzowani.pl/wp-content/uploads/2012/08/sciana-beton-2-300x214.jpg

Moj beton nie bedzie tak ciemny i przytłaczający, kolorystycznie chciałabym zeby to była taka wersja light - cos jak u Oli.

Zreszta własnie sie robią... trzymajcie kciuki za mojego betoniarza. Stara sie jak może :)

A zdjęcia będą?:popcorn:

A ja KCE powiedziec:lol2:ze mam jasnoturkusowe zaslony na parterze i mialam sliwkowe ozdoby wielkanocne i przeslicznie sie komponowaly z jasnym turkusem,do tego stopnia ze szukalam wagi kuchennej w stylu retro na moj blat w mietowym kolorze i powaznie zaczelam zastanawiac sie nad sliwkowym kolorem wagi.

Beton zrobiony. W swietle wieczorowym wyglada fajnie - mam nadzieje ze jak jutro wstane to dalej bedzie mi sie podobał. Robiłam go własnorecznie, bo betoniarz nie wiedział o co mi chodzi :)

Nałozył, a i owszem, ale potem te dziurki i przecierki... no ni jak nie szło mu wytłumaczyc :)

Oto dowód:

beton.JPG

Tymczasm - wszystko mokre i przecierek nie widac - moze jutro uda mi sie lepsze zdjecia zrobic.

Poza tym chyba bedzie trzeba to jeszcze przemalowac, zeby było bardziej szare niz bezowe.

Korozjo, nie pamiętam czy były inne kolory z tego samego materiału. Musialabym sprawdzic - moge podejsc tam w tygodniu, bo jutro nie dam rady :(

Co do zdjec to jak jutro dom ogarne to zrobie kilka fotek w swietle dziennym - one nie są grube, przepuszczają swiatło, zreszta ... zobaczysz sama.

Gumiśku Twoje zaslonki piekne sa, a pokazesz zdjęcia z dodatkami swiatecznymi... (jak nie publicznie to chociaż na maila :))

KOCHANIE ALE NIE MAM ZDJEC:D-ja tylko jaja sliwkowe na stole o pochlaniaczu mialam bo wszedzie indziej Olinek wlazi:D:D:D

I widze ze nie tylko ja RECAMI umiem pracowac:D-TO SIE CHWALI PROSZE PANI:D-chociaz czasem chcialabym byc z tych co to tylko leza i pachna:lol2:

KOCHANIE ALE NIE MAM ZDJEC:D-ja tylko jaja sliwkowe na stole o pochlaniaczu mialam bo wszedzie indziej Olinek wlazi:D:D:D

A jaja tylko, mowisz... a Olinek sprytna bestia :)

I widze ze nie tylko ja RECAMI umiem pracowac:D-TO SIE CHWALI PROSZE PANI:D-chociaz czasem chcialabym byc z tych co to tylko leza i pachna:lol2:

No bo ja nie tylko mężowi zadania wymyslam. Czasem tez pomagam :p

Ostatnio mocno sie udzielam - i panele z nim kladłam, i beton teraz... i pomalowac bede sama musiała bo jak on sie za tą scianke zabierze to mi wszystkie dziurki zamaluje i po ptakach bedzie

O jak ja bym chciała byc tą co leży i pachnie. Ech...

No ja w 9 miesiacu CIAZY podloge na pietrze kladlam,nie mowie o wszystkich pomiarach,malowalam sciany ,wiercilam balkony,bejcowalm dechy na balkony,malowalam listwy przypodlogowe,ostatnio tapetowalam Olinkowi pokoj-kurde czemu ja bogato za maz nie wyszlam:lol2:a takie mialam predyspozycje:lol2::lol2:TERAZ PO PTOKACH:lol2::lol2::lol2:

Szybko by wam sie znudziło to lezenie i pachnienie moje Panie :D

Szociku czy przed kładzeniem paneli mierzyłąs wilgotnosc posadzki?

Mam chytry plan podczas urlopu wykonczyc pomieszczenie nad garazem aby posluzylo na skladzic naszych rzeczy i chcialam tam wlasnie polozyc panele.

Niestety nie mamy jeszcze pieca wiec nie wygrzewalismy wylewek tyle ze one byly robione ponad rok temu wiec nie powinno byc juz tam duzo wody.

Myslicie ze moge klasc i w czasei zimy nie powykrzywia mi sie ta podloga?(tez nie bedzie grzane )

No niestety po wyschnięciu wyszło ze pory ktore zrobiliśmy sa miejscami zbyt gesto co tworzyc bedzie po pomalowaniu ciemniejsze plamy, a miejscami ich wcale nie ma.

Dlatego dzis akcja poprawka. Technika jednak juz wypracowana więc powinno pojść szybko.

Kolor też wyszedł średni, wiec bedziemy tą ściane malowac. Sa takie specjalne płyny do malowania takich scian - ciekawe czy w sklepie bedzie.

Kakusku nie mierzyliśmy poziomu wilgotności (tzn mierzyliśmy, ale jak kladzonie były panele na dole), ale....

wylewki były robione w lipcu, a panele na dole układane w listopadzie po 2 miesiącach grzania. Teraz grzejemy już ponad 6 miesięcy i jest dość sucho, wiec raczej problemu nie powinno byc.