Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Magda, to zobacz TO:

http://bi.gazeta.pl/im/2/8058/z8058242X,Nowoczesne-farby-nadaja-sie-rowniez-do-stosowania.jpg

Prysznic pomalowany tylko farbą - oczywiście specjalną.

Tutaj znajdziesz więcej :).

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szocik,

jeśli ściany dasz w kolorze zbliżonym do płytek, to efekt "malowanych łatek" może zostać zniwelowany. Wtedy inaczej może trzeba by ułożyć ciemne akcenty, np. tylko ciemny pas w prysznicu i pas na gebericie oraz ciemne meble, a resztę płytek i ściany dać jasne. Może julianna16 jeszcze coś podpowie, bo po łazience żony rutinowej widać, że kreacje łązienkowe też jej wychodzą :D :p

Natomiast położenie płytek na całości tej łazience akurat nie zaszkodzi. Może nie do sufitu - zależy od kafli.

Dla mnie jako podstawowa łazienka dolna i przy trójce pociech, które jeszcze trochę się w domu nachlapią, ta łazienka powinna być przede wszystkim łatwosprzątalna, czy w płytkach cała czy częściowo. Ja akurat jestem z grupy leniwych porządnickich, czyli lubię mieć porządek i czystość ale jak najmniejszym kosztem pracy :D Projekt wizualnie musi być akceptowalny, ale jako bezpomocowa pani domu (jeszcze ? :D) wolę zawsze opcję lepiej się sprzątającą :D (stąd wszędzie piękne szare fugi i cudowna jesionowa podłoga :D)

:)

Ja akurat jestem z grupy leniwych porządnickich, czyli lubię mieć porządek i czystość ale jak najmniejszym kosztem pracy :D

No sama bym tego lepiej nie określiła :D

Zostawiłyście mnie samą na placu boju - proszę wracać do wątku łazienkowego - JUŻ! :lol2:

Madziu,

Jeszcze raz dziękuję za wersję łazienki. Mam o czym myśleć, bo inspiracja bardzo mi się podoba.

Tymczasem znalazłam zdjęcie, które chyba oddaje lepiej te zawiasy o których wspominałaś w kabinie. Coś takiego?

http://alexandracampbellinteriors.files.wordpress.com/2011/03/778clayton23.jpg

Telepatycznie odebrałam julianno16 twoje wezwanie chyba, bo na łazienkach zostawiłam swój komentarz. Chociaż patrząc na Twoje kreatywne wymiany z Rutiną to ja odpadam :D Ja bym na jej miejscu już trzy łazienki urządziła (bo było kilka projektów, które mi się podobały) i dlatego trudno jest doradzać. Ale myślę, ze ostatnia bezpłytkowa wersja to tak naprawdę to, czego Rutina od początku chciała, tylko nie wiedziała, że tego chce, albo nie potrafiła głośno powiedzieć :D:D

Sorki MAgda za offtopic :D

Julianno własnie o coś takiego mi chodziło - takie delikatne, metalowe zaczepy - leciutkie, delikatne...

Ja bym na nich zrobiła ściankę, ale ruchomą, taką którą można odchylić w jedna albo druga strone jesli jest konieczność - spodobał mi sie ten pomysł i chyba jest niegłupi.

Zaczynam się też chyba skłaniac do położenia płytek w całej łazience - zwlaszcza ze łazienka pewnie bedzie biała, wiec pewnie ściany tez malowałabym na biało... ale nadal jestem otwarta na sugestie :D

Jak Wam wpadną w oko jakies fajne małe, białe, biało-szare, biało-drewniane etc łazienki z duzym prysznicem to wklejajcie, nie krempujcie się :D :D :D

Po pierwsze i najważniejsze witam się u imienniczki:)

Widzę,ze podobne dylematy. Ostatnio dochodze do wniosku,ze jak się nie zwariuje przy łazienkach to potem już nic człowieka nie ruszy :)

A po drugie, ładnie tak nieobecną obgadywać??:p :D Rutinowa nie wiedziała co chce i dalej nie jest pewna co chce:D Ale jak się z każdej strony dostaje rożne pomysły, czasem całkiem sprzeczne to jak ma wiedzieć?

Aantenka, dużo racji w tym co piszesz:) Chyba faktycznie ta bezpłytkowa wersja jest mi najbliższa (choć faktycznie nie do końca zdawałam sobie z tego sprawę) :) ja z tym bojaźliwych bardziej, a brak płytek w łazience to odwaga. Przynajmniej w moim otoczeniu. No ale kiedy byc odwaznym jak nie teraz?;)

Witam imienniczke - dużo tych Magd na forum jest :) Jak nie Matki to Córki :)

Rutinowa żono - ja lubię ściany bez płytek, ale ta moja łazienka to jest taki mały wypierdek i jak opłytkuje okolice wc i prysznic to tam prawie nic nie zostanie. Chyba nie bede się przy tym upierać - a niech slubny sie cieszy ze mnie do czegos przekonał :D (rzadko mu sie to udaje, więc niech strace :D)

Poszaleje z farba na górze :)

Ja tam kompletnie się nie znam, ale mam podobne zdanie do Twojego męża. Moja mała łazienka ma 4,5 m2. Umywalka, sedes, prysznic. I też chciałam ograniczyc płytki. Ale jak pomyslałam,gdzie trzeba je dać, to stwierdziłam,ze i tak więcej bedzie płytek niż pomalowanej sciany. Poza tym płytki konczyłyby się na różnej wysokości i wyglądałoby to średnio (moim zdaniem).

A slubny też niech ma trochę radości w życiu ;) oczywiscie poza ogromnym szczęsciem jakie go spotyka odkąd Ciebie poznał;)

Po pierwsze i najważniejsze witam się u imienniczki:)

Widzę,ze podobne dylematy. Ostatnio dochodze do wniosku,ze jak się nie zwariuje przy łazienkach to potem już nic człowieka nie ruszy :)

A po drugie, ładnie tak nieobecną obgadywać??:p :D Rutinowa nie wiedziała co chce i dalej nie jest pewna co chce:D Ale jak się z każdej strony dostaje rożne pomysły, czasem całkiem sprzeczne to jak ma wiedzieć?

Aantenka, dużo racji w tym co piszesz:) Chyba faktycznie ta bezpłytkowa wersja jest mi najbliższa (choć faktycznie nie do końca zdawałam sobie z tego sprawę) :) ja z tym bojaźliwych bardziej, a brak płytek w łazience to odwaga. Przynajmniej w moim otoczeniu. No ale kiedy byc odwaznym jak nie teraz?;)

Rutinowa Żono :D Dynamicznie się poruszasz między wątkami, więc to było obgadywanie co najwyżej osoby "jeszcze" nieobecnej :D Poza tym to to za obgadywanie takie publiczne :p

Szocik - rozwijasz skrzydła :D

Ta ostatnia inspiracja to trochę inny styl łazienki. Na pewno taka łazienka będzie elegantsza i przestronniejsza, niż z takimi zabudowanymi półkami.

Wizualnie jest naprawdę atrakcyjna.

Natomiast ja osobiście taką łazienkę robiłabym jako małą łazienkę przy sypialni rodziców. Jako łazienka "dolna" wydaje mi się jednak zbyt mało praktyczna. Mam wrażenie, że na inspiracji prysznic jest dość głęboki (100cm?) tak że prysznic bierzesz praktycznie stojąc plecami do ściany z deszczownicą i chlapiąc po bokach. Stąd można sobie pozwolić na szafki wchodzące w przestrzeń prysznica. Pytanie czy w Twoich warunkach domowych da się to przeprowadzić.

IMHO propozycja fajna, na pewno do rozważenia :D

A tak w ogóle, to zobacz jak łazienka ewaluowała do tej inspiracji od Twojego pierwotnego konceptu :D:D:D

Się Dziewczynki rozpędzają z tymi wizjami :) Ja nie nadążam normalnie :D

Jedyne co mnie zastanawia (również u siebie) cz w takim prysznicu nie będzie chłodniej. Teraz mam zamykaną kabinę 90x90. Jest w niej miło i cieplutko, ale gdy otwieram to brrr ;).

Ewunia jest "brr", bo wychodzisz z ciepłego do zimnego. Jak zaczniesz brać przysznic w chłodniejszym, to nie powinno być "brr", bo nie będzie takiej różnicy temperatur jak przy wyjściu z zamkniętej kabiny. Teraz można to porównać z ką[ielą w wannie. Wynurzenie się z wanny jest mniej nieprzyjemne niż wyjście z kabiny prawda? :)

Zresztą powiem Wam dokładnie po pierwszej kąpieli u siebie ("walk in" z dwóch stron ;)).

P.S. Lustro na poziomie umywalki - NEVER. Rodzice tak mają i praktycznie codziennie trzeba przynajmniej nad umywalką przecierać plamy od mydła i wody.

Mnie takie coś działa na nerwy, wieć bym się zabiegała ze szmatą...

I na ten zarzut też Wam odpowiem niebawem :) U mnie lustro ZA umywalkami....

Ta aranzacja bardzo mi sie podoba - łazienka wydawałaby się o wiele, wiele większa niz z tymi szafkami zabudowanymi. Zastanawiam jak to byłoby z ta szafka wchodząca pod prysznic. Wneka miałaby 200x80 - mysle ,ze chyba nie powinno się zbytnio chlapać na szafke przy tej długości.

Ma ktos taka długa kabinę zeby mi powiedziec jak to jest?

A łazienka faktycznie ewaluaowała niesamowicie - powoli zaczyna mi sie to składać do kupy. Pora wiec bedzie zając się góra :D

Dla tych, którym nie chce się wracać wstecz - to był pierwszy projekt dolnej łazienki :D

http://images43.fotosik.pl/1299/3c1e4182aecad6e6.jpg :D :D :D

Ale piękna inspiracja!

Skąd Ty je bierzesz?

Niesamowita! Piękna, reprezentacyjna łazienka, którą warto się chwalić przed gośćmi, a nie chować tylko dla siebie :p

Aniu na pewno masz rację z tym zimnem i wanną. Przez ostatnią dekadę korzystam tylko z natrysku, więc tego typu "atrakcje kąpielowe" dopiero przede mną :).

Znalazłam też "swoj" zestaw prysznicowy - niestety cena 12,5 tys + bateria umywalkowa za marne 3tys jest dla mnie ciutkę za wysoka :D

http://modny-dom.pl/wp-content/uploads/2011/11/Zestaw-prysznicowy-Tara.jpg

Ta jest zdecydowanie tansza... tylko w Anglii :) (ok 1 tys zloty)

http://www-4.plumbworld.co.uk/triton-tees-bar-shower-diverter-black-00025845M.jpg

A TA francuska - kompletnie inny styl, ale tez ciekawy

http://fr.hudsonreed.com/images/products/full/1406_image.jpg

Edytowane przez szocik