Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madziu ale miałaś angażować prężne ciało Twojego M. :), a Twój wysiłek to miało być piwko dla dzielnego M. :).

No dobra - już Cię trochę znam i wiem, że mówisz=działasz :D. Brawo!

Teraz poproś M. o massage, bo Ci się należy :hug:

http://santeclub.pl/images/obrazki/12.jpg

Moj M zaangazowany jest w robienie drenazu, wiec jesli chce miec ogródek przed listopadem musiałam wziac sprawy w swoje rece

Działki nie mamy dużej - ok 700m. Mamy jednak tez udział w pasie zieleni (150m), kiedys bedzie to miejsce gdzie zostaną wkopane kable energetyczne.

Ten pas przylega bezpośrednio do naszej działki.

Nie mozemy na nim nic budować, ale ... sadzić chyba możemy. Tzn nie pytamy nikogo, bo jak zaczniemy pytac to pewnie nam nie pozwola.

W najgorszym wypadku - krzaki przeniose, a sałate i rzodkiewke jak strace to tragedii nie bedzie :)

Zrobimy jakies prowizoryczne ogrodzenie, bo zajączki lubia sobie do nas przychodzic i bedziemy uprawiac warzywka.

No, proszę już nie powiem, że Cię wciągnęło. Zostałaś wessana po same uszy :lol2:

Zbieraj doświadczenia :yes: Ogródek warzywny można mieć nawet maleńki, ale wydajny. Więc na pewno tę „lekcję” tegoroczną wykorzystasz.

Działki nie mamy dużej - ok 700m. Mamy jednak tez udział w pasie zieleni (150m), kiedys bedzie to miejsce gdzie zostaną wkopane kable energetyczne.

Ten pas przylega bezpośrednio do naszej działki..

czyli jest szansa ze na mojej tez coś się zmieście /dzialka 750 m/ :rolleyes::rolleyes:

Eee spokojnie się zmieści - gdybym na swojej działce miała wydzielic jakis kawałek to oczywiście nie byłoby to 150m tylko troszke najpotrzebniejszych warzyw - troszke pietruszki na natke, troszke marchewki i zioła, zioła, zioła! Byłyby tez krzaki owocowe i tyle. Reszte bym sobie darowała.

Diano-tereso ja po wczorajszym dniu coraz mniej jestem za robieniem ogródka. Wszystko mnie boli :(

Przemysl raz jeszcze czy chcesz się w to bawic.

Szocik, przecież odwalałaś najcięższą robotę. To jest wynik każdego początku ogrodu. My z sąsiadką mówimy, że konkurujemy z Pudzianem. Czujemy to w plecach, łydkach, ramionach, a nawet w mięśniach pupy. Ale potem, następne dni są coraz łatwiejsze. A jak zaczną drobinki z ziemi wyłazić i rosnąć w oczach, to taka radość, że HEJ. Rekompensuje wszystko.

Druga frajda, to częstowanie domowników i wszelkich „krewnych i znajomych królika” z komentarzem „TO nasze”. Mój kuzyn nawet jak pytam skąd ma takie pyszne śledzie po kaszubsku, odpowiada „ nasze, konstancińskie”. Wiem, że kupił w pobliskim sklepie, ale udajemy, że sam wyprodukował. Jest fajnie.

A Ty będziesz kładła papryczkę na grilla i mówiła jak zabraknie – „zapraszam do ogródka po następne”.

Ja, nawet jak w moich przetworach tylko troszkę jest dołożone z mojego ogrodu, chwalę się, że moje. FRAJDA

Świetny pomysł. Dzieci uwielbiają bawić się w „zabawy” dorosłych, więc będzie zachwycona. Domek też zyska.

Na Houzz jest całe mnóstwo inspiracji na raised beds http://www.houzz.com/photos/landscape/raised-beds-

Dziewczyny - odpoczywam dziś od ogródka u mojej mamy. Moja mamuśka po długim okresie namawiania wreszcie sklania się ku remontowi.

Założyłam jej własny watek - bede wdzięczna jesli zechcecie zajrzeć i dorzucić swoje 3 grosze w temacie.

Buziaki świąteczne :)

Magda

A tu watek Szocikowej mamy

W tej sytuacji, skoro już posianie, proponowałabym Ci jakiś nawóz w płynie do podlewania, bo nie możesz teraz przemieszać.

Może koncentrat humusowy, jest ekologiczny. Ma to w ofercie Gadar http://www.gadar.pl/index.php?main_cat=nawozy&last_cat=nawozy-ekologiczne&page=2

albo, któryś płynny stąd http://www.gadar.pl/nawozy/nawozenie-gleby

Szocik, ostatnio dużo dobrego piszą o Rosahumusie:

http://poradnikogrodniczy.pl/zadbaj-o-kondycje-gleby-w-swoim-ogrodzie.php

Na dodatek jest tani i możesz go stosować w całym ogrodzie. To jakbyś obornik rozłożyła, albo kompost. Tyle, że od razu wnika w głąb i nie śmierdzi.

Edytowane przez pestka56