Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

TwoOfUs blat uzytkuje sie bardzo dobrze, nie mam do niego zadnych zastrzeżeń. Juz kilka osób pytało co to takiego, bo dość dobrze udaje kamień (dopiero jak podejdziesz i pomacasz to widać ze cieplejsze od kamienia)

Ivy - musze go ogrodzić, ale nie moge nic taniego znaleźć. U nas dziko na razie dlatego najbardziej obawiam się zajączków, ze moga się na sałate pokusić

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję ślicznie za odpowiedź :hug: Bardzo mnie cieszy Twoja opinia gdyż zdecydowałam się na ten sam blacik :) Bardzo podobał mi się na próbkach choć miałam małe obawy właśnie co do użytkowania ale skoro piszesz że wszystko ok to już przestaję się martwić i spokojnie czekam na swoją kuchnię :)

Pooglądałam trochę zdjęć na stronach wstecz, super pomysł na pokój córci :cool:

Oswiadczam wszem i wobec!!! Jest rzodkiewka!!!

Oto dowód:

rzodkiewka.JPG

Poza tym szczypior z cebuli rosnie jak szalony:

szczypior.JPG

A to moja plantacja poziomkowo-truskawkowa:

truskawki.JPG

Generalnie - ziemia jest masakryczna, az cud ze cokolwiek na niej rośnie. Truskawki i poziomki wsadziłam w dołki, które wczesniej wypełniłam czarna ziemią, marchewke tez posiałam w rowku wypełnionym czarnoziemem, mam nadzieje ze wzejdzie. Pietruszka padła niestety - musze zrobic kolejne podejście, maliny częsciowo sie przyjeły, selery i pory walczą dzielnie - może dadzą rade.. aaa i jeszcze cukinie wsadziłam, ale do doniczki wiec ma szanse na przetrwanie ...

Zioła chyba polegna w boju, tak czuję w kościach. Zbyt delikatne ziarna - nie przbija sie przez ta glinę :(

Zioła chyba polegna w boju, tak czuję w kościach. Zbyt delikatne ziarna - nie przbija sie przez ta glinę :(

Zioła to zawsze możesz do skrzyneczki, korytka, donicy, etc. Widziałaś u mnie? Ja nie mam ambicji na taki ogródek jak Twój, ale truskawki i ziółta mam na parapecie zewnętrznym...

No i najważniejsze - GRATULACJE! :wave: Przecież minął raptem tydzień od założenia ogródeczka, a tu już zaraz zbiory ;P Brawo!

2 puszki tuńczyka (jeden w oliwie, drugi w sosie własnym)

1 puszka kukurydzy (taka większa)

1 pucha krojonego ananasa

około pół pęczka SZCZYPIORKU drobniutko zsiekanego (jak ktoś lubi może być nawet cały pęczek)

łyżeczka od herbaty majonezu, albo innego podobnego sosu

Wszystko wrzucić do michy i wymieszać. Niech postoi w lodówce z godzinkę i... SMACZNEGO :yes:

SZLAG – skosiłam 1/4 trawnika, podlałam wszystko co posadzone w tym roku i... LEJE JAK Z CEBRA :mad: Z polewaniem, to chyba jak z myciem okien – umyjesz i pada.

Chętnie go kopnę w Twoją stronę. U mnie ziemia jeszcze dość wilgotna, więc go nie potrzebuję póki co. No i załatwił mnie, bo liczyłam na skończenie koszenia jutro i chwastobójstwo. Jak będzie wilgotno to klapa.

Przykrywaj.

Możesz używać gazet do wyłożenia pod roślinami i na nie sypać skoszoną trawę, albo korę. Ja kupowałam w tartaku wióry. Płaciłam symbolicznie 10 zł za każdym razem jak przyjeżdżałam po nie. Ładowałam 200 litrowe wory do samochodu ile wlazło za te 10 zł.

Nie jest może najładniejsze, bo jasne, ale działa tak samo jak kora. Poza tym samo się kompostuje i użyźnia. Truskawki są czyste jak tym podsypać, na zimę można zastosować jako okrycie przyciętych krzaczków truskawkowych.

Wióry możesz sypać luzem. Gazeta jest przeciw chwaściorom. Swietnie tłumi i na dodatek po jakimś czasie rozkłada się, a chwastów już nie ma.

Jak masz ogród splantowany, ale nic nie będziesz tam robiła, to rozłóż tam czarna folię. Ja używam resztek budowlanej, bo jest grubsza. Poprzywalaj kamieniami, tu i ówdzie, żeby nie odleciała. Za pół roku nie będzie tam rósł żaden chwast. Pozaparzają się pod tą folią jak słoneczko podgrzeje. Wypali je równo. Lepsze niż herbicydy lać.