Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak tak przy kominkach pesteczka tez moze duzo powiedziec a mi bardzo pomogla w zdecydowaniu sie jak ma wygladac zabudowa :yes:

Tak sobie czesto przeskakuje na rozne watki i faktycznie kobitka ma strasznie szeroka wiedze w roznych dziedzinach i warto sie jej posluchac bo to wiedza nabyta zyciowym doswiadczeniem :yes:

Nie mam czasu na nic :( Nawet zeby Wam nowości opisywac - za tydzień mam komunie syna i sprzatam, grabie, okna myje...

W ogródku straszna susza - deszczu nie było od zimy, codziennie trzeba podlewac.

Wzeszły ogórki, buraczki i zielony groszek. Zioła nie radzą sobie niestety z ta gleba, więc bede musiała posiac je w doniczkach i potem ewentualnie przesadzić. Posadziłam sadzonki majeranku i jest ok, kolendra padła niestety :(

Dzieciaki biegaja codziennie i ogladają wszystko a zwłaszcza truskawki, bo na truskawkowych krzaczkach zaczeły pojawiac się owoce!!!!

Krzaków owocowych niestety w tym roku nie bedzie :( Funduszy nam brakuję więc odpuszczamy

Mozna nie chemicznie, bo jest podobno jakaś roślina z której robi się wywar, czy cos jak gnojówkę i ona to paskudztwa truje.

Ale to już chyba za późno, żeby to sobie wyprodukować.

Pozostaje oprysk DECISem 2,5 EC. Tylko koniecznie poczytaj etykietkę jak to jest z okresem karencji. W zasadzie nie ma prawa dzieciom zaszkodzić, ale strzeżonego, strzegą.

Znalazłam co to za roślina – derys trujący

http://ogrod.rolnicy.com/pnacza/derys-trujacy

Edytowane przez pestka56

Mięta ich nie zabije. Jak to masz w takim stanie to niestety musisz Decis kupić i popryskać wszystko na około. One potrafią zaatakować nawet drzewka. Na dodatek, w którejś fazie wzrostu czy przepoczwarzania uszkadzają korzenie i bulwy.

Strasznie mi przykro, że na początek taka Cię przykrość ogrodnicza spotkała. Nie zniechęcaj się tylko. Rzodkiewki i sałaty możesz wysiewać co 2 tygodnie, a nawet częściej, w niewielkoch ilościach, żeby przez cały sezon były młode i świeże. Więc jak teraz się tego cholerstwa pozbędziesz to następny zbiór będzie już ładny.

Spryskałam sama rzodkiewke - mam nadzieje ze to wystarczy. Obejrzałam cała resztę - jeszcze nie przelazło na inne rosliny, nie było zadnych kropek na sałacie, kalafiorze i kapuście.

Szkoda mi pryskać sałate bo ona juz duża jest i można ja zacząć podjadac. Jak sie te paskudy do niej dobiora to ją wyrwę i zjemy - bedzie fajny, zdrowy obiadek :)

Niestety (a może stety) z 15 min po oprysku spadł deszcz - to dobrze czy żle? Wszystko się zmyło i powinnam powtórzyc czy może wsiąklo w ziemie i jest git?