Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za chwilke wrócimy do wykończeniówki, bo troszke kaski odłożylismy i ... w przyszłym tygodniu jestem umowiona ze stolarzem, który bedzie robił meble do pokoju Kuby i połki do garderoby.

Ale o tym może napisze więcej jutro bo dzis juz pora na sen.

na dobranoc wrzuce Wam jeszcze jedna fotke - warzywka na jutrzejsze sniadanko.

Może któras wpadnie?

6467_579862925392081_1797876071_n.jpg

No kochana, roboty przy tym więcej niz przy trojce dzieci - wiec skoro juz je wyhodowałam to się chwale :p

Tak jak pisałam wczoraj - pora wrócić do wykończeniówki. Mam 2 tematy do dopracowania na szybko.

Pokoj Kuby - lat 8.

Dziś ma on samo łóżko i ... bałagan :)

Planowałam na wprost biurka zrobic taką ściankę:

pokoj4.JPG

(wyszła ona z połaczenia 2 inspiracji:

7b01623ec693362090527763622c2132_b.jpg

biurko.JPG

Miałby wtedy wszystko w jednym miejscu - i szafe na ubrania i biurko i miejsce na przybory/ksiązki szkolne...

Ale co wtedy zrobić w tym miejscu??? To jest przecież idealne miejsce na szafę wnękowa.

pokoj1.JPG

Pozostałe fotki pokoju:

sciana, na której miałoby znaleźć się biurko (trochę kiepskie mam zdjęcie - później je wymienie):

pokoj2.JPG

No i łóżko, które musi pozostać na razie bo dziecko je bardzo lubi

pokoj3.JPG

Kolorystyka na wizualce - przypadkowa.

Myslałam zeby blat dać w kolorze okna, płyte nad biurkiem zrobic... może czerwoną (zeby był to akcent z łózkiem związany)...

Ale co dalej? Jaki kolor mebli? Białe? Błyszczące? (chyba nie, ale może sie myle)

Nie beda one drewniane bo nie stac mnie na takie, więc jakie?

Pomożecie?

Wcale nie odebrałam tego jako złośliwość.

Pestka napisała kiedys, ze jak juz mi cos wyrośnie to dumna i wszystkim chwalić się będę - więc jestem dumna i sie chwalę:D :D :D

Dzieci moje warzywa jeśc zaczeły - sałaty nigdy nie jadły a teraz wcinają az im sie uszy trzęsą. Rzodkiewke wchłaniają mimo ze ostra jak piorun :) Truskawki celebruja wręcz.. stawiam na to, ze nawet sok z buraków kiedyś wypiją mimo ze go do tej pory tknąc nie chciały :D

nie wiem ile tam jest miejsca - ale może mu w tej wnęce zbudować domek na wysokości??

mógłby wchodzić do niego od dołu np po przyczepionych do ściany takich "kamieni" co są na ściankach wspinaczkowych, lub drabince??

ja kocham takie domki więc dlatego właśnie to zaproponowałam :)

pokoj-zabaw.jpg treehouse-p1-wallsladder.jpg castle-in-the-corner.jpg

Edytowane przez lukasz69karolina

łukasz69karolina dzięki za pomysł, ale niestety domku u Kuby nie bedzie z dwóch powodów - po pierwsze nie ma tam az tyle miejsca (wneka ma 60 cm głębokości i 120 szerokości) a po drugie - jego młodsza siostra w pokoju ma domek, w któym wszystkie moje dzieciaki godzinami przesiadują. Nie bedę robic jej konkurencji :) A po trzecie - tatuś nie da sie przekonac na kolejną taka budowlę :p :P :p

witam :)

hehe no fakt - zapomniałam o świetnym pomyśle na domek dla młodej :)

no to może pomalować ścianę na wprost łóżka farbą tablicową, na bocznej zrobić półeczki na kredę, kredki mazaki, czyste kartki... na drugiej przyczepić tablicę jakąś do której można przyczepiać kartki z własnymi malunkami

???

pojęcia nie mam co lubi 8mio latek :(

w necie znalazłam pojedyncze sztuki - cena płytki o wymiarach 25x25 - 29zł. Nie tak dużo - tyle ze ja ich potrzebuje na tą wnękę ... ze 40. I juz cena robi sie kosmiczna jak na jedna sciankę. Ale może nie cała ściana? Może jakaś szafka nisko, a potem tylko pasek jakiś z tych podkładek...

Madziu :hug:

Wskakuję na chwilkę i czytam o pysznościach z ogródka, zachwycam widokiem Twojej okolicy i cieszę ogromnie, że kolejne prace za pasem :D

To niesamowite, że warzywa tak szybko rosną. Dopiero co kopałaś ogródek, a już taka piękna rzodkiewka i sałata - mniammmm...

Wnęka faktycznie aż prosi się o szafę. Wystarczy miejsca na ubrania obok biurka? Może tam lepiej zrobić regały na książki, albo te szafki zagospodarować na skarby Kuby, a szafę jednak w zabudowie?

Białe meble są ok, choć nie jestem pewna połysku.

A tablice lego to gdzie planujesz?

A co u Mamy? Jakie decyzje? Kiedy ruszają z remontem?

Mama z zachwytu zamarla - bardzo bardzo jej sie podoba. Myslę ze z remontem rusza około sierpnia. Dam znac jak postępy w pracy :)

Lego-scianki nie planuje na razie nigdzie. Pomyslałam o tej wnęce na szafe, ale tam faktycznie chyba lepiej szafe dać. Kat lepiej wykorzystany bedzie zwłaszcza ze my na nadmiar połek na razie nie narzekamy.

A wtedy to miejsce obok biurka zrobic zamknięte? Czy może lepiej odslonic?

Moje uwielbienie do zamkniętych szafek - mowi mi zamknac (bedzie wtedy w pokoju porządek), ale patrzac na Kube i na jego "wystawki" to on lubi pokazywac swoje dzieła i pewnie one porozrzucane bedą na podłodze, a w zamkniętych szafkach bedzie pusto.

A jesli otwarte to jak?

A może wogóle macie inny pomysł na ten pokoj? Może biurko powinno byc pod oknem a nie na wprost biurka?

Szociku moje chlopaki maja takie szare podkladki http://www.babytip.pl/zabawki/p/lego-tworca-podkladka-duza-0628/ One faktycznie nie sa tanie ale sa swietne do ukladania domkow (tez mam fanow lego )

Wydaje mi sie ze biurko na calej dlugosci sciany z oknem wygladaloby fajnie tylko wtedy lozko bedziesz musiala przesunac .

Cos w tym stylu :blat -polakierowana plyta  RAL 9016.jpg

hskq1joVabTCJpyjaX.jpg

Na klocki natomiast proponuje takie pojemniki pt-pojemniki-02.jpg a na scianie na przeciw lozka np szafki ivar z ikea pomalowane na dowolne kolory (np czesc czerwonych nawiazujacych do lozka) ivar ikea pomalowany.jpg

w necie znalazłam pojedyncze sztuki - cena płytki o wymiarach 25x25 - 29zł. Nie tak dużo - tyle ze ja ich potrzebuje na tą wnękę ... ze 40. I juz cena robi sie kosmiczna jak na jedna sciankę. Ale może nie cała ściana? Może jakaś szafka nisko, a potem tylko pasek jakiś z tych podkładek...

Te płyty na zdjęciu powyżej to płyty Lego Duplo o wymiarach 38cmx38cm. Te drobniejsze Lego można dostać na allegro, używane i można zejść do ok 10zl za sztukę.

A poza tym dzień dobry!