Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

Aaa... znam Tamizo :). Ich projekt domu i wnętrz ma forumowa Oliwka 29. Strasznie mi się podoba.

Muszę u nich pomyszkować, bo mają super pomysły :).

Ceny tych ciemnych baterii są powalające :(. Podoba mi się pierwsza i ostatnia. Zupełnie różne, ale bardzo fajne.

Zrobiłaś sobie własną wizualizację tego układu?

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam koncepcji :(

Blat można byłoby dać z jakiegoś kamienia, ale reszte????

Zeby było prościej to mozna byłoby zrobic cos takiego:

http://images49.fotosik.pl/1473/41609e6f1d9da405med.jpg

W pierwszej chwili pomyslałam o płytkach - ale jak to obłożyć zeby nie było widac fug. A może bezfugowe?

Nie wiem :(

Pomocy!!!!!

Edytowane przez szocik

Madziu,

Wiem, że na pewno jest coś takiego - dlatego też pytałam u siebie w wątku o to samo. Niestety nie pamiętam jak to się fachowo nazywa :(. Kiedyś w wątku łazienkowym ktoś wrzucił taką realizację, ale niestety była to reklama i usunięto (sprawdziłam teraz i niestety nie ma).

Na wizualizacji wygląda mi to na kompozyt, ale to chyba za droga inwestycja :(.

Obłożenie płytkami nie da takiego ładnego efektu :(. Też o tym myślałam, ale mija się z celem.

Edytowane przez julianna16

O czym tu jest mowa, bo się pogubiłam? Jeśli o blacie, to można zrobić z kamienia, albo płyt mineralno - akrylowych: corian, lub staron, kerrock, rausolid. Szafki mozna zrobić z mdf lakierowanego

Madzia, nie znam nic lepszego do łazienki jak mdf lakierowany. A poza tym nie będziesz przecież lała wody na tę szafkę, ewentualnie może na nią trochę pryskać woda z prysznica. Po kąpieli przecierasz ściereczką i jest sucha.

Magda,

Właśnie trafiłam na coś podobnego. Nie tak ładne jak Twoja inspiracja, ale układ identyczny :)

http://cdn4.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/thumbnails/22772/lazienka_bez_brodzika_600x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

O czym tu jest mowa, bo się pogubiłam? Jeśli o blacie, to można zrobić z kamienia, albo płyt mineralno - akrylowych: corian, lub staron, kerrock, rausolid. Szafki mozna zrobić z mdf lakierowanego

O jak dobrze, że zajrzałaś :). Ja miałam na myśli raczej te płyty, o których piszesz. Nawet nie wiedziałam, że taki wybór :). Dziękuję i ja za bezcenną wiedzę :)

No to mnie troche uspokoiłaś :)

Więc kolejne pytanko techniczne - ta szafka bedzie miała 190 cm długościi.

Czy szuflada tak długa bedzie wygodna?

Madziu, raczej nie zrobisz takiej długiej szuflady. Podziel je na 2 lub na 3, chociaż lepiej na dwie

O jak dobrze, że zajrzałaś :). Ja miałam na myśli raczej te płyty, o których piszesz. Nawet nie wiedziałam, że taki wybór :). Dziękuję i ja za bezcenną wiedzę :)

Proszę bardzo:-) Wymieniłam chyba od najdroższego do najtańszego.

Dziekuje Madziu za wszelkie rady.

Zastanawiałam się czy to bedzie wygodne - pod telewizorem mam szafkę z szufladą, która ma 170 cm - jak jest pusta to nie ma problemu z otwieraniem, ale jak ja sie czyms wypełni to juz chodzi ciężko :(

Po podzieleniu na pol bedą 2 szuflady 95-ki. Moze tez nie bedą źle wyglądać.

Chyba wybrałam łazienke (przy zadnej z wcześniejszych opcji nie myslałam nad takimi detalami :))

Zeby Was jednak łazienka nie zanudzić (i siebie też) dziś troche popracowałam nad ... wiatrołapem.

Tu inspiracją moja jest przedpokój Venus_m - do obejrzenia: TUTAJ , a właściwie szafa, która do niego wstawiła. Bardzo, bardzo mi sie podoba zarówno kolor (tu nie bedę oryginalna :) jak i sposób otwierania.

Zastanawiam sie tylko nad tym

1) czy trzymanie butów w takich zwykłych szufladach jest wygodne

2) jak zabezpieczyć szuflady zeby po sezonie zimowym nie trzeba ich było wymieniać (pewnie nie kazdy z moich członków rodziny wpadnie na to zeby mokrych butów nie wstawiać do szafy ;) :))

Moja koncepcja (wstepna) - mam nadzieję ze ją udoskonalicie lub ... zmienicie :D

http://images35.fotosik.pl/1333/1ed1048bffb604cemed.jpg

http://images50.fotosik.pl/1530/8b3a6d2eaa1163f7med.jpg

W tej wizualizacji - drzwi sa wybrane przypadkowo, grzejnik łazienkowy - bo innych nie było.

Chciałabym aby w tym wiatrołapie znalazły sie: szafa (raczej w tym miejscu co jest), grzejnik, cos do siedzenie i .... lustro (nie ma go w wizualizacji bo nie miałam koncepcji gdzie go wrzucić.

Jesli chodzi o grzejnik to znalazłam dziś taki (PURMO Delta Column Bench )

http://www.purmo.com/images/products/Delta-Bench-grzejniki-Purmo-laweczka.jpg

Wg mnie niesamowicie pomysłowy - niestety cena powalająca

A moze dac zwykły grzejnik, tylko ze niski i obudowac go ławeczką, a nad tym lustro?

Tu jest wprawdzie kompletny grzejnik, a nie taka kombinacja o jakiej piszę - ale wizualnie mogłoby to tak wyglądać

http://www.purmo.com/images/products/Delta-bench-V_001.jpg

A może wogóle bez ławeczki tylko grzejnik i nad nim lustro?

Edytowane przez szocik

Madziu,

To ja serię pytań, która może pomoże ;), a na pewno nie zaszkodzi :).

Nie będziecie mieli podłogówki we wiatrołapie?

Gdzie będziesz wieszała wierzchnie okrycia codziennego użytku? Od razu do szafy? A jak będą mokre? Po to ma być kaloryfer?

Nie wiem jak buty sprawują się w zwykłych szufladach, ale chyba możesz tam zaprojektować takie szuflady uchylne dedykowane właśnie butom :) (?)

Masz chyba niewielki wiatrołap (ile ma?), a sporą rodzinkę. Troszkę brakuje mi większej powierzchni do siedzenia.

P.S. Gratuluję pewności wyboru układu w łazience :). Zawsze to coś z głowy :)

wiesz co... ławeczka tak, bo ty pewnie sama zakładając zimą kozaki lubisz przysiąść. a może masz jakieś szpilki z maleńką sprzączką wkoło kostki? nie sposób takie buty zdjąć na stojąco... o dzieciach nie wspominając...

natomiast w twoim wiatrołapie najbardziej brakuje mi kilku haczyków na kurtki, które są jeszcze wilgotne albo gdy wpadasz do domu na chwilę i nie chce ci się odwieszać ich do szafy na kilka minut (u siebie jeszcze przedpokoju nie mam i brak tych haczyków to to, co doprowadza mnie do szału najbardziej. wszystko ląduje rzucone na krzesło w gościnnym, który jest najbliżej i robi się bajzel. u ciebie wszystko pewnie wyląduje na ławeczce).

oczywiście to powoduje że nie ma miejsca na lustro czyli chyba jednak zdecydowałabym się na lustrzane drzwi. swoją drogą jeśli nie masz psa, który pewnie otrzepywałby się w tym miejscu po spacerze, to taka wielka lustrzana szafa bardzo by powiększyła ciaśniutki wiatrołap.

a i jeszcze a propos szuflad - ja mam buty w zwykłych szufladach i zeby je zabezpieczyć przed resztkami piasku wyłożyłam je folią ikeowską, którą się docina na wymiar, żeby garnki nie jeździły jak otwierasz szufladę. może nie jest to najbardziej wymyślne rozwiązanie, ale nic się nie rusza, a szuflada się nie niszczy

Edytowane przez duś

Wiatrołap bedzie miał 2x2,40

Podłogówki nie bedziemy mieli bo ... deweloper powiedział, albo podłogówka wszedzie albo nigdzie. Tylko ze to wszędzie to jest jakies + 10 tys z naszej strony więcej (tak nam wycenił) - dla nas to strasznie duzo pieniedzy (nie zaplanowanych wczesniej) więc odpada.

Co do kaloryfera to

1) widziałam takie z opcją wieszaka - i tym sie kierowałam dając w wizualce tak duzy grzejnik scienny. Niestety na razie nie znalazłam zadnego fajnego grzejnika-wieszaka w rozsądnej cenie :(

2) gdyby kaloryfer znalazł się pod ławeczka to ... suszyłby buty :)

Ja tez widzę mało miejsca do siedzenia, ale tego chyba sie nie da zmienić. Na tej ławce siądą max. 2 osoby

Szuflady, które sa w szafie venus maja wysokość 22 cm i takie dałam w wizualce. U mnie dokladnie mają one wymiary: 100x50x22. Wydaje mi się ze byłyby dość pojemne. Jak zaprojektować "uchylne" zeby wykorzystać na maksa powierzchnie tej szafy?

Aha - szafa venus sposobała mi sie głównie ze względu na łamane drzwi. Na szafę bedzie max 50 cm miejsca (po położeniu tynków pewnie jeszcze mniej) - jesli się zdecyduje na drzwi suwane to system zezre mi ok 8 cm. W pierwszej wersji myslałam o wieszakach umocowanych bezpośrednio do ściany - przy drzwiach łamanych jest szansa na tradycyjną szafe.

A do łazienki dolnej to jeszcze wrócimy, bo jeszcze mnie męczy ułożenie czarnych płytek :) Ale to za kilka dni, bo na razie mam bojowe zadanie - do końca kwietnia podać orientacyjne miejsca gniazdek, przełaczników, lamp, kinkietów i ... grzejników :)

Musze więc obmysleć jak mniej więcej mają wyglądac wszystkie pomieszczenia. Dzis padło na wiatrołap i na nieszczesny grzejnik w tymze pomieszczeniu.

Edytowane przez szocik

Ja też widziałam takie kaloryfery, ale chyba nie ma potrzeby przepłacać. Na kaloryferze można po prostu zawiesić takie haczyki z Ikea i będzie taniej :). Kosztują 5,99 za 5 sztuk :).

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/grundtal-haczyk-s__19774_PE081016_S4.jpg

Ja korzystam z nich w kuchni, łazience (wisi na nim suszarka), w oknie wieszając ozdoby, w przedpokoju na klucze, torby, itp. Naprawdę uniwersalne, tanie i bezpretensjonalne :).

Z szufladami typowo na buty miałam na myśli to:

http://www.same-meble.eu/wp-content/uploads/szafa-na-buty.jpg

A le można i tak:

http://www.meblowy24.pl/images/szafka%20na%20buty.jpg

Ja też już kombinowałam z moim wiatrołapem, sypialnią i pralnią. Z początkiem maja wchodzi elektryk i musi wiedzieć co i jak :(.

Ta druga szafka na buty całkiem fajna, ale pomysł szuflad tez mi sie podoba.

Duś powiedz mi jak wysokie masz swoje szuflady? 22 cm to wysokośc wystarczająca?

Julianno, a ty bedziesz miec podłogówke w wiatrołapie czy tez planujesz grzejnik wiszący?

Jesli dam grzejnik-wieszak wiszący to wygodnie pod nim bedzie siedziec?

Podoba mi sie pomysł grzejnika pod ławeczką, ale zastanawiam się czy ta ławeczka nie bedzie "blokować" ciepła?

A może bez ławeczki :( sam niski grzejnik + wieszak ?

Co wybrac?