Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

http://www.cosgan.de/images/midi/traurig/a020.gif

Szocik, ktoś mi kiedyś powiedział, że nad każdym człowiekiem fruwają białe i czarne anioły. Życzę Ci by te białe dobrze się Tobą opiekowały.

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Madziu,

Ucieszyłam się, że coś się poruszyło w Twoim wątku. Byłam przekonana, że milczysz, bo cieszysz się byciem w nowym domku, a tu taki smutek :hug:

Przykro mi :hug:

Jeśli jest cokolwiek co mogę dla Ciebie zrobić to pisz śmiało :yes:

Czasem wydaje się, że sytuacja jest beznadziejna, bez wyjścia, ale bywa, że pomoc przychodzi z zupełnie nieoczekiwanej strony...

Trzymam mocno kciuki za dobre zmiany :hug:

• 1 month później...

Namieszałam sobie sama, na własne zyczenie, wiec mam za swoje :( :( :(

ale tu sie rozpisywac na ten temat nie będę.

Cieszę sie ze o mnie myslicie... bardzo to miłe. :) :) :)

Dziekuje Wam bardzo. :) :) :)

Wpadłam na forum bo okazalo sie ze moj wykonawca schodów umieszczajac realizację na swojej stronie w opisie napisał, ze on jest autorem projektu.

Chciałam tu raz jeszcze napisac, ze nie jest to prawda.

Autorem projektu, autorem koncepcji moich schodów jest pestka!!!! Ona rysowała, kombinowala i stworzyła wizję moich schodów.

To w jej projekcie sie zakochałam i z jej wizja na papierze poszlam do firmy Yarkwood.

Dokładnie mowiąc z tym zdjęciem:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=137655&d=1348172024

Firma Yarkwood zrobiła projekt wykonawczy i wykonała schody.

Nie jest ona jednak autorem projektu!!!

Pestko przepraszam i zrobie wszystko zeby, sprawe wyprostowac!

Za trzymanie kciuków należy wam sie troszke informacji - co słychac w Szocikowie :)

Na początek kilka słów o warzywniku...

Pamietacie nasze jazdy z deweloperem? Niestety po roku mamy powtórke z rozrywki. Okazało sie ze nasz deweloper chcac wyrównac teren odkrył rury z gazem. Podczas kontroli okazało sie ze sa one niemal na wierzchu i trzeba je koniecznie zasypać. Rury odkryte sa od strony naszych sąsiadów, wiec to oni zajmuja sie tematem. Napisali do dewelopera, on oczywiście najpierw próbowal sie wymigac, ze to juz nie jego broszka, ale jak go sądem postraszyli to powiedział ze przywiezie ziemię, ale... musi miec łatwy dojazd do miejsca gdzie bedzie ta ziemie wyrzucal. Trase wybrał sobie ... centralnie przez nasz ogródek. Musimy wiec wszystko wykopac Troche mi tego szkoda bo i maliny i truskawki i poziomki... i rabarbar... i pietruszka wieloletnia... i szczypiorek wszystko juz ładnie rosnie. A znajac tego kretyna to specjalnie bedzie tak jezdził zeby zniszczyc nawet to co nie bedzie po drodze

Zreszta zerknijcie sami.

Ogródek wyglada tak:

jest.JPGDzis wokół tego "zorganizowanego terenu" jest siatka. Brakuje ziemi pod skarpa, za ta sterta ziemi która jest na górze zdjęcia.

Odrobina dobrej woli i mozna praktycznie nasz ogródek ominac.

Tymczasem poproszono nas o zlikwidowanie całego warzywnika :( :( :(

Szocik, bardzo Ci dziękuję :hug:

Jednak mnie nie zależy i nie zależało od początku na moim nazwisku przy fotce Twoich schodów. O podpis pod zdjęciem nie mam jakoś specjalnie pretensji. Choć nie ukrywam, gdy Sharlot pokazała, to nieco mnie piknęło.

Stolarze forumowi wystawili Twojemu wykonawcy bardzo dobrą opinię jako fachowcowi. Nieszczęście chciało, lub raczej szczęście, że pamiętałam z innych realizacji 2 zdjęcia użyte przez niego w galerii. Mam nadzieję, że wyciągnie wnioski i nie zaprzepaści zaufania klientów.

Na jego miejscu umieściłabym w widocznym miejscu na stronie informację ogólną, że nie wszystkie zdjęcia pochodzą z jego realizacji. Poza tym powinien szybko poprosić właścicieli fotografii o zezwolenia na ich wykorzystanie i oczywiście podpisać je odpowiednio.

Ogródek

Niestety mają prawo poprosić Cię o usunięcie warzywnika.

Część roślin możesz przesadzić do siebie. Może zrób warzywnik trochę mniejszy, ale bardziej „skondensowany”. Możesz wykorzystać tzw rabaty wyniesione i na dodatek piętrowe. Ma to tę dodatkową zaletę, że wygodniej się piele i w ogóle korzysta z takiego. Poza tym więcej się mieści na mniejszej przestrzeni. Maliny (trzeba założyć bordery, bo się rozłażą kłączami), borówkę amerykańską, czy nawet agresty i porzeczki można wpleść w nasadzenia ozdobne. Truskawki można hodować w zawieszonych na płocie skrzynkach. Są odmiany tzw. pnące, które tak naprawdę zwisają. Będą pięknie wyglądać.

Jak pokombinujesz, to wybrniesz z sytuacji. Może nawet wyjdzie to z korzyścią dla ogródka.

Jest wczesna wiosna i wszystko przed Tobą.

Przy okazji polecam sadzonki truskawek frigo http://sklep.sadzonkitruskawek.eu/ 3 dni temu zamówiłam, wczoraj przyjechały i dziś je sadzę :yes:

Wooden_Garden_Bed_Garden_Flower_planter.jpgSuncast-WGBLT48-48-Inch-by-48-Inch-Cedar-Wood-Tiered-Garden-Bed-With-Trellis_2.jpgWooden_Flower_planter-10.jpgWooden_Flower_planter-07.jpg

Wiesz Kasiu to nie o ogródek chodzi - i tak w tym roku nie miałam zapału, ze tak z nim szalec jak kilka miesiecy temu.

Chodzi mi wyłacznie o ludzka "zyczliwosc". Nie ma potrzeby niszczenia całosci - wystarczy usunac kawałek siatki, przesadzic troche roslin.. zrobic dojazd...

kwestia dogadania sie.

Wsciekła jestem bo gosc chce go zniszczyc "dla zasady", a nie z koniecznosci!

Niestety, ludziom łatwiej jest twardo stosować zasady, bez tej odrobiny życzliwości. Uważają, że to tworzy precedensy. Za chwilę znajdzie się ktoś inny z podobnymi pomysłami.

Przesadź co możesz, choćby gdzieś w kącik. A jak będzie Ci potrzebny relaks, oddech od trudności i problemów, to się tym zajmiesz.

Ja najwięcej robię w ogrodzie, gdy mnie coś gnębi. Wszystko wtedy potrafię przemyśleć, uspokajam się, wyciszam, mam lepsze pomysły na rozwiązanie kłopotów.

Maila piszę :hug:

Własnie o to chodzi, ze przy pielenu i grabieniu za duzo sie mysli

a mi myslenie ostatnio nie słuzy :p :P :p

Ale nic to, co ma byc to i bedzie...

Ciag dalszy tego co sie u mnie zmieniło...

w domu niezbyt dużo. Poprzedni rok to rok, w którym na masakrycznej drodze co i raz psuło nam sie auto.

W zwiazku z tym pieniadze szły albo na jego naprawe, albo odkładane były na nowe.

Nie było wiec jakiś zastraszających inwestycji w domu ani wokół niego.

Coś co sie udalo to powieszenie firanek w oknach i lamp nad stołem. W oknach miały byc rolety rzymskie, ale.... stan konta na to nie pozwolił. Nic to - beda... kiedys. dzis jest to co jest. (Na pytanie - czy nie mogło nie byc firan ani rolet odpowiadam - NIE. Niestety za oknem mam scieżke do jeziora i tłumy ludzi kazdego dnia nią maszerują. Nie dało sie bez firan. W niedzielny poranek czułam sie jakbym z połowa osiedla jadła sniadanie)

Sa wiec firany... sa tez lampy - troche za duże w stosunku do stołu. Stół bedzie jednak do wymiany ...

Efekt na dzis:

1902938_733029926742046_1494560166_n.jpg

no powinien byc wiekszy, wiem.

Lampy wystaja troche poza niego, ale spodobały mi sie i cena była baaaardzo dobra (75zl/szt) wiec brałam w ciemno :D

Stół kiedys wymienimy a tymczasem... walimy głowami w lampy :D :D :D

pytanie mam do Was...

Jakie dodatki widzicie w mojej dolnej łazience - przypominam (albo przedstawiam, tym które nie znają)

426046_529283083783399_220271620_n.jpg

183827_529283017116739_1215126556_n.jpg

Jaki kolor?

Biały raczej nie, bo zleje sie z blatem

Szary?

A moze jakis... turkus? Albo zieleń?

Edytowane przez szocik

TIGER CURA: (grafit)

http://www.all-dom.pl/media/products/09003edf21d89cbc79c7ab413ea8922b/images/thumbnail/big_cura_black.jpg?lm=1392925585

AQUANOVA SNAKE (czarno-brązowe)

http://www.calvado.pl/dane/full/2702ab2eib4bci447ci98d7i736e2d5a49aasnak_WC_cs.jpg

AQUANOVA HAMMAN (antracyt)

http://img3.reuter-shop.com/aquanova-hammam-toilet-brush-set-anthracitegrey--p--aqua-hamtum-98_1.jpg

Chetnie przygarne cos z nieco niższej półki cenowej niz Aquaform, ale w podobnym kolorze (mogą byc tez toche jasniejsze) i kształcie :)

Edytowane przez szocik