Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to chwale sie efektem - perfekcyjnie nie jest, ale ... mysle ze nie najgorzej :)

krzes%25C5%2582o1.JPG

krzes%25C5%2582o.JPG

I caly kącik:

k%25C4%2585cik.JPG

No to dorzucam Wam jeszcze zaległy pokoj mojego starszego dziecka.

Pamietacie?

Kuba ma w pokoju łózko-auto, która na razie jeszcze mu sie pdoba więc wymienione nie bedzie

pokoj3.JPG

Do tego łózka dorobione zostały meble:

10014708_733034366741602_493508467_n.jpg

Nad biurkiem zawisnąc ma blacha perforowana w kolorze granatowym, na której zawieszone bedą różne drobiazgi.

Efekt ma byc tak (tu blacha jest niebieska - w pokoju Kuby chciałabym granatową)i:

biurko.JPG

Do tego zrobione jest siedzisko w kacie obok łózka - wczoraj na siedzisku pojawiła sie gabka i poduchy:

10311388_770753369636368_8732498904814963501_n.jpg

i poduchy w zbliżeniu (miały byc troche wieksze, ale chyba się nie dogadałyśmy z p.krawcowa )

10389705_770753819636323_1886633175302912337_n.jpg

No i pytanko do was - czym przykryc łózko? zeby pokoju nie przekolorowac - narzutą... ale w jakim kolorze?

Ja myslałam o szarej, ale juz sama nie wiem - to bedzie kolejny kolor w pokoju...

szocik, jak pięknie! :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

A w dzierganiu masz prawdziwy talent! Bosko!

Magda, napisz proszę jak robisz wizualki, w jakimś programie? Ja nie umiem, a chciałabym zrobić swojej sypialni, bo męczy mnie ten temat. bardzo.

Zmienię Wam temat na chwilkę - pamietacie moj ogródek?

Niestety został on zmasakrowany Rozjeżdzony na wsze strony Uratowało sie troche truskawek, troche malin(bo rośły przez te kilka miesięcy na działce sasiada) i troche ziól pod płotem. W tym roku raczej na obfite plony nie ma co liczyc, ale ... przydałoby sie przygotowac to pole przed przyszłym sezonem. Niestety pojawiła sie nam skarpa - niezbyt wysoka ale jednak. W najniższym miejscu ma ona ok 30 cm, w najwyższym 90. Trzeba ja jakos wzmocnić, zeby nam sie ziemia na ogródek nie osypywała. Dzis wygląda to tak:

10492207_774960229215682_5056749799822630404_n.jpg

i w innym ujęciu:

10364150_774960549215650_7818702184247651803_n.jpg

Macie jakis pomysł na to cudo?

Ja pomyslałam o gazonach - podobaja mi sie takie "tarasy"

http://www.ogrodzenia-wimar.bydgoszcz.pl/galeria/gazony_bydgoszcz_04.jpg

Można byłoby wtedy w te "dziury" różne rzeczy posadzić - truskawki, poziomki na przykład... albo jakieś zioła...

Tylko kurcze koszt wychodzi ok 1000zł - jak na pole poza moim ogródkiem, które za jakiś czas znow jakiś kretyn postanowi zrównac z ziemią to trochę dużo... Kombinuje więc jak uzyskac taki efekt ale płacąc mniej... Macie jakiś pomysł?

A moze jakos inaczej byście to zrobili?

Masz jakiś tartak w pobliżu?

Kupiłabym kantówki i deski szalunkowe.

Kantówki pocięte na odpowiednie kawałki i zaostrzone z jednego końca przytrzymałyby deski. Z takich szalunków można zrobić tarasy wypełnione ziemią. Tanio i prosto. Jeśli jeszcze zainwestujesz w lakiero bejcę, wytrzyma nawet 5 lat.

No dobra - deski kupione, ziemia tez. Pierwsze tarasy zaczynaja pokazywac sie swiatu :)

Moze te tarasy nie sa tak piękne jak te betonowe, ale zdecydowanie tańsze :) :) :)

Przydałoby sie teraz posadzić na nich cos co się rozrośnie, zarośnie dechy i wzmoni "skarpke".

A przy okazji bedzie to pasowało do warzywnika i nie bedzie drogie :)

Macie jakies pomysły?

Mi jedyne co przychodzi do głowy to truskawki.

(aaa tarasów bedzie od groma, bo ogródek ma 17 m szerokości, każdy schodek ma ok 30 cm serokości i poziomów bedzie srednio 3)

Świetnie :)

Truskawki kup tu http://sklep.sadzonkitruskawek.eu/category.php?id_category=10

Gdyby nie kurier to miałabym je następnego dnia po zamówieniu. Bardzo mili ludzie i widać było, że im zależy na kliencie.

Kupiłam u nich po 25 sadzonek Frigo: Elkat, Polka, Pandora, Honyoye, Kama, a w prezencie przysłali mi jeszcze Kent. Wszystkie krzaczki się przyjęły. Najbardziej smakują mi Polka i Honeoye.Pandora też bardzo smaczna. Jedna jeszcze nie owocuje, bo późna.

Kupowałam te z oznaczeniem „A” i „A+”, bo mają troszkę większe sadzonki.

I kup od razu „Pożegnanie z kretem”, bo u mnie drań podkopał jeden rządek. Nie zauważyłam i jeden krzaczek padł. Takie młode sadzonki sa wrażliwe na ruszanie korzeni.

Posadź szałwię omszoną i szczypiorek wieloletni. Będą kwitły i grządki będą ładniejsze. Nie są inwazyjne, więc warzywom nie zaszkodzą.

Nasturcje pięknie w warzywniku wyglądają i doskonale zasłonią deski.

Cukinia przykryje wszystko co się da. U mnie jednego roku wlazła na świerk.

Zrób też „szkółkę” trawek ozdobnych. Za dwa lata będziesz mieć matecznik do rozsadzenia w ogrodzie.

Taka turzyca – carex – „the Beatles” ma niezłą czuprynę i kępki posadzone co 30–40 cm zaslonią wszystko.

Dzieki za stronke - chetnie skorzystam, zzwlascza ze juz po sezonie wiec i ceny maja promocyjne.

Ja troche sadzonek truskawek mam - kupowałam w ubieglym roku. Rok temu owoców nie miały prawie wcale, w tym roku mają sporo, ale bardzo, bardzo drobne i nie wiem - czy to taka odmiana czy dlatego ze warunki miały strasznie trudne (rosły za płotem, sciśnięte strasznie - prawie krzak na krzaku).

Pozno juz na sianie niektórych roslin - szczypiorek powinien dac rade, ale na cukinie to chyba za pozno :(

Musze porozsadzac to co udalo sie uratowac - mam szałwie, tymianek, oregano, estragon, sporo kępę chrzanu, ...

pietruszke dekoracyjną miałam ale zakwitła i nie wiem czy cos z niej bedzie jeszcze... mam tez szczaw, ale taki dziurawy, ze nie wiem czy jet sens go ratowac...

Edytowane przez szocik

Szocik, a jakiś targ masz w pobliżu? Ciągle jeszcze sprzedają sadzonki.

Mięta jest ekspansywna pioruńsko. Ja sadzę wyłącznie w zakopanych donicach.

Te truskawki sadziłam 4 kwietnia. Wyglądały jak karpki z korzonkami. Ani jednego listka. A teraz mamy codziennie kilkadziesiąt do schrupania.

Kup w tartaku (mój sprzedaje metr sześcienny za 10 zł) wióry i podsyp wokół truskawek ze 2-3 cm grubo. Będzie wilgoć trzymać i jak zaowocują, to truskaweczki są czyściutkie :)

OOO z tymi wiórami pomysl przedni :) Super :)

Mieta rozłazi sie strasznie, ale lubimy do wody z cytrynka więc wsadze krzaczora w jakims pojemniku, zeby sie nie rozlazł na boki.

Niestety moj stary krzak pod skarpa zniknął :(

Mowicie ze jeszcze sadzonki sprzedają? Musze podjechac wiec i popatrzec co tam jeszcze dostac mozna.

A rabarbar mam! nawet ciacho pieklam 2 dni temu z własnym rabarbarem...

Asiazet sliczna ta "donica" tylko strasznie ściśnięte w nie wszystko... tak sie da?